Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Γ.Ραγκούσης: Σαμαράς-Βενιζέλος προωθούν μια νέου τύπου διαπλοκή


Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ξεκινάει από την 
ανασύσταση του κομματικού κράτους. Η επιλογή των στελεχών της ΝΔ Δ. Κοντού, Ξ. Βεργίνη και Αθ. Γιαννόπουλου για τη διοίκηση των ΕΟΠΥΥ, ΟΓΑ και ΕΟΦ αντίστοιχα προκαλέσαν έντονες αντιδράσεις, ενώ τα πρώτα μηνύματα είχαν σταλεί με την αντικατάσταση τον Απρίλιο του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, από τον Θεόδωρο Αμπατζόγλου. Πολλοί κατήγγειλαν «γαλάζιο διορισμό» και οι τότε κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους. «Στην ουσία έχουμε τη συνέχιση της ανοικοδόμησης του κομματικού κράτους που έχει ξεκινήσει από την ημέρα που ανέλαβε η τρικομματική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Σαμαρά», δηλώνει στο tvxs.gr ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που είχε προωθήσει τον Μάρτιο του 2010 το νόμο 3839για την επιλογή προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση.
«Το πανελλήνιο γνωρίζει πια το γνωστό σύστημα «4-2-1» της τότε τρικομματικής και ξέρουν όλοι πάρα πολύ καλά πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης έχουν τεράστια ευθύνη που ανέχτηκαν ο Αντώνης Σαμαράς να ελέγξει τους τρεις πιο νευραλγικούς χώρους του κράτους που είναι η ΕΥΠ, το ΣΔΟΕ και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τοποθετώντας μάλιστα ανθρώπους που προέρχονται από την πάλαι ποτέ εκλογική του περιφέρεια της Μεσσηνίας. Ο πρωθυπουργός έχει καταφύγει σε ένα σορό φαύλων διορισμών βάσει μιας λογικής που όχι απλώς μας γυρνάει χρόνια πίσω αλλά δεκαετίες», δηλώνει στο tvxs.gr ο Γιάννης Ραγκούσης και σημειώνει πως «δεν είναι μόνο η ανοχή των τότε κυβερνητικών εταιρών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και η συμμετοχή τους, καθώς υπάρχει επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των τριών κομμάτων, τώρα των δύο, που επικυρώνει αυτές τις αποφάσεις».

Αλλο μεταρρύθμιση και άλλο μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός

Σχολιάζοντας την μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει πως «υπάρχει η μεταρρύθμιση και ο μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός». «Αυτό που γίνεται τώρα στη Δημόσια Διοίκηση είναι μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός και όχι μεταρρύθμιση», αναφέρει και συνεχίζει: «Ένα παράδειγμα είναι το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό κλείσιμο της ΕΡΤ για να απολυθούν σε ένα βράδυ οι πάντες είτε είναι άξιοι είτε δεν είναι επειδή πρέπει να φύγουν λέει 2.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο».

«Την ίδια στιγμή αυτή που χρησιμοποιούν τη ρητορική των απολύσεων στην ΕΡΤ για να αποδείξουν τη μεταρρυθμιστική τους ικανότητα είναι ακριβώς οι ίδιοι - και μιλάω για τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Σαμαρά αλλά και τον κ. Κουβέλη - που πριν από λίγους μήνες επανέφεραν τα Stage στο δημόσιο. Σήμερα νέοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις τέτοιου τύπου στο Δημόσιο. Γίνονται προσλήψεις και μάλιστα εκτός ΑΣΕΠ, αναξιοκρατικές. Αυτό λοιπόν δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά ένας λαϊκισμός που χρησιμοποιεί την καραμέλα της μεταρρύθμισης για να μπορέσουν κάποιοι να αποσπάσουν μέσα από τη δημιουργία τεχνητών εντυπώσεων κάποια δημοσιεύματα του ελληνικού και του διεθνούς τύπου ότι κάτι καλό γίνεται στη χώρα. Κακό κάνουν στη χώρα και όχι καλό», τονίζει.

Η νέου τύπου διαπλοκή

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης κάνει λόγο για έναν «καθοδηγούμενο πρωθυπουργό» και μια νέου τύπου, εγχώρια και διεθνή, διαπλοκή την οποία χρεώνει στους Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο. Όπως τονίζει θα πρέπει να είμαστε «πάρα πολύ ανήσυχοι» καθώς «η πολιτική κρίση βαθαίνει και η οικονομική κρίση δεν ξεπερνιέται». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών εκτιμά πως με το λουκέτο στην ΕΡΤ ο Αντώνης Σαμαράς «πυροβόλησε τα πόδια του και έχει συντομεύσει πάρα πολύ τον πολιτικό χρόνο της πρωθυπουργίας του». «Όσες τεχνητές αναπνοές και να πάρει κάποια στιγμή θα καταρρεύσει υπό το βάρος ενός αφόρητου λαϊκισμού με τον οποίο έχει πολιτευτεί ένα χρόνο».

«Είναι ένα χρόνο πρωθυπουργός και φτάνει στο σημείο να λέει πως θα κλείσω την ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ ακολουθώντας την κανονική νομοθετική οδό μπορείς να κλείσεις την ΕΡΤ και να την ξανανοίξεις πενήντα φορές μέσα τον χρόνο που είχε», παρατηρεί και προσθέτει: «Πρόκειται για εκτροπή και αυτό έκανε ο Αντώνης Σαμαράς. Και μην λένε τώρα για τον Μανιτάκη, τον Ρουπακιώτη κ.α. Αλλά ο κ. Σαμαράς πάντα τέτοιος ήταν. Το άλλα λέω, άλλα εννοώ και άλλα κάνω αποτελεί δομικό στοιχείο του πολιτικού του χαρακτήρα και της πολιτικής του διαδρομής. Η πορεία του από τότε που ξεκίνησε είναι μια πορεία δυστυχώς συνυφασμένη με μοιραία γεγονότα για τη χώρα. Ολοι θυμούνται πως έμπλεξε τη χώρα στο Σκοπιανό, πως έριξε την εκλεγμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέχρι το μουσείο της Ακρόπολης που γέμισε με ψηφοφόρους του από τη Μεσσηνία».

Επικίνδυνο προσωπικό παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και στην απόφαση να παραμείνει στην κυβέρνηση συνεργασίας ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει πως «δεν γίνεται να ξεπουλάς τις βασικές αρχές λειτουργίας της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής Δημοκρατίας». «Όλα έχουν έναν όριο. Δεν γίνεται για να πάρεις δύο καρέκλες υπουργείων και να γίνεις αντιπρόεδρος να αθετείς και να παραβιάζεις όλες τις κόκκινες γραμμές μιας παράταξης αλλά και μιας κοινωνίας. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ έτσι όπως τα έχει καταφέρει η σημερινή ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και αυτός ο κίνδυνος καταγράφεται διαρκώς», δηλώνει.

«Μπροστά στα μάτια όλων μας παίζεται ένα πολύ επικίνδυνο προσωπικό πολιτικό παιχνίδι για την κοινωνία, για τη χώρα και για την παράταξη που ο καθένας εκπροσωπεί» και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν κινήσεις ανασύστασης της κεντροαριστεράς, αναφέρει και εκτιμά πως στον χώρο της κεντροαριστεράς δεν πρόκειται να υπάρξει «εναλλακτική λύση αν δεν υπάρξει απόφαση να τηρηθούν αρχές και αξίες στη διάρκεια του χρόνου. Με ευκαιριακές πρωτοβουλίες, με ευκαιριακές εμπνεύσεις, συμμαχίες και κινήσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου που στήριζε το ΠΑΣΟΚ».
tvxs