Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» - Δουλειά μετά από 20 χρόνια


Τουλάχιστον δύο δεκαετίες θα απαιτηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Εκτιμάται ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν την επονομαζόμενη «άνεργη ανάπτυξη».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ υπογραμμίζεται ότι εάν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απολέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.

Επιπλέον εκτιμάται ότι οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ, υπήρξε δραματική πτώση της εγχώριας ζήτησης η οποία έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999 ενώ κατά την περίοδο 2011-2013, το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

TVXS