Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ-ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ-10.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Δραματικό SOS για την ίδια τη λειτουργία τους υποβάλλουν υπηρεσίες του Δημοσίου -κυρίως δήμοι και υπουργείο Πολιτισμού- αν άμεσα, και πάντως μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, απολυθούν οι συμβασιούχοι που εργάζονται με ασφαλιστικά μετρα ή προσωρινές διαταγές σε τομείς καίριους για τον πολιτισμό, την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, όπως η καθαριότητα ή η φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Ασφαλείς πληροφορίες μιλούν για σύνολο εργαζόμενων συμβασιούχων που αγγίζει τους 10.000, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι όχι μόνο στους μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο, Καλλιθέα), αλλά και στους μικρότερους (Μεταμόρφωση, Νίκαια), χωρίς να υπολείπονται σε εργαζόμενους συμβασιούχους υπουργεία όπως τα Πολιτισμού, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Αν με συνοπτικές διαδικασίες απολυθούν αυτοί οι υπάλληλοι στο πλαίσιο της άμεσης ανταπόκρισης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ενώπιον της τρόικας για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, όλες αυτές οι υπηρεσίες θα κατεβάσουν ρολά, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε δύο καίριους τομείς όπως ο τουρισμός και η υγεία, καθώς ο κεντρικός πυρήνας των εργαζόμενων συμβασιούχων υπηρετεί στον τομέα της καθαριότητας στους δήμους και στο υπουργείο Πολιτισμού. Ιδιαιτερα σημαντικό θα είναι το πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς στο Δήμο Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, υπηρετούν συνολικά περίπου 2.000 συμβασιούχοι, με κίνδυνο μέσα στο «πικ» της τουριστικής περιόδου η ίδια η πρωτεύουσα να πνιγεί στο σκουπίδι. Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι οι συμβασιούχοι θα αντικατασταθούν άμεσα με άλλους, που θα προσληφθούν μάλιστα με διαδικασίες ΑΣΕΠ, δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς είναι γνωστές οι καθυστερήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Επιπροσθέτως, στην καθαριότητα και στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων οι υπάλληλοι προσλαμβάνονται κυρίως με γνώμονα τα κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.τ.λ.) και όχι τίτλους σπουδών, άρα η εμπλοκή του ΑΣΕΠ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, και μόνο καθυστερήσεις θα επιφέρει.

Συγκέντρωση σήμερα

Σε διαρκή αγωνία και αναστάτωση βρίσκονται περίπου 70.000 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για τις απολύσεις στο χώρο τους. Ετσι σήμερα στις 11.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη πραγματοποιείται συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θεωρεί ότι ο αγώνας μέχρις εσχάτων είναι μονόδρομος και άρα επιβεβλημένος.

Στο πλάι των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φαίνεται ότι εντάσσονται και οι τοπικοί άρχοντες, καθώς έντονη ήταν χθες και η αντίδραση της ΚΕΔΕ, που με ομόφωνη απόφαση εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στις όποιες απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα, ζητώντας ταυτόχρονα άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να εκθέσει απόψεις και προτάσεις, αλλά και να ενημερωθεί.

«Εδώ και μέρες», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, «κυριαρχεί η είδηση για απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε σε μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική και λειτουργική. Θα πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι δεν θα αποκτήσουμε ξαφνικά και ευέλικτη και αποτελεσματική διοίκηση, και ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λογικές οριζόντιων περικοπών. Μιλάμε για ανθρώπους, για υπαλλήλους, και όχι για ψυχρούς αριθμούς. Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στις όποιες απολύσεις. Εχουμε ταχθεί υπέρ της κινητικότητας, και μάλιστα στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μετακινηθούν εργαζόμενοι από δήμους και περιφέρειες που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε δήμους και περιφέρειες που έχουν ελλείψεις».

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου ζητεί και η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων σχετικά με τη νέα ρύθμιση-εξπρές για την απόλυση συμβασιούχων που ετοιμάζει του υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι για την καθυστέρηση της οριστικής εκδίκασης των υποθέσεων δεν φταίνε οι συμβασιούχοι, αλλά ο προβληματικός τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων.


http://www.enet.gr/