Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πορτογαλία: «Κόπηκαν» από Συνταγματικό Δικαστήριο οι απολύσεις στο Δημόσιο



Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε ως αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά από μια περίοδο εργασιακής εφεδρείας.Η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση που προωθεί το πρόγραμμα λιτότητας στο πλαίσιο του δανειακού πακέτου από την τρόικα. Όπως επισημαίνεται από το Reuters η απόρριψη του νομοσχεδίου θα έχει σχετικά άμεσο χαμηλό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2014, ωστόσο θεωρείται σημαντική καθώς δυνητικά θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σχέδιο περικοπών των δημοσίων δαπανών.

Στο δημοσίευμα του Reuters υπενθυμίζεται πως το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει απορρίψει και στο παρελθόν, άλλες δύο φορές, σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος αναγκάζοντάς την να προωθήσει εναλλακτικά μέτρα.

Με το νομοσχέδιο, που απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, εκτιμάται πως θα δινόταν η δυνατότητα για περικοπές ύψους περίπου 170 εκ ευρώ το 2014 και αποτελούσε μέρος των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για μείωση δαπανών περίπου 4,7 δις ευρώ για τα οποία έχει δεσμευτεί στην τρόικα.