Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Καθ’ οδόν για το σφαγείο – Εγκρίθηκε η διαδικασία του κατεπείγοντος για το πολυνομοσχέδιο


Εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εγκρίθηκε η διαδικασία του κατ' επείγοντος με 26 ψήφους υπέρ και 15 κατά και παρότι σύμπασα η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και υποταγή στην βούληση των δανειστών.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της διαδικασίας ψήφισης με τον ισχυρισμό ότι την Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισ. για την Ελλάδα και τον Μάιο άλλα 6 δισ. ευρώ.Καταγγέλλουν την διαδικασία του κατεπείγοντος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΣε υψηλούς τόνους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι φέρνει με την διαδικασία του κατ' επείγοντος ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα, το οποίο έρχεται σε ένα και μόνον άρθρο. Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, έβαλλε κατά της διαδικασίας τονίζοντας πως η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να το ετοιμάσει έγκαιρα και πρόσθεσε «δεν φταίμε εμείς αν τσακώνεστε μεταξύ σας, αν δεν είστε αποτελεσματικοί, αν δεν σέβεστε τη διαδικασία της Δημοκρατίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες, των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μιαμνημονιακή τροϊκανή δικτατορία» είπε ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε για «νομοσχέδιο - έκτρωμα» που έρχεται σε ένα άρθρο, για να μην δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να αποφασίσουν για τις επιμέρους ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Επίθεση Βορίδη στον Λαφαζάνη
Ανταπαντώντας στις αιτιάσεις Λαφαζάνη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης υπεραμύνθηκε της διαδικασίας ισχυριζόμενος ότι «προβλέπεται στον Κανονισμό», προσθέτοντας πως «η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, αν διαφωνεί με την κυβέρνηση να το καταψηφίσει». «Εκείνο που δεν σέβεται ο κ. Λαφαζάνης, είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά την οποία η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται. Πως δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα από την κυριαρχική πράξη του Κοινοβουλίου; Αυτά γίνονταν σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα που υπερασπιστήκατε», επιτέθηκε ο Μάκης Βορίδης στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.



Αντιδράσεις από Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ
Για απαξίωση της Βουλής έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς εξηγώντας «αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τη διαδικασία επισημαίνοντας πως «η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία». «Εφαρμόζετε την αντιλαϊκή πολιτική που είστε δεσμευμένοι να υλοποιήσετε», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Χέρι – χέρι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Βιασύνη διακατείχε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αναστολή της προσπάθειάς μας. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, κάθε φορά που υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει συνέχεια τα ίδια θέματα. Και ένα μήνα να δίναμε στην Αντιπολίτευση, τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαμε. Άρα δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο».
Τους τόνους κατέβασε η Ασημίνα Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός, πως οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν εφαρμογή του ν. 4127 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά κυρίως εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και Τρόικας και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής, ασφάλισης, που πολλές είναι θετικές».