Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΙΖΑ και Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Του Λευτέρη Μαγιάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με σαφείς θέσεις και στόχους. Οι συμμαχίες των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που στηρίζουμε μπορούν να πατήσουν σε στέρεο έδαφος χωρίς να διακινδυνεύουν να αποδομηθούν στις πρώτες δυσκολίες από έλλειψη σαφήνειας και πληρότητας.
Οι τοπικές κοινωνίες θα επιλέξουν νέες δημοτικές Αρχές με πολιτικά και διαχειριστικά κριτήρια. Οι αριστεροί συνδυασμοί, εκτός από τον σωστό πολιτικό τους προσανατολισμό σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών, θα πρέπει να είναι και επαρκείς για να διαχειριστούν την καθημερινότητα του δήμου και βεβαίως να έχουν και την ικανότητα να υλοποιήσουν τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση τα προγράμματα των παρατάξεων ή και των εκλογικών συνδυασμών που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κοστολογημένα και υλοποιήσιμα. Η ενδεχόμενη αποτυχία αυτοδιοικητικού συνδυασμού που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρεωθεί κατά κύριο λόγο σε αυτόν και δευτερευόντως στον ίδιο τον συνδυασμό.

Οι κομματικές δυνάμεις που έχουν αυτοδιοικητική εμπειρία είναι και λιγοστές αλλά και σχετικά μεγάλης ηλικίας. Δεν υπάρχει παντού ευρεία κοινωνική αναγνώριση άρα και η απαιτούμενη εμπιστοσύνη από την πλευρά των πολιτών σε ό,τι αφορά την επάρκειά τους σε επίπεδο τοπικής πολιτικής διεύθυνσης.

Οι κομματικές οργανώσεις, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί κατά καιρούς, δεν έδωσαν προτεραιότητα στη δημοτική δουλειά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρείται ήσσονος πολιτικής βαρύτητας και ελάχιστα ελκυστική για τα κομματικά μέλη.

Η αντίληψη αυτή υποτιμά την τεράστια ιδεολογικοπολιτική επιρροή που έχουν στις τοπικές κοινωνίες, ακριβώς λόγω της αμεσότητας, οι εκλεγμένες Δημοτικές Αρχές.



Υποτιμά ότι και μέσω αυτών αναπαράγεται ο πελατειακός μηχανισμός των μέχρι τώρα καθεστωτικών πολιτικών σχηματισμών.

Δεν μπορεί να συνδεθεί το κοινωνικό έργο-που πράγματι πολλοί δήμοι παράγουν- με το πολιτικό πρόταγμα της αντίστασης στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.

Η μικρή αναγνωρισιμότητα εμπερικλείει και τον κίνδυνο μη εκλογής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που συγκροτηθούν συμμαχικά ψηφοδέλτια της Αριστεράς με πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής προβολής.

Για μία νικηφόρα παρουσία της Αριστεράς στις Δημοτικές Εκλογές το στελεχικό δυναμικό του κόμματος πρέπει να αναπροσανατολιστεί και να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο στην Τ.Α.

Ιδιαίτερα να ενταχθούν στην Τ.Α. νέες ηλικιακά δυνάμεις ώστε να δώσουν καινούργια πνοή στις τοπικές κοινωνίες και να υπάρξει η απαραίτητη ανανέωση.

Να αναδειχθεί η πολιτική σημασία της Τ.Α. στον αγώνα κατά του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονιακών πολιτικών που σήμερα περιορίζεται στην κεντρική πολιτική σκηνή, στο συνδικαλιστικό κίνημα ή σε κινήματα πανελλαδικής εμβέλειας.



Οι οργανώσεις να ενεργοποιήσουν πυρήνες κομματικούς ανά τομέα της περιοχής τους να αναδείξουν τα τοπικά προβλήματα και τους/τις συντρόφους που θα συμμετέχουν στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια της Αριστεράς. Να αντιμετωπίσουν το θέμα τοπικά με τη βαρύτητα που έχουν και οι γενικές κοινοβουλευτικές εκλογές.

Τα ΜΜΕ που επηρεάζει το κόμμα να προβάλλουν τα τοπικά ζητήματα και τις παρατάξεις που θα υποστηρίξουμε σε μόνιμη ενημερωτική εκπομπή για την Αυτοδιοίκηση.

Οι δημοτικές εκλογές να πάρουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την καταδίκη της πολιτικής της συγκυβέρνησης αλλά και ταυτόχρονα αναγέννησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πραγματική τοπική εξουσία και όχι απλή διοικητική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών.

Στόχος μας αριστερή κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση με σημαντική παρουσία και ρόλο της Αριστεράς για το γκρέμισμα των μνημονικών πολιτικών και την κοινωνική σωτηρία.


* Ο Λευτέρης Μαγιάκης είναι δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

Πηγή: avgi.gr