Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ με κυβέρνηση - Μελισσανίδη για τον ΟΠΑΠ



Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos
Σε μετωπική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την Κυβέρνηση και τον Δημήτρη Μελισσάνιδη εξελίσσεται το ζήτημα της πώληση του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία Emma Delta με την «Αυγή της Κυριακής» να κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της για «Colpo Grosso» με τον Οργανισμό.

Όπως σημειώνεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ο διεθνής διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ κατέληξε σε έναν φιλικό διακανονισμό με τους εγχώριος φίλους του Σαμαρά (Δημήτρης Μελισσανίδης) και τους διεθνείς συνεργάτες τους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ΤΑΙΠΕΔ «για να εμφανίσει το τίμημα των 620 εκατομμυρίων ευρώ ως ανεκτό, "βούλιαξε" τα εκτιμώμενα κέρδη του οργανισμού για το 2013 και ζητεί από την εταιρεία να δώσει κάτι παραπάνω, προκειμένου επικοινωνιακά να "χρυσώσει το χάπι"».

Ο ΟΠΑΠ χαρακτηρίζει ως μια «Cash cow machine» την οποία όμως η ελληνική κυβέρνηση αφήνει ατάιστη και στη συνέχεια την πουλάει. Ο Οργανισμός, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση καθαρών εσόδων.



Στο σχετικό δημοσίευμα της Αυγής επισημαίνεται πως «αν αθροίσει δε κανείς τα προσδοκώμενα καθαρά κέρδη στη δεκαετία 2013 -2022, μας δίνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. 160 εκατομμυρίων. Από αυτά, το εκτιμώμενο μέρισμα του Δημοσίου ανέρχεται στα 852 εκατομμύρια (ίσως δε και παραπάνω, ώς τα 950 εκατ.). Η τρικομματική κυβέρνηση όμως, όπως και η διοίκηση που έχει εγκαταστήσει στον ΟΠΑΠ (με αντίστοιχα τριμερή χαρακτηριστικά), τα παραχωρεί όλα αυτά αντί περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ».

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως από το 2014 η εταιρεία θα ρίξει στην αγορά και νέα παιχνίδια όπως «κουλοχέρηδες (βιντεολόττο), λαχεία, on line στοίχημα».

Σε ποια τιμή πουλιέται ο ΟΠΑΠ ;

Πριν από λίγες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, που συνοδευόταν με σχετικό βίντεο, υπενθύμιζε τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στις 9 Οκτωβρίου του 2011 στη ΔΕΘ. «Όταν πουλάς σε μια τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.
Η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο ανέρχεται στα 6,9 ευρώ, ωστόσο όπως αναφέρει η Αυγή, η προσφορά της Emma Delta, η μόνη που έμεινε μέχρι τέλους, είναι στα 5,91 ευρώ. Για κάποιο λόγο οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ Εθνική και Deutsche Bank, αποφάνθηκαν ότι τα 5,79 ευρώ είναι ικανοποιητική τιμή, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα ο διορισθείς από το ΤΑΙΠΕΔ ανεξάρτητος εκτιμητής, η εταιρεία Duff & Phelps, την ανεβάζει στα 6,17.

Την ίδια στιγμή, ηπρόταση της Marfin αγγίζει τα 7,90 ευρώ τιμή -στόχο, ακολουθεί η εκτίμηση της Eurobank στα 7,70. Ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ επέδειξε και η Goldman Sachs, με προτεινόμενη τιμή στα 7,41, στα 7 ευρώ ακριβώς εκείνη της Πειραιώς, τέλος η πρόταση της Citi στα 6,80.

Στην ουσία αναφέρει το ρεπορτάζ της Αυγής πως η απόκλιση από την πρόταση της Emma Delta συνεπάγεται απώλειες για το Δημόσιο από 94 ώς 210 εκατομμύρια ευρώ.

Σε «φίλο και συνοδοιπόρο»



Η Αυγή σημειώνει πως τελικά ο αγώνας για τον ΟΠΑΠ ήταν αγώνας για ένα άλογο. Η Emma Delta δεν έκοψε πρώτη το νήμα, αλλά ήταν η μόνη που το έκοψε, με την εφημερίδα να αφήνει αιχμές για τις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, του «πρωθυπουργικού φίλου και συνοδοιπόρου».

Υπενθυμίζεται δε πως στην αρχή του διαγωνισμού συμμετείχαν οκτώ σχήματα. «Μια κοινοπραξία, στην οποία συμμετείχε ο Όμιλος Κοπελούζου - που πλασαρίστηκε εν τω μεταξύ, κατά πληροφορίες , στο σχήμα της Emma-, μια ακόμη κοινοπραξία, με κυρίαρχη, εδώ, παρουσία της Intralot (που ξαναπήρε εν τω μεταξύ το έργο του τεχνολογικού παρόχου), η κινεζικών συμφερόντων Fosun, η Texas Pacific Group Capital, η Triple Five World Group και, τέλος, η Third Point, που έφτασε ως την πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε, καθώς η προσφορά της δεν ανοίχτηκε καν...», καταλήγει το δημοσίευμα.
tvxs