Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Και ο Τσίπρας στη μάχη για την ΕΥΑΘ


Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ επέλεξε να 
γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο πρόεδρος του κόμματος

Του Δημήτρη Κούρου

Μάχη μέχρις εσχάτων φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, για την ΕΥΑΘ. Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και με δεδομένο ότι αποτροπή της ιδιωτικοποίησης μάλλον δεν μπορεί να γίνει, στο ΣΥΡΙΖΑ προσάρμοσαν τον αγώνα τους στην προσπάθεια να περάσει η ΕΥΑΘ στα χέρια είτε των καταναλωτών (Κίνηση 136), είτε των δήμων και πάντως όχι σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Έτσι, έχουν προσανατολίσει τη ρητορική τους στο γεγονός ότι «το νερό δεν είναι εμπόρευμα» και προωθούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, κάτι που ήδη καλοβλέπουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, σχεδόν το σύνολο των κομματικών στελεχών πολλών παρατάξεων στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως οι δήμαρχοι, με πρώτο το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έκανε σχετική πρόταση.

Ενδεικτική είναι η εκδήλωση που προγραμματίζεται από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ερχόμενη Τετάρτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), στο Θέατρο Κήπου στις 7.30 το απόγευμα. Εκδήλωση στην οποία θα παραστεί ο Αλέξης Τσίπρας (θα απευθύνει χαιρετισμό), σηματοδοτώντας έτσι τη σπουδαιότητα που έχει η συγκεκριμένη μάχη για το ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη του κόμματος έλεγαν πως από όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται πανελλαδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να παραστεί στην εκδήλωση για το νερό, καταδεικνύοντας τη σημασία που έχει η ΕΥΑΘ, το νερό, η διαχείρισή του και οι επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στο περιβάλλον και τους ανθρώπους. Πέρα από τα περιβαλλοντικά μηνύματα, στο ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν και στη συγκυρία της ιδιωτικοποίησης, που στην περίπτωση της ΕΥΑΘ –κατά τους ίδιους- αποδεικνύει το «απόλυτο ξεπούλημα».

Ομιλητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος και το ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία, Τομάσο Φατόρι.

«Στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται ένα ζωντανό κίνημα με στόχο την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία, πρωτοβουλίες πολιτών, δημοτικές κινήσεις και κόμματα της αριστεράς συντονίζουν τις προσπάθειές τους, με στόχο την προστασία του νερού ως θεμελιώδους κοινωνικού αγαθού που πρέπει να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Ηδη το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, όπως και άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, έχουν ταχθεί υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του.

Η εκδήλωση της επόμενης Τετάρτης θα είναι σημαντική και λόγω της παρουσίας του κ. Φατόρι, ο οποίος θα μεταφέρει την εμπειρία της γειτονικής χώρας σε δημοψήφισμα για το νερό. «Το 2011, μια παρόμοια πρωτοβουλία πολιτών και οργανώσεων της Ιταλίας κατάφερε συλλέγοντας υπογραφές να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και των δικτύων του, βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για ιδιωτικοποιήσεις (η πρόταση των κινημάτων απέσπασε το 95%)», τονίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Ο κ. Φατόρι ήταν ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας και έκτοτε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα της ιδιωτικοποίησης του νερού σε όλο τον κόσμο, καθώς και τους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση της Θεσσαλονίκης θα εστιάσει στην ιταλική περίπτωση και στον τρόπο με τον οποίο το «Φόρουμ των κινημάτων για το νερό» κατόρθωσε να καταστήσει το δημοψήφισμα νικηφόρο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η περίπτωση της ΕΥΑΘ είναι η καλύτερη στο μέτωπό τους ενάντια στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων θέλουν το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό και πιστεύουν ότι μπορούν να… σύρουν την κυβέρνηση ακόμη και σε δημοψήφισμα. Τυχόν αποτροπή της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης θα σημάνει για το ΣΥΡΙΖΑ πολύ μεγάλη νίκη, ασχέτως αν οι τόνοι ακόμη κρατιούνται χαμηλοί…Πηγή: voria.gr