Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Πανεπιστήμια: Απολύουν τους διπλανούς μας, όχι εμάς ευτυχώς!

Του Νίκου Μπελαβίλα
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Αύριο θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση Μελών ΔΕΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 
στις 12.00.Όπως γνωρίζετε, από την περασμένη Δευτέρα 16/9 επρόκειτο να ανακοινωθεί η λίστα με τα ονόματα των απολύσεων των υπαλλήλων του ΕΜΠ. Διαρρέουσες φήμες (και μόνον) ανεβοκατεβάζουν τον αριθμό από 550 έως 400. Μην αναζητήστε επίσημη δήλωση υπουργού ή κυβερνητικού παράγοντα, δεν θα βρείτε πουθενά! Πιθανόν να ανακοινωθεί αύριο η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ.

Ακολουθώντας με εντυπωσιακό τρόπο τις διαχρονικές διακηρύξεις του το Υπουργείο επικεντρώνει στα ΑΕΙ "αριστείας".
Αυτά διαλύει απολύοντας από το 50% (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ) έως το 25% (Πανεπιστήμιο Κρήτης) του προσωπικού τους. Ήταν κωμικοτραγικό να ακούσετε προχθές τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου Κρήτης ή να διαβάσετε το γράμμα των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άνθρωποι που δεν απήργησαν ποτέ, που δεν έκλεισαν το πανεπιστήμιο τους ποτέ, που έστειλαν τους κακούς φοιτητές στα πειθαρχικά όταν το έκαναν, που είχαν τις διαβεβαιώσεις των υπουργών ότι θα "γλυτώσουν", που εφάρμοσαν τον αλγόριθμο του υπουργείου για τον υπολογισμό του προσωπικού, που έστειλαν τις λίστες στην ώρα τους διαπιστώνοντας ότι έχουν ελλείψεις προσωπικού 10-20% και κανέναν διδάσκοντα 407 πλέον, είδαν έντρομοι την Πέμπτη τον κατάλογο με τις απολύσεις στα ΑΕΙ τους. Γράφουν, διαμαρτύρονται αλλά ποιός να τους υποστηρίξει τώρα;
Τώρα είναι η ώρα των ποιητών να μας θυμίσουν ότι ήλθε του καθενός ή ώρα αλλά δεν έμεινε κανείς να τον στηρίξει.



Αύριο θα φύγει η γραμματέας του Τομέα σας, κάποιοι από τους υπαλλήλους των δικτύων, του εργαστηρίου των προπλασμάτων, της βιβλιοθήκης, των θυρωρείων. Οι συνάδελφοι του ΠΔ 407 έφυγαν ήδη και οι εκλεγμένοι ακόμη χρόνια προσμένουν τους διορισμούς τους.


Δεν πειράζει! Θα ανοίγουμε τα γραφεία μας μόνοι μας και την πόρτα του Αβέρωφ ή του Τοσίτσα το πρωί, θα την κλείνουμε το βράδυ φεύγοντας, μπορούμε να βάλουμε και μαγνητικές κάρτες όπως στο εξωτερικό. Θα επισκευάζουμε τους υπολογιστές μας μόνοι μας, θα κλείσουμε τη βιβλιοθήκη (υπάρχει το διαδίκτυο εξ' άλλου) και οι μακέτες δεν είναι ανάγκη να φτιάχνονται σε εργαστήριο.


Την άνοιξη θα ανακοινωθεί το πλεόνασμα των μελών ΔΕΠ. Γύρω στο 40%. Περιλαμβάνεται στα συμφωνημένα του πρώτου Μνημονίου του 2010. Έχει παγώσει αλλά διαβεβαίωσε το υπουργείο τους πρυτάνεις, ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν παγωμένο επ' άπειρον.


Ίσως οι άνω των 59 ετών να κληθούν να εγκαταλείψουν. Όπως όλοι οι διευθυντές του Υπουργείου Πολιτισμού πριν από δύο χρόνια. Ίσως οι μη μόνιμοι λέκτορες και επίκουροι όπως οι διδάσκοντες του ΠΔ 407. Δεν ανανεώνεται η θητεία τους θα πούνε. Αν εφαρμοστεί το πρώτο ή το δεύτερο θα μείνουν περίπου οι μισοί, αν εφαρμοστούν και τα δύο στη Σχολή θα μείνουν 3 διδάσκοντες.


Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα καθώς δεν θα υπάρχει Σχολή. Θα έχουμε πιά τρεις σχολές στο ΕΜΠ αντί για εννιά. Προφανώς θα εγκαταλείψουμε το Συγκρότημα Πατησίων. Που να κρατηθεί τη Πατησίων με 30 διδάσκοντες και 30 διοικητικούς; Αλλά θα υπάρχει και η νέα σχολή στα Γιάννενα. Οι τυχεροί νεώτεροι ή άλλοι βετεράνοι θα πάνε εκεί. Πως πήγαν συνάδελφοι μας στην Κύπρο; Και στου Ξυνή ή στην Ακμή θα μπορούμε να βρούμε δουλειά. Όσοι/ες είναι κοντά στη σύνταξη θα ξεκουραστούν επιτέλους.


Και σε αυτόν τον τομέα το Υπουργείο Παιδείας τηρεί με εντυπωσιακό τρόπο τις διακηρύξεις του. Θέλει με κάθε τρόπο τα πανεπιστήμια ανοικτά. Είδατε ποτέ να κλείνουν τα ΙΕΚ με κινητοποιήσεις; Θα τα έχει. Τότε κανείς δεν θα απεργεί, κανείς δεν θα διαμαρτύρεται, κανείς δεν θα σηκώνει το κεφάλι του από το γραφείο. Όσες/όσοι θα μείνουν θα θυμούνται ότι είναι τυχεροί που θα έχουν δουλειά. H Σχολή Αρχιτεκτόνων της Αθήνας όμως πιθανόν δεν θα υπάρχει.



Όσοι θέλετε ελάτε στη συνέλευση του Συλλόγου. Όσες/όσοι δεν το αντέχετε ή διαφωνείτε με αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων δεν υπάρχει πρόβλημα. Ίσως έχετε κατά νου κάτι πιο αποτελεσματικό. θα ενημερωθείτε από 'βδομάδα για τους ανθρώπους που θα απολυθούν από τη Σχολή μας. Και αν υπάρχουν νεώτερα από το πλεόνασμα των μελών ΔΕΠ.