Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Γενετικά μεταλλαγμένος σολομός απειλή για τα άγρια είδη ψαριού


Γενετικά τροποποιημένος σολομός του Ατλαντικού Ωκεανού, ο οποίος διασταυρώθηκε με άγρια πέστροφα, απέκτησε απογόνους που αναπτύσσονταν πολύ ταχύτερα από τον πρώτο επικρατώντας εις βάρος των υπολοίπων ψαριών στην αναζήτηση τροφής, σύμφωνα με επιστήμονες. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες ότι το ψάρι συνιστά απειλή για τα άγρια είδη.Τα αποτελέσματα της μελέτης των καναδικών πανεπιστημίωνΜακΓκιλ και Μεμόριαλ, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρησηProceedings of the Royal Society B, καταδεικνύουν για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι από τη διασταύρωση μεταλλαγμένων ψαριών με άλλα είδη προκύπτουν ψάρια που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των προγόνων τους.

«Τα αποτελέσματά μας εντοπίζουν μια νέα οδό πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και καθιστούν σαφές ότι ενδέχεται να χρειάζεται επιπλέον επαγρύπνηση όταν παράγουμε μεταλλαγμένα είδη σε περιοχές, όπου θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με συγγενή είδη» υποστηρίζει η Κρίστα Όουκαπό το πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ.

«Δείχνουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πραγματικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μεταλλαγμένα ψάρια είναι στείρα και πως είναι αδύνατο να διαφύγουν» προσθέτει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν τους φόβους περιβαλλοντικών οργανώσεων για διατάραξη των οικοσυστημάτων σε περίπτωση διαφυγής των μεταλλαγμένων ψαριών αυτών στην άγρια φύση. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι αν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των μεταλλαγμένων ψαριών διατηρηθεί στη φύση, τα υβρίδια που θα προκείψουν θα μπορούσαν να επηρεάσουν με καταστροφικές συνέπειες τους πληθυσμούς των άγριων ψαριών.
tvxs