Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Δημ.Τσουκαλάς: Δεν οραματιζόμαστε ένα ΠΑΣΟΚ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ


Έμφαση σε έναν «αριστερό πατριωτισμό», ο οποίος «δεν θα χαρίζεται στους 
πατριδοκάπηλους» εν μέσω της σημερινής «νεοφιλελεύθερης λαίλαπας» προτίθεται να δώσει η Τάση Ριζοσπαστικού Σοσιαλισμού, η οποία ιδρύεται την Τετάρτη στον ΣΥΡΙΖΑ από τα λεγόμενα πασοκογενή στελέχη. «Δεν έχουμε ιδεολογικές διαφορές», δηλώνει στο tvxs.gr ο πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος αναδεικνύει ως κύριο μέλημα της νέας τάσης τη συγκέντρωση περισσότερων ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ, με απώτερο στόχο την αυτοδυναμία. 

Τι σας ωθεί στη συγκρότηση της συγκεκριμένης τάσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ;

Το άρθρο 21 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δυνατότητα στη διαμόρφωση τάσεων και όχι συνιστωσών, οι οποίες κατά τη γνώμη μας χαρακτηρίζονταν από έννοιες όπως η ιεραρχία, η πειθαρχία κλπ. Στην ουσία δηλαδή αποτελούσαν φράξιες. Αντιθέτως, οι τάσεις, όπως έχει πει και ο Λένιν, απαιτούν συντροφικότητα. Έτσι, αποφασίσαμε να διαμορφώσουμε την Τάση Ριζοσπαστικού Σοσιαλισμού, διότι θεωρούμε ότι ένας κόσμος, ο οποίος ακόμη βλέπει με μία καχυποψία την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί μέσω εμάς να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσω μιας τάσης η οποία στηρίζει τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και συγχρόνως δεν παρουσιάζει ιδεολογικές διαφορές, δηλαδή κινείται καθαρά σε μία αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Απλώς, εμείς θέλουμε να φωτίσουμε περισσότερο κάποιες πλευρές που έχουν σχέση με έναν αριστερό αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, καθώς τη δεδομένη στιγμή βιώνουμε μία νεοφιλελεύθερη λαίλαπα με στίγμα την υποτέλεια.

Δεν υπάρχουν κάποια πιο συγκεκριμένα σημεία στα οποία εντοπίζονται διαφοροποιήσεις από τις επικρατούσες θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η ιδρυτική μας διακήρυξη ουσιαστικά θα περιγράφει την καταγωγή μας και το τι κουβαλάμε ως τάση. Δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές. Απλώς, θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα όπως ένας αριστερός πατριωτισμός. Διότι δεν θέλουμε να χαρίζουμε ο,τιδήποτε σε κανέναν πατριδοκάπηλο. Συγχρόνως, θα παρακολουθούμε όσο πιο στενά μπορούμε τα εργασιακά θέματα.

Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον κεντρώο χώρο;

Μέλημά μας είναι να διαμορφώσουμε την κατάσταση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος. Εμείς ως τάση θα κάνουμε όλες εκείνες τις διεργασίες ώστε να ενταχθεί σε εμάς όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος που προέρχεται από το μπλοκ του σοσιαλισμού. Τα θέματα των συνεργασιών θα τα δούμε αργότερα, συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σας προβλημάτισαν οι χαμηλές επιδόσεις των λεγόμενων πασοκογενών στελεχών στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ;

Και ναι και όχι. Ήταν κάτι περίπου αναμενόμενο, διότι μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώθηκαν κάποιες διελκυστίνδες οι οποίες καθιστούν δύσκολο να βρίσκεται κανείς στη μέση. Ο ένας τραβάει από τη μία, ο άλλος από την άλλη, και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουμε ένα εμφανές στίγμα θα είμαστε, αν θέλετε, λίγο έρμαια. Δεν είναι κάτι το οποίο μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, λίγο πολύ το περιμέναμε. Αλλά πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές θα είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερες επιδόσεις.

Μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οραματίζεστε ένα νέο ΠΑΣΟΚ;

Όχι. Κάθε άλλο. Εμείς κουβαλάμε μία ιστορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει -και αυτό θα είναι πολύ εμφανές και από την ιδρυτική διακήρυξη- ότι οραματιζόμαστε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έκανε τον κύκλο του. Είχε καλές και κακές στιγμές. Σήμερα δεν μας συνδέει τίποτα με αυτόν τον χώρο.

*Μεταξύ άλλων, στη σοσιαλιστική τάση θα συμμετέχουν οι Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Δημήτρης Τσουκαλάς, Αντώνης Κοτσακάς και Κώστας Χρυσόγονος.
tvxs