Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τα διεθνή ΜΜΕ για το πολυνομοσχέδιο


Οι 15.000 απολύσεις που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε χθες από τη 
Βουλή βρίσκεται στο επίκεντρο σημερινών δημοσιευμάτων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο που προβλέπει την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, με 168 ψήφους υπέρ και 128 κατά αναφέρει το βρετανικό δίκτου BBC. Όπως επισημαίνει το δίκτυο, η ψήφιση αυτή είναι ένα μέρος των συνεχιζόμενων ενεργειών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης για περικοπές δαπανών και εξασφάλιση μεγαλύτερης βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές της.
Το BBC δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτηρηθούν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, ο νέος νόμος ανατρέπει μία συνταγματική εγγύηση για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η Ελλάδα ενέκρινε νομοσχέδιο για να πάρει τη νέα βοήθεια», γράφει η αμερικανικήWall Street Journal. Η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι η ελληνική βουλή πέρασε ένα πολυνομοσχέδιο που δείχνει το δρόμο της εξόδου για χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα και επικυρώνει άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για να ξεκλειδώσουν οι επόμενες δύο δόσεις της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

«Ελληνικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για απολύσεις δημοσίων λειτουργών» είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος του Associated Press. Η ελληνική βουλή ενέκρινε κατεπείγον νομοσχέδιο που προβλέπει την αποχώρηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και απελευθερώνει τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ του διεθνούς δανείου. «Πρόκειται για το τελευταίο κύμα του δρακόντειου ελληνικού προγράμματος λιτότητας», σημειώνει το AP.

Το Reuters με τη σειρά του κάνει λόγο για ψήφιση νομοσχεδίου για μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν περισσότερες δόσεις διάσωσης από την τρόικα.

Το πρακτορείο Bloomberg, στον τίτλο του, σημειώνει ότι «ο Σαμαράς στηρίζει περικοπές θέσεων εργασίας εν όψει της έγκρισης της δόσης του δανείου». «Οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν νομοσχέδιο που προβλέπει την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 με την κυβέρνηση Σαμαρά να "καθαρίζει" και το τελευταίο εμπόδιο για να λάβει τη δόση της διεθνούς βοήθειας», επισημαίνει το πρακτορείο.

«Η ελληνική βουλή ψήφισε νέο πακέτο μέτρων: για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι», αναφέρει η γερμανική Bild. «Μέχρι το τέλος του 2014 περίπου 15.500 υπάλληλοι θα πρέπει να απολυθούν, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει και νέο φόρο ακίνητης περιουσίας», προσθέτει η εφημερίδα.

«Η Αθήνα κλείδωσε την μαζική απόλυση δημοσίων υπαλλήλων», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Welt. «Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, συνολικά 8,8 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των διεθνών δανειστών. Για αυτό η Αθήνα δρομολόγησε νέα μέτρα λιτότητας. Κι αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα επώδυνα», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε νομοσχέδιο με το οποίο έως το τέλος του επόμενου έτους θα πρέπει να έχουν απολυθεί 15.000 δημόσιοι υπάλληλη. Με αυτό το πακέτο μέτρων η κυβέρνηση Σαμαρά βάζει τα θεμέλια για την περαιτέρω διεθνή οικονομική βοήθεια», σημειώνει στο δημοσίευμά της η Zeit.