Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Μανιτάκη για το δημόσιο

Σε υπεράσπιση του δημοσίου τομέα και των εργαζομένων του, προέβη ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εγκάλεσε την κυβέρνηση για ολοκλήρωση της καταστροφής της χώρας και υποστήριξε πως οι επιλογές της για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, συνιστούν συνειδητή επιστροφή στην εποχή των «πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων». Δεν παρέλειψε μάλιστα, να υπενθυμίσει παλαιότερες δηλώσεις του Αντώνη Μανιτάκη και του Φώτη Κουβέλη για την αντισυνταγματικότητα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.


Στη μακροσκελή παρέμβασή του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως η αισιοδοξία που εκφράζει εσχάτως η κυβέρνηση, δικαιολογείται, ούτε απ' τα πεπραγμένα της, ούτε απ' την ίδια της την επιχειρηματολογία: «Απ' τη μια μιλάτε για πρωτογενές πλεόνασμα και απ' την άλλη λέτε πως αν δεν πάρουμε τα δάνεια, δεν θα έχουμε λεφτά για συντάξεις. Και διαρκώς υπερηφανεύεστε πως πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο στην Ιστορία - το μοναδικό κούρεμα που αύξησε το χρέος αντί να το μειώσει και κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μιλάτε για τον μεγάλο κίνδυνο που έρχεται από τα διαλυμένα ταμεία - τον κίνδυνο κατάρρευσης των συντάξεων. Το σχέδιο όμως, το έχετε έτοιμο: Να περάσουν όλοι σε ένα ταμείο με συντάξεις πείνας».

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί μια νέα δέσμη «μέτρων αφαίμαξης από μια αιμορραγούσα οικονομία» σημείωσε ο κος Τσίπρας. Η οικονομία έχει καταρρεύσει απ' το Μνημόνιο, το φάρμακο έχει αποδειχθεί πιο βλαβερό απ' το χρέος και τα ταμεία καταρρέουν από το καταστροφικό PSI. «Την ίδια στιγμή που ψάχνετε να βρείτε λεφτά για τις συντάξεις ψάχνετε να ξεπουλήσετε τον ΟΠΑΠ. Όχι μόνον δεν θα υπάρξει ασυλία για όσους παραβιάζουν τους νόμους και επιβαρύνουν το δημόσιο συμφέρον, αλλά πολύ σύντομα, όταν ο λαός δώσει εντολή σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, θα βρούμε τρόπους να αποκαταστήσουμε τη ζημιά. Θα αποκαταστήσουμε τη ζημιά του Δημοσίου, φορολογώντας όσο πρέπει τους επιτήδειους. Θα επαναφέρουμε τα κέρδη στο Δημόσιο για να στηρίξουμε την οικονομία. Πρώτα οι συντάξεις και οι ανάγκες του λαού, και μετά τα κέρδη των φίλων και των κολλητών!» διατράνωσε ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που γίνεται στο Δημόσιο δεν είναι εξορθολογισμός, αλλά ανθρωποθυσίες» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας. «Στην αρχή μιλήσατε για διαθεσιμότητα και κοροϊδεύατε τον κόσμο. Μετά για απόλυση επιόρκων, τώρα για 232 φορείς του Δημοσίου». Υπενθυμίζοντας δε, συνεντεύξεις του Φώτη Κουβέλη και του Αντώνη Μανιτάκη, όπου υποστήριζαν πως «τυχόν κατάργηση θέσεων υποχρεώνει το κράτος να μετατάσσει τον υπάλληλο και όχι να τον απολύει, αλλιώς θα πρόκειται για καταστρατήγηση του Συντάγματος», ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε απευθυνόμενος στον Αντώνη Μανιτάκη: «Τα θερμά μας συγχαρητήρια και σε σας και στον κο Κουβέλη. Είστε πράγματι πολιτικοί της ευθύνης και η ευθύνη σας αποδεικνύεται και από τα όσα λέγατε πριν και απ' όσα πράττετε τώρα. Το χειρότερο όμως είναι, πως αν εφαρμόσετε όσα ψηφίζετε σήμερα, θα παραλύσει όλος ο δημόσιος τομέας - γιατί κάτω απ' την απειλή, κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα τολμά να βάλει την υπογραφή του».

«Δεν θέλετε να εξυγιάνετε το δημόσιο τομέα. Θέλετε να τον διαλύσετε και να τον γυρίσετε στη σκοτεινή μετεμφυλιακή εποχή του πιστοποιητικού των πολιτικών φρονημάτων. Τότε ήταν απαραίτητο για να μπεις στο Δημόσιο και τώρα για να μην απολυθείς» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό Νότο. «Να ποια είναι η εναλλακτική, το «άλλο σχέδιο» που μας ζητάτε απέναντι στα σχέδια της υποταγής και της διάλυσης: Οι λαοί, οι αγώνες, η ενότητά τους είναι το άλλο σχέδιο. Εμείς στο λαό θα δεσμευτούμε, να ξεκινήσουμε μια μεγάλη σύγκρουση για την ανατροπή του μνημονιακού εφιάλτη. Δεσμευόμαστε πως δεν θα υποχωρήσουμε, πως δεν θα αποτύχουμε, πως θα πετύχουμε την ενότητα των λαών του Νότου. Όταν οι λαοί θέλουν, και δυνατότητα διαπραγμάτευσης υπάρχει, και η ακύρωση των Μνημονίων υπάρχει, και το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα σταματήσει την καταστροφή».

«Τα όσα έγραψα και είπαμε, τόσο εγώ, όσο και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, δεν είναι τίποτε άλλο απ' όσα προβλέπει ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων και η νομολογία» απάντησε ο Αντώνης Μανιτάκης. «Αγωνιζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, παλεύοντας με δαίμονες και ανέμους να τα τηρήσουμε και να τα διαφυλάξουμε, την ώρα που κοιτάμε να αναστηλώσουμε τη δημόσια διοίκηση της χώρας», ανέφερε. Όσο για το Σύνταγμα, «εμείς δεν το εξευτελίζουμε για μικροκομματικούς στόχους. Το τιμούμε, διότι δεν το χρησιμοποιούμε ως ευτελές εργαλείο. Για μας το Σύνταγμα είναι πάνω απ' το Κόμμα. Δεν ανήκει, ούτε σε μας, ούτε σε σας - και το προασπιζόμαστε» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

•«Είναι τοις πάσι γνωστό, πως την ώρα που εμείς λέγαμε πως η Τρόικα, το Μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μιλά για υποχρεωτικές απομακρύνσεις, εσείς μιλούσατε για διαθεσιμότητα και κινητικότητα», απάντησε στον Αντώνη Μανιτάκη ο Αλέξης Τσίπρας. «Σκεφτείτε πως σας χειροκρότησαν εκείνοι που απ' την αρχή μιλούσαν για το «μεγάλο ταμπού» της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα, που πρέπει να καταργηθεί», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Έθνος