Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Απαρτχάιντ στην «πόρτα» των γερμανικών κλαμπ


Τα νυχτερινά κλαμπ στην Γερμανία λειτουργούν με ένα καθεστώς έντονου ελέγχου, με μια σειρά μηνύσεων για ρατσιστική συμπεριφορά του πορτιέρη να κρέμονται από πάνω τους. Οι ιδιοκτήτες των κλαμπ δηλώνουν ότι οι πολιτικές τους δεν είναι ρατσιστικές αλλά «ελιτίστικες». Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο.«Όχι σήμερα», άκουσε τον πορτιέρη του Αγκοστέα, ενός μεγάλου κλαμπ στο Ανόβερο, να του λέει ένα βράδυ του Ιανουαρίου του 2012. Η διασκέδαση για τον 29χρονο Μουράτ Φ. είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει. Η μπλούζα που φορούσε ήταν λευκή και τα δερμάτινα παπούτσια του μαύρα. Δεν μύριζε αλκοόλ, δεν είχε πάρει ναρκωτικά και δεν είχε καταλάβει γιατί δεν του επέτρεψαν να περάσει μέσα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μουράτ «έτρωγε πόρτα». Κάποιες φορές η άρνηση έβρισκε την αιτία της στα αθλητικά παπούτσια που φορούσε. Κάποιες άλλες επειδή το κλαμπ ήταν – φαινομενικά – γεμάτο. Αυτή την φορά, όμως, ο πορτιέρης ήταν ειλικρινής: «Το αφεντικό δεν θέλει ξένους μέσα».

Ο Μουράτ είναι Γερμανός κουρδικής καταγωγής. Απάντησε στο Αγκοστέα, που λανσάρει ένα «νεο-μπαροκ, Χάρι Πότερ στιλ», με μια αγωγή.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες, το Δικαστήριο του Ανόβερου επέδωσε 1000 ευρώ αποζημίωση στον φοιτητή. Η δικαστής, Μπιρτζίτ Πάσοκε, εκτίμησε ότι η άρνηση του κλαμπ να ανοίξει την πόρτα στον Μουράτ παραβίαζε τον Γενικό Νόμο του 2006 περί ισότητας στην συμπεριφορά. Ο νόμος απαγορεύει τις διακρίσεις βασιζόμενες σε μια σειρά παραγόντων που εμπεριέχουν φυλετικά, εθνικά, και θρησκευτικά κριτήρια. Στην απόφασή της είπε πως «την ώρα που ο ενάγοντας δεχόταν την άρνηση εισόδου, άλλοι καλεσμένοι χωρίς εμφανή αλλοδαπά χαρακτηριστικά έμπαιναν ανενόχλητοι».

Αναμένοντας εκδίκαση

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί στην απόθεση του Αγκοστέα είναι το ύψος της χρηματικής ποινής. Εάν οι πορτιέρηδες του συγκεκριμένου κλαμπ αρνηθούν την είσοδο στον Μουράτ στο μέλλον, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ. Αντιρατσιστικές οργανώσεις ελπίζουν ότι αυτή η απόφαση και άλλες παρόμοιες θα λειτουργήσουν παραδειγματικά. Οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι τέτοιες αποφάσεις απειλούν την βασική τους επιχειρηματική πολιτική: σκληρή πόρτα που διασφαλίζει «καλό» κόσμο. Για αυτούς, η σωστή μίξη πελατολογίου εγγυάται επιχειρηματική επιτυχία.

Οι μηνύσεις, όπως αυτή του Μουράτ, θα μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες των κλαμπ σε όλη την χώρα μέχρι το σημείο που πραγματικά να είναι γεμάτα. Τέτοιες μηνύσεις περιμένουν να εκδικαστούν στην Ληψία, το Αμβούργο, την Χάιλμπρον και τη Βαμβέργη. Στο Μόναχο, ένας άντρας από την Μπουργκίνα Φάσο επιχειρεί να μηνύσει 10 κλαμπ. Για πάνω από δυο βράδια του Απριλίου, ο άντρας πήγαινε με φίλους από το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Αλλοδαπών του Μονάχου σε 25 διαφορετικά κλαμπ για να ελέγξει τις πολιτικές τους. Μόνο 5 από αυτά τους επέτρεψαν να περάσουν, ενώ σε όλα έμπαιναν όσοι είχαν λευκή επιδερμίδα.

Ακόμη και το 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο της Στουτγκάρδης επέδωσε αποζημίωση 900 ευρώ σε ενάγοντα καθώς τα στοιχεία έδειχναν ότι «άντρες με σκούρα επιδερμίδα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μπουν σε νυχτερινό κέντρο». Η απόφαση δεν περιελάμβανε το στοιχείο ότι και οι πορτιέρηδες στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής του επιχειρηματία είχαν κάνει αναφορές στο χρώμα της επιδερμίδας.

Οι επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι και ευκίνητοι με αυτά τα ζητήματα δείχνοντας συμπεριφορά ανοχής. «Δεχόμαστε κάθε πελάτη άνω των 25 ετών», γράφει η ιστοσελίδα του Αγκοστέα. Επίσης, πάντα έχουν την ισχύ να αποδείξουν ότι δεν ήταν το χρώμα της επιδερμίδας ο παράγοντας που επηρέασε την απόφασή τους να εμποδίσουν την είσοδο σε κάποιον. «Αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί», δηλώνει, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο νομικός σύμβουλος του Αγκοστέα, Ματίας Ντέρινγκ. Οι κάμερες ασφαλείας, κατά τον ίδιο, μπορούν να αποδείξουν ότι πελάτες όλων των εθνικοτήτων δέχονται ίση μεταχείριση. «Βέβαια, τέτοιου είδους πλάνα δεν γίνονται δεκτά από το δικαστήριο εξαιτίας της παραβίασης προσωπικών δεδομένων»,προσθέτει.

Ο ίδιος θέλει να ασκήσει έφεση. Προτρέπει δε τους επιχειρηματίες να κρατούν αντίγραφο των ταυτοτήτων των πελατών τους ώστε να αποδείξουν ξεκάθαρα ότι επισκέπτες με σκούρα επιδερμίδα δεν εμποδίζονται στην είσοδο. Οι ιδιοκτήτες των κλαμπ, βέβαια, απορρίπτουν την ιδέα ως κοστοβόρα.

«Πράξη ισορροπίας»

«Η «πόρτα» είναι μια πράξη ισορροπίας μεταξύ τακτικών μάρκετινγκ, επιλογής πελατών και των ορίων που επιτρέπει ο νόμος για αυτό το θέμα», αναφέρει η Σάντρα Γουόρντεν, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Ξενοδοχείων και Εστιατορίων. «Οι μηνύσεις είναι μεμονωμένες περιπτώσεις», προσθέτει.

Οι μηνύσεις για συμπεριφορά διακρίσεων δεν περιορίζονται μόνο στο φυλετικό στοιχείο. Ένας δικηγόρος μήνυσε κλαμπ του Μονάχου το 2010 επειδή του αρνήθηκαν την είσοδο. Ο πορτιέρης του είχε πει ότι «είναι ήδη αρκετοί άντρες μέσα». Η υπόθεση λύθηκε εξωδικαστικά.

Στις ΗΠΑ και στην Βρετανία, οι αγωγές για τέτοιες περιπτώσεις κερδίζουν πενταψήφια ποσά ως αποζημίωση. Στην Γερμανία θεωρούνται ως πρόβλημα. Ο Μουράτ Φ. πλέον έχει γίνει σπιτόγατος. Αφού είδε την πόρτα του κλαμπ να κλείνει μπροστά του αρκετές φορές, δηλώνει ότι δεν έχει πια διάθεση να βγει έξω. «Το αίσθημα να είσαι ο άλλος, και πάντα να μένεις ο άλλος, πονάει», λέει στο Spiegel.

Στο Ανόβερο πλέον λαμβάνουν χώρα συμβούλια και συζητήσεις με τον δήμαρχο για να διευθετηθεί το θέμα των πολιτικών εισόδου στα νυχτερινά κέντρα. Οι ιδιοκτήτες ζητούν να την διαμορφώνουν μόνοι τους ενώ η δημαρχεία έχει αρχίσει μια καμπάνια με θέμα «Ανοιχτό Ανόβερο».
Σύμφωνα με τον επίτροπο της πόλης για ζητήματα διακρίσεων, Γκούντερ Μαξ Μπερεντ, υπάρχει κάτι που έχει αλλάξει όμως. Κανείς πλέον δεν τολμά να πει τίποτα παρεμφερές με το «Όχι ξένοι σήμερα».
tvxs