Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Στο στόχαστρο της τρόικας οι επαγγελματικές μισθώσεις


Οριζόντια κατάργηση της προστασίας που απολαμβάνουν οι επαγγελματικές μισθώσεις ζήτησε η τρόικα στη συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανου Κομνηνού που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήδη έχουν ζητηθεί οι προτάσεις των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά όπως όλα δείχνουν το υπουργείο απορρίπτει την πλήρη απελευθέρωση.Όπως προκύπτει από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, χωρίς όμως να θέτουν θέμα για τις ισχύουσες, για τις οποίες συμφωνούν να μείνουν ως έχουν.

Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και εμπόρων αντιδρούν στην αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου και ζητούν να παραμείνει ως έχει το καθεστώς. Μάλιστα εκτιμούν πως οποιαδήποτε αλλαγή στη δεδομένη στιγμή θα αποτελέσει εμπόδιο για τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου πρότεινε την 6ετή διάρκεια των εμπορικών μισθώσεων, με ισόχρονη παράταση υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να διατηρηθεί ως έχει η 12 ετία για τις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις.

Επισημαίνει μάλιστα πως η περίοδος προστασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι χρόνων για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα (συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός) με εξαίρεση τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας προτείνει να είναι 12 χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο φέρεται να μην προκρίνει ως λύση την πλήρη απελευθέρωση, αλλά αντίθετα να εξετάζει το ενδεχόμενο μερικής απελευθέρωσης, ακόμα και σε παλαιές μισθώσεις, λαμβανόμενων όμως υπόψη των τετραγωνικών του ακινήτου αλλά και του ποσού του ενοικίου.
tvxs