Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ανοιχτή Βουλή για ΕΡΤ και λίστα Λαγκάρντ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


Την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να 
παραμείνει ανοικτό το Κοινοβούλιο το καλοκαίρι κατήγγειλαν οι βουλευτές του σε συνέντευξη 
Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινοβούλιο πρέπει να μείνει ανοιχτό έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να έρθει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στη Διάσκεψη ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν θερινά τμήματα όσο είναι σε εκκρεμότητα οι προτάσεις νόμων των κομμάτων για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ακυρώνουν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να ολοκληρωθεί η έρευνα της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ (σ.σ. η κυβέρνηση προγραμματίζει η πρόταση της Επιτροπής να συζητηθεί στις 9 Ιουλίου), ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την οικονομία.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικοί παράγοντες επσήμαναν ότι τη Δευτέρα ολοκληρώνεται το 15μερο μέσα στο οποίο πρέπει να στείλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την έκθεσή του για την ακύρωση της ΠΝΠ για την ΕΡΤ και αφού παρέλθει αυτή η ημερομηνία, θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.

«Δυστυχώς η Βουλή λειτουργεί κατ’ αντιστοιχία με την πολιτική ζωή», σχολίασε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα η Βουλή δεν έχει ούτε ένα νομοσχέδιο για να ψηφίσει!

Η ακύρωση της ΠΝΠ, εκτίμησε ο Ν. Βούτσης, δεν χρειάζεται καν έκθεση του ΓΛΚ διότι πρόκειται για επαναφορά στην προτεραία κατάσταση, η οποία έχει ήδη υπολογιστεί στον προϋπολογισμό. Αντίθετα, συνέχισε, η ΠΝΠ που κλείνει την ΕΡΤ έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αντιστοιχίζει την αντίληψη του λαού με την λειτουργία της Βουλής. Θα αντιταχθούμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε για να μην λύνονται τα θέματα μεταξύ διαπλοκής και αδιαφάνειας», τόνισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπόμνημα Παπακωνσταντίνου στην προανακριτική

Στο μεταξύ, υπόμνημα εννέα σελίδων απέστειλε στην προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Νωρίτερα οι δικηγόροι του πρώην υπουργού ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη για την πρόθεσή του να μην προσέλθει να απολογηθεί.

Στο υπόμνημα που υπογράφει ο δικηγόρος του Π. Βασιλακόπουλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλά για «δικονομική ακυρότητα του όποιου πορίσματος» της Επιτροπής. Ουσιαστικά δηλώνει ότι δεν πρόλαβε να ενημερωθεί και αμφισβητεί την αντικειμενικότητα της επιτροπής, ενώ επαναλαμβάνει την αθωότητά του σε σχέση με τις κατηγορίες.

Με βάση τις έως σήμερα πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της απιστίας και της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Μάλιστα, για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου η πλειοψηφία της επιτροπής εξετάζει το ενδεχόμενο της επιτρεπτώς μεταβαλλόμενης κατηγορίας ώστε το αδίκημα της νόθευσης με βάση το άρθρο 242 του ποινικού κώδικα να γίνει πλαστογραφία με βάση το 216 του ποινικού κώδικα.

Επιπροσθέτως, για τα δυο κακουργήματα θα υπάρξει και η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1680/50 περί καταχραστών του δημοσίου που προβλέπει ποινή μέχρι και ισόβια δεσμά.

Σε μια παράλληλα εξέλιξη, με ψήφους 7 κατά, έναντι 6 υπέρ, απορρίφθηκε από την προκαταρκτική επιτροπή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Την απόρριψη του αιτήματος ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, ενώ την υπερψήφισαν όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε αργήσει να προσέλθει και ενημερώθηκε για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα.

Στη συνεδρίαση σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση με τους βουλευτές από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να απορρίπτουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε από την πραγματογνωμοσύνη της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ στους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών. Η αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου ήταν έντονη, καταγγέλλοντας μεθόδευση των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν για να κλείσει η υπόθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης, οι τρεις εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία που απέρριψε το αίτημα για νέα κλήση Βενιζέλου. Οι τρεις βουλευτές, δήλωσαν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η διερεύνηση της υπόθεσης μένει ανοικτή, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.