Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ,αλλά με τι αντίκρισμα; Του Δημήτρη Χρήστου


Ενθουσιασμός στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, όπου το ενιαίο πλέον μεγάλο κόμμα της Αριστεράς προηγείται καθαρά της Ν.Δ. με δύο μονάδες διαφορά (23,5% έναντι 21,5%). Σήμα πως η κοινωνική δυναμική ή αλλιώς η αγανάκτηση των πολιτών για τον ρόλο και τον σκοπό Σαμαρά - Βενιζέλου στρέφει τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Σωστά μέχρις εδώ. Αυτό όμως είναι το βασικό εύρημα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης; Αν δεν κάνω λάθος, αυτό το 14,5% που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή είναι κατάσταση συναγερμού. Πόσες αναλύσεις έχουμε διαβάσει από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιτροπές μελετών των πολιτικών διεργασιών και των μετακινήσεων; Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι καμία.

ΕΡΩΤΗΜΑ πρώτο. Πώς ερμηνεύεται η διαρροή 7% των πολιτών που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 προς τη Χρυσή Αυγή; Ήταν μπολσεβίκοι που έγιναν ξαφνικά ναζί; Πώς εξηγείται μια ποινικού χαρακτήρα θρασύδειλη ομάδα να δημιουργεί λαϊκό κίνημα; Και, τέλος, με ποιες πολιτικές μπορεί η Αριστερά να ανακόψει την δυναμική ανόδου αυτού του νεοναζιστικού μορφώματος; Περιμένω να διαβάσω αναλύσεις. Ερώτημα δεύτερο. Με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται η δυνατότητα να καταφέρει η νέα μεγάλη (εκλογικά) Αριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση και να ηγηθεί ενός ελπιδοφόρου αντιμνημονιακού, απελευθερωτικού, δημοκρατικού σχήματος; Μια ματιά στη δημοσκόπηση δεν αφήνει -για την ώρα τουλάχιστον- μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

ΜΕΧΡΙ τις εκλογές, δεν θα αυξηθεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ έτσι που το πάει η υπόδουλη και αιχμάλωτη από τους πιστωτές κυβέρνηση; Λογικά θα δυναμώσει. Το ερώτημα είναι: πόσο και με ποιες προϋποθέσεις; Πρώτη προϋπόθεση είναι να εξαφανιστεί η κακοφωνία και να αποκτήσει σοβαρό και κυρίως ενιαίο λόγο. Δεύτερη προϋπόθεση, να διαβαστούν προσεκτικά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και να στοχεύσουν στις μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων, εκείνες που μπορούν να αυξήσουν θεαματικά την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν ως μεγάλες δεξαμενές το 5% του ΚΚΕ και το 1,5% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή να αποσπάσουν από τους δύο αυτούς δογματικούς σχηματισμούς το πολύ 2%, δεν κοροϊδεύουν μόνο ή κυρίως τον εαυτό τους, αλλά όλους όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας τη λύτρωση απέναντι στον εφιάλτη των μνημονιακών πολιτικών.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ δεξαμενές στο σώμα των ψηφοφόρων είναι η ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών (45% του συνολικού εκλογικού σώματος), όπου η Ν.Δ. αποσπά ένα 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν το μισό, 16%, και δεύτερη μεγάλη δεξαμενή, είναι αυτό το 15% που σκέφτεται να ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή. Τα είχα πει πριν λίγο καιρό σε μια τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι ultra αριστεροί με κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Δεν μπορούσαν ούτε ακόμα μπορούν να καταλάβουν, καθώς δεν έχουν κοινωνικά ακούσματα και επαφές με ευρύτερες μάζες, ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής είναι απλοί άνθρωποι που στρέφονται εκεί για να εκδικηθούν και να τιμωρήσουν το κυρίαρχο σαπισμένο σύστημα. Ποιος και πόσες φορές τους πλησίασε και τους εξήγησε ότι η μεγαλύτερη και κυρίως αποτελεσματικότερη εκδίκηση και τιμωρία, είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που, συν τοις άλλοις, είναι η μόνη δύναμη δημιουργίας ικανή να βγάλει τη χώρα από τον τάφο που της έχουν σκάψει; Πως αυτός ο ναζιστικός πυρήνας ουσιαστικά δεν είναι απέναντι, αλλά πλάι σε αυτό το σύστημα;

ΠΟΙΟΙ ειδικοί επεξεργάστηκαν τα επιχειρήματα με τα οποία μπορούμε να συγκινήσουμε τους μεγάλης ηλικίας ψηφοφόρους, οι οποίοι φοβούνται -ακόμα- να μας εμπιστευτούν; Πού στην ευχή ψάχνουμε την αυτοδυναμία; Στο 2 έως 3% ή στο 40%; Όμως τίποτα από όλα αυτά τα αναγκαία βήματα δεν θα αποδώσει, αν όλος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αγωνιστεί ενιαία και δυναμικά προς την ίδια κατεύθυνση. Ο κόσμος περιμένει ότι μετά το Συνέδριο θα έχουμε κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί. Πως θα είμαστε ένα κόμμα με σοβαρό, ελκυστικό και πειστικό λόγο. Και μόνο αν το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ διαβαστεί από όλους και γίνει σεβαστό, η πρόοδος θα είναι μεγάλη. Αναμένουμε όλοι με αγωνία.

Αυγή