Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Στο χείλος του εμφυλίου η Αίγυπτος


Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο το βράδυ στην Αίγυπτο μετά τις αιματηρές 
συγκρούσεις της προηγούμενης ημέρας που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκατωθούν δεκάδες άνθρωποι, κυρίως οπαδοί του Μόρσι. Το τελεσίγραφο του Στρατού προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ώστε να συμμετάσχει στις συνομιλίες με στόχο την «εθνική συμφιλίωση» έληξε το Σάββατο στη σκιά της σφαγής από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα διαμηνύει πως οι υποστηρικτές της θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις ενάντια στο «πραξικόπημα» που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες υποστηρικτών του Μόρσι «Θεού θέλοντος, σύντομα. . . θα αντιμετωπιστούν πολύ σύντομα» από τις δυνάμεις ασφαλείας, βάσει εισαγγελικών εντολών, «στο πλαίσιο του νόμου» και με «όσο λιγότερες απώλειες είναι δυνατόν» αυτό. Το μέλλόν για τη χώρα, σχεδόν ένα μήνα μετά την καθαίρεση του Μόρσι, παραμένει αβεβαίου και ο «οδικός χάρτης» του Στρατού για μια μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές εντός εξαμήνου μοιάζει αδύνατο να υλοποιηθεί. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η χώρα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου και η διεθνής κοινότητα παραμένει «παγωμένη». 

Το Σάββατο το βράδυ συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Πορτ Σάιντ, στη βόρειο Αίγυπτο, ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως μια κοπτική εκκλησία δέχτηκε πυρά, όπως και όσα καταστήματα είχαν στις προθήκες τους φωτογραφίες του αρχηγού του στρατού στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Φιλοκυβερνητικά μέσα κάνουν λόγο για δεκαπέντε τραυματίες, εκ των οποίων ορισμένοι είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Τη νύχτα της Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων και από τις δύο πλευρές σε όλη τη χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ωστόσο οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι νεκροί ανέρχονται στους 80, ωστόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανεβάζει τους νεκρούς στους 200, ενώ κάνει λόγο για τουλάχιστον 4.000 τραυματίες. Νωρίτερα η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Αιγύπτου είναι ανακοινώσει πως 66 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και ακόμα 61 είναι «κλινικά νεκροί». Σημειώνεται πως το υπουργείο Εσωτερικών επέρριψε ευθύνες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα για τα επεισόδια. «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο η ημέρα να εξελιχθεί ειρηνικά και επιδίωξαν να καταστρέψουν κρατικές εγκαταστάσεις, ιδίως στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Αμπντελατίφ, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις της Παρασκευής.

Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα επισημαίνει πως οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν έριχναν για να τραυματίσουν, αλλά για να σκοτώσουν». Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις συνομιλίες μέχρι να παραιτηθεί η μεταβατική κυβέρνηση, ενώ σχετικά με το κάλεσμα του επικεφαλής του Στρατού για μαζικές διαδηλώσεις ώστε να του δοθεί εντολή για να «αντιμετωπίσει τη βία και την τρομοκρατία» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οργάνωση έκανε λόγο για «ρητό κάλεσμα σε εμφύλιο». Όπως διεμήνυσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα οι οπαδοί της δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τους δρόμους μέχρι ο έκπτωτος Μόρσι να επιστρέψει στην εξουσία. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια γενοκτονία. Πότε οι ελεύθεροι πολίτες θα κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό;», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκου, ανώτερο στέλεχος της Αδελφότητας.

Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου του Καϊρου οι νεκροί διαδηλωτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητα χτυπήθηκαν κατευθείαν στο κεφάλι. «Όλοι ήταν χτυπημένοι στο κεφάλι, στην καρδιά ή στο στήθος. Μόνο ένας ήταν πυροβολημένος στην πλάτη. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 28 και έρχονται συνεχώς. Υπάρχουν άλλοι δύο, τους έφεραν με διαλυμένο τον εγκέφαλο. Ήταν χτυπημένοι ανάμεσα στα μάτια. Πυροβολήθηκαν από ψηλά. Οι στόχοι ήταν η καρδιά ή το στήθος», δήλωσε σύμφωνα με τη Deutsche Welle η εν λόγω γιατρός.

Υπενθυμίζεται πως ο Μοχάμεντ Μόρσι, που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, ύστερα από ένα μαζικό κίνημα διαδηλώσεων εναντίον. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει λόγο για «πραξικόπημα». Από την πλευρά του ο στρατός και οι υποστηρικτές αυτού κατηγορούν την Αδελφότητα και τον Μόρσι για υποκίνηση της βίας στην Αίγυπτο και προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός αυστηρού ισλαμικού κράτους και ενός νέου καθεστώτος. Παράλληλα ο Μόρσι, που μέχρι την καθαίρεσή του ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, αναγνωρίζεται από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ως αποτυχημένος καθώς δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και τη φτώχεια που υπάρχει στην Αίγυπτο.

Ο Μόρσι κρατείται από τον στρατό σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ το Σάββατο ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο έκπτωτος πρόεδρος να μεταχθεί στην ίδια φυλακή του Καΐρου όπου κρατείται ο ανατραπείς Χόσνι Μουμπάρακ, τον οποίο είχε αντικαταστήσει ο ισλαμιστής πρόεδρος.

Το μέλλον της Αιγύπτου, σχεδόν ένα μήνα μετά την καθαίρεση του Μόρσι, είναι αβέβαιο και πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά στο χείλος ενός εμφυλίου. Η διεθνής κοινότητα δείχνει «παγωμένη». Αδύναμη να διαχειριστεί - τουλάχιστον μέχρι αυτήν την ώρα - τις εξελίξεις αρκείται σε δηλώσεις για «αυτοσυγκράτηση και τερματισμό της βίας» και «εκφράζει τη λύπη της για τα θύματα». «Που είστε τώρα όλοι;» διερωτάται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθυμίζοντας την έντονη κριτική που είχε δεχτεί για την καταστολή του κινήματος στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνεται στην Deutsche Welle το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας -κυριότερος συνασπισμός κοσμικών πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση- στον οποίο επικεφαλής τους είναι ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, δεν φαίνεται αυτήν την στιγμή να διαθέτει ισχυρό λαϊκό έρεισμα σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς. Κι αυτό επειδή, όπως δηλώνει ο Μουσταφά Καμέλ ελ Σαγιέντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καίρου, ο στρατηγός Σίσι, ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος, χαίρει ευρύτερης αποδοχής εξ αιτίας της στάσης του απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. ΄Αρα, εναλλακτική για την ώρα δεν υπάρχει.
tvxs