Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ελληνικά ΜΜΕ: «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η Δεξιά στην εξουσία»


Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο ελληνικός Τύπος το σχήμα της νέας κυβέρνησης Νέας 
Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, που ορκίζεται το μεσημέρι της Τρίτης. Στα κεντρικά τους άρθρα, αρκετές εφημερίδες γράφουν ότι οι απαιτήσεις που καλείται να ικανοποιήσει ο δικομματικός κυβερνητικός σχηματισμός είναι πολλές και τα περιθώρια λάθους εξαιρετικά στενά, ενώ παρατηρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, βγήκε πολύ ενισχυμένος από αυτές τις εξελίξεις. Δεν λείπουν βέβαια οι ευθείες βολές προς το αποτέλεσμα του ανασχηματισμού ακόμη και από συμπολιτευόμενες εφημερίδες. Χαρακτηριστική είναι η κριτική που ασκεί το Βήμα
«Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο οσχηματισμός μιας κυβέρνησης, ηοποία να μη διαθέτει περίοδοχάριτος έστω και μίας ημέρας καικατά συνέπεια να μην υπάρχει τοπαραμικρό περιθώριο για λάθη»,γράφει το κύριο άρθρο τουΈθνους, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αντλώντας εμπειρίες από την 12μηνη θητεία της «γνωρίζει καλά τι δεν θα πρέπει να κάνει».

Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική προγραμματική συμφωνία, να αποφευχθούν αλαζονικές και μικροκομματικές συμπεριφορές και τα μέλη των Κ.Ο. όπως και τα κομματικά στελέχη να στηρίζουν ειλικρινώς το έργο της κυβέρνησης. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι αυτό το έργο θα πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνο με όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα ενώ οι κατά παρέκκλιση διαδικασίες να μην αποτελούν λύση παρά μόνο σε εξαιρετικές και απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις.

Η Ελευθεροτυπία τιτλοφορώντας το πρωτοσέλιδό της «Η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, ο Βενιζέλος στην εξουσία» σχολιάζει ότι «η νέα κυβέρνηση είναι πιο σκληρή ως προς την υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής και συντηρητικότερη ως προς την λειτουργία των θεσμών». Παρατηρεί επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς διατήρησε «δικά» του τα "μνημονιακά" υπουργεία κάνοντας ταυτόχρονα και "άνοιγμα" προς την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος. Με ενισχυμένο προφίλ βγήκε και ο Βενιζέλος από την τριήμερη διαπραγμάτευση στο Μαξίμου, κατά τις εκτιμήσεις της «Ε».

Ανάλογη στάση κρατά και η Εφημερίδα των Συντακτών. Κυκλοφορώντας με τίτλο «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η Δεξιά στην εξουσία», η εφημερίδα καυτηριάζει το αποτέλεσμα του ανασχηματισμού: «ώδινεν όρος και έτεκε μυν τελικά το μέγαρο Μαξίμου με το κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για "προοδευτικό πρόσημο" αποδείχθηκαν πoμφόλυγες, ενώ σε χρόνο-ρεκόρ η Σοφία Βούλτεψη παραιτήθηκε από τη θέση της υφυπουργού. Το οικονομικό επιτελείο μένει αλώβητο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών προκαλώντας "καραμπόλες", ενώ τις απολύσεις στο Δημόσιο θα χειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Η Εφ.Συν. σχολιάζει ότι από το νέο κυβερνητικό σχήμα απορρέει μια οσμή συντηρητισμού καθώς παρατηρεί πως «απουσιάζει παντελώς ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας που ο μικρότερος και μοναδικός κυβερνητικός εταίρος διακήρυττε ότι οφείλει να προκύψει μέσω του ανασχηματισμού».

«Η κυβέρνηση με τη νέα και σε μεγάλη έκταση ανανεωμένη σύνθεσή της καλείται να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη καμπή του προγράμματος αναδιάταξης της οικονομίας σε μια περίοδο που η κρίση διατηρεί την ισχύ της στο έπακρο, ενώ οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και οι άτυχοι χειρισμοί του παρελθόντος έχουν εντείνει τα προβλήματα και ενδεχομένως να οδηγήσουν τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους ελεγκτές σε νέες εντάσεις», αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Εξ’ ιδίων...

Βολές προς το κυβερνητικό σχήμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και το Βήμα, σε μια άνευ προηγουμένου κριτική, αφού σχολιάζει πως «η νέα σύνθεση ούτε εμπνέει, ούτε πείθει».

Διαβάστε σχετικά: Μετά τους NYTimes και το Βήμα: Μόνη λύση, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ!

Στο άρθρο που υπογράφει η εφημερίδα αναφέρεται ότι «η πράξη του ανασχηματισμού, δεν προκαλεί τα καλύτερα των συναισθημάτων και μάλλον απογοητεύει τους πολίτες.
Η νέα κυβέρνηση που παρουσιάστηκε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος δεν διακρίνεται ούτε για το πνεύμα της, ούτε για τη σοφία της.
Η σύνθεσή της δυστυχώς δεν εμπνέει, ούτε πείθει».

Το Βήμα εκτιμά πως το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε είναι «προϊόν κομματικών συμβιβασμών και αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών στους κόλπους των δύο κομμάτων.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναπαράγει την προβληματικότητα των περισσότερων κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού». Η εφημερίδα δεν αφήνει στο απυρόβλητο τους νέους υπουργούς, τους οποίους χαρακτηρίζει σε αρκετές περιπτώσεις «ανειδίκευτους». «Το λάθος θα φανεί σύντομα. Το ζήτημα είναι πόσο θα κοστίσει στην χώρα», καταλήγει το Βήμα.

Τα Νέα σε μια πιο μετριοπαθή κριτική, σχολιάζουν ότι αν και το κυβερνητικό σχήμα πληροί των ευρωπαϊκών προτύπων δεν έχει αποφύγει την εμπλοκή στην χρόνια συνήθεια των εσωκομματικών διευθετήσεων μέσω των ανασχηματισμών. Επισημαίνει επίσης, ότι το «στοίχημα της κυβέρνησης είναι το μέγεθος της συνεργασίας που θα πετύχουν οι Σαμαράς – Βενιζέλος», ενώ θεωρεί την καθημερινή κρίση του λαού προς την κυβέρνηση δεδομένη.
tvxs