Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

«ΟΨΙΜΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ»

Γερμανικός Τύπος: Βαρύ πλήγμα εναντίον των νεοναζί στην Ελλάδα
Στην αστυνομική επιχείρηση σύλληψης των στελεχών της Χρυσής Αυγής που είναι σε εξέλιξη καθώς και σε λεπτομερείς περιγραφές της δράσης του κόμματος εστιάζει σε πληθώρα δημοσιευμάτων του ο γερμανικός Τύπος.
Συγκεκριμένα, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η οποία αναμεταδίδεται από πολλά μέσα, κάνει λόγο για «βαρύ πλήγμα εναντίον των Νεοναζί στην Ελλάδα» και αναφέρεται στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.Επισημαίνει ότι για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 γίνεται σύλληψη αρχηγού κόμματος και αναφέρεται ότι οι κατηγορίες αφορούν ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη και εκβιασμό, επιθέσεις με εκρηκτικά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι μέλη του κόμματος εισέπρατταν χρήματα από πολλούς καταστηματάρχες αλλά και μετανάστες με αντάλλαγμα προστασία», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «οι κατηγορίες βασίζονται σε καταθέσεις μεταναστών, θυμάτων και πρώην και εν ενεργεία μελών του κόμματος», ενώ προσθέτει ότι «η ΕΥΠ, έπειτα από εντολή των αρχών, παρακολούθησε τηλεφωνικές συνομιλίες».

Η ανταπόκριση μεταφέρει ακόμη την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου: «Η Δημοκρατία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της» καθώς και την συγκέντρωση περίπου 200 οπαδών της Χρυσής Αυγής έξω από την ΓΑΔΑ, οι οποίοι φώναζαν "Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή" και "Κλέφτες, προδότες πολιτικοί".

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε σχόλιό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Όψιμη αφύπνιση» κάνει αναφορά στις διασυνδέσεις του νεοναζιστικού κόμματος με ανθρώπους της αστυνομίας, δίνει βάρος στη προχωρημένη διάβρωση των σωμάτων ασφαλείας που έχει ξεκινήσει από καιρό και χαρακτηρίζει ως ανησυχητικό το ότι υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα από καιρό που δεν ελήφθησαν υπόψη.

Μόνο μετά τη δολοφονία του Φύσα από μέλος της Χρυσής Αυγής η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά βιάστηκε να καθαρίσει τις τάξεις της αστυνομίας, η ζημιά όμως έγινε και το πολιτικό τίμημα είναι υψηλό, θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και το αξίωμα του Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που οι πιεσμένοι νεοναζιστές παραιτηθούν και καταστούν αναγκαίες νέες ή επαναληπτικές εκλογές» σημειώνει μεταξύ άλλων ο σχολιαστής της. «Η ριζοσπαστική αριστερά θριαμολογεί ήδη από καιρό, ζητά προσφυγή στις κάλπες χωρίς να ξέρει τι θα πρέπει να κάνει. Όλα αυτά δεν βοηθούν την Ελλάδα που χρειάζεται ηρεμία. Οι νεοναζιστές ανήκουν σε αυτούς που ωφελήθηκαν από την κρίση, πολλοί Έλληνες τους ψήφισαν από αντίδραση, τώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα αφυπνίστηκαν και τους γυρίζουν τα νώτα. Αυτό είναι και το μόνο καλό στη νέα ελληνική τραγωδία» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Για τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην Αθήνα η εφημερίδα Handelsblattδημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα. «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος προφανώς θα χαίρονταν για το Σαββατοκύριακο με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. «Αλλά το Σάββατο ξεκίνησε άσχημα γι αυτόν και τους ακολούθους τους, που τον αποκαλούν Φύρερ….Οι συλλήψεις αποτελούν σημείο τομής για την 28χρονη ιστορία τη Χρυσής Αυγής. Για πρώτη φορά από την πτώση των συνταγματαρχών συλλαμβάνονται πολιτικοί και βουλευτές. Για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα επίκειται απαγόρευση κόμματος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε 500.000 ψήφους και εκπροσωπείται στη βουλή με 18 βουλευτές, όλο αυτό σημαίνει με πολιτικούς όρους βαθιά τομή στη νεώτερη ιστορία της χώρας» παρατηρεί ο αρθρογράφος της.

«Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει σοβαρά τη δουλειά της στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς βίας», σημειώνει το Spiegel. «Η Ελλάδα υποσχέθηκε σκληρή αντίδραση εναντίον του ακροδεξιού εγκλήματος μετά τα δολοφονία του Παύλου Φύσα, και τώρα μετά τις υποσχέσεις βλέπουμε και τις πρώτες συνέπειες» γράφει ο γερμανός αρθρογράφος. «Το πρωί η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό και πολλούς βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή» τιτλοφορεί σχετικό άρθρο και η εφημερίδα die Welt.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε εκτενές δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρεται στην απειλή του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου να αποσύρει τους βουλευτές του από την Βουλή και σημειώνει ότι «οι επαναληπτικές εκλογές σε πολλές σημαντικές εκλογικές περιφέρειες -και στην Αθήνα - δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την πλειοψηφία της κυβέρνησης, αλλά να την εξασθενίσουν πολιτικά». Το δημοσίευμα τονίζει ακόμη ότι «μια απαγόρευση του κόμματος θεωρείται νομικά δύσκολη και πολιτικά δεν θα ήταν αδιαφιλονίκητη, για αυτό η κυβέρνηση, αντ' αυτού, προσπαθεί να 'στεγνώσει' τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής και να αποδείξει τις διασυνδέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα» και συνεχίζει: «Επειδή προφανώς υπήρξαν τα πρώτα αποτελέσματα και η ελληνική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ που δεν διαψεύσθηκαν, αποδείχθηκαν επαφές υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χρυσής Αυγής με τάγματα εφόδου και εγκληματίες, ηγέρθη το ερώτημα, γιατί η Εισαγγελία δεν ενήργησε ήδη προ πολλού εναντίον του κόμματος». Αναφορά γίνεται ακόμη στις πιθανές διασυνδέσεις μελών του κόμματος με αστυνομικούς, οι οποίες διερευνώνται.

Η Die Zeit επισημαίνει ότι σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών «η Χρυσή Αυγή διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει τις περισσότερες ή όλες τις έδρες της, αλλά θα μπορούσε και να 'ανακατευτεί' ο συσχετισμός δυνάμεων στην Βουλή, όπου η κυβέρνηση διαθέτει μόνο ισχνή πλειοψηφία».