Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Eξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη θα προτείνει το ΑΚΕΛ

Μια μέρα πριν από την ψήφιση από τη Βουλή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε να προτείνει έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη ως εναλλακτική διέξοδο αντί του μνημονίου με την τρόικα.
Η πρόταση, την οποία επεξεργάστηκε ομάδα ειδικών, προνοεί «διαπραγματεύσεις της 
Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ και υιοθέτηση ενός εξ αντικειμένου πιο ανίσχυρου νομίσματος υπό τις σημερινές περιστάσεις θα δημιουργούσε ακόμα χειρότερα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σχολίασε την απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.Σε γραπτή δήλωση ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι, αναπόφευκτα η έξοδος από το ευρώ «θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες εκροές κεφαλαίων, τη στιγμή που η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα είναι το βασικό ζητούμενο».

Σημειώνει επίσης ότι η αναμενόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού θα διαβρώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα την έλλειψη ακόμα και αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει εσφαλμένη την εντύπωση που κάποιοι επιχειρούν -όπως αναφέρει- να δημιουργήσουν ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την Ευρωζώνη χωρίς να σημαίνει αυτόματα έξοδο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποδεικνύει μάλιστα τον πολιτικό και νομικό κίνδυνο εκδίωξης της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, θεωρεί πάντως ότι η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με την ΚΕ του ΑΚΕΛ:

«1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της.

2. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την κυπριακή οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, και ευρύτερα στην οικονομία, και η συνακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης «νέων μνημονίων.

3. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιόν μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

Ωστόσο, το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι αυτή η λύση «είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή». Οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες.

Η Ολομέλεια της ΚΕ ΑΚΕΛ, χωρίς να παραγνωρίζει τους κινδύνους και τις δυσκολίες υλοποίησης μια τέτοιας απόφασης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, απευθύνεται στην κυβέρνηση, στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και θέτει ενώπιόν τους την πρόταση για έναρξη ενός γόνιμου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι η άποψή μας ότι μια τέτοια σοβαρή απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα», τονίζεται.

Εξάλλου το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του καλεί τον κυπριακό λαό να δώσει μαζικά το «παρών» στην αυριανή κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, την οποία διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές λιτότητας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενόψει της συζήτησης του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, «ο λαός μας θα πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης και της 25ης Μαρτίου».