Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τελευταία ζαριά στις Βρυξέλλες


Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες με σαφή επιδίωξη να αποτρέψει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας που θα υπονόμευαν την κυβερνητική σταθερότητα. Στις προθέσεις του είναι να εκμαιεύσει από τους Ζ.Μ.Μπαρόζο, Μ.Σουλτς, Χ.Β.Ρομπέι και Χ. Αλμούνια καλά λόγια για τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές επιδόσεις προκειμένου στηριχθεί κάπως η θεωρία του success story που δεν στέκεται με τίποτα. Της Αγγελικής Σπανού Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα ζητά να καθοριστούν μέτρα 4 δισ ευρώ για τη διετία 2015-2016 και κάλυψη των εκρηκτικών ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση συντάξεων και εφάπαξ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση εισοδημάτων και γνωρίζει ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από αυτή τη θέση θα προκαλέσει, το πιθανότερο, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η υψηλή συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία της ΟΛΜΕ ήταν αναπάντεχη για την κυβέρνηση, που εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι στην πορεία των ημερών οι καθηγητές θα αλλάξουν στάση, μετρώντας τα χαμένα μεροκάματα. Αλλά η είδηση που προκάλεσε πραγματικό σοκ στο οικονομικό επιτελείο ήταν η μεταφορά έδρας από τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο. Οχι γιατί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κύμα αποεπένδυσης, αλλά γιατί η συγκεκριμένη εξέλιξη συνέπεσε με τη θριαμβολογία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την ακύρωσε.

Στις επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν άλλη ύφεση, επομένως περαιτέρω μείωση εισοδημάτων και αύξηση φόρων. Αναμένεται επίσης να επιδιώξει μια πολιτική συμφωνία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Και φυσικά είναι βέβαιο ότι θα ακούσει τη γνωστή προτροπή, “κολλήστε στο μνημόνιο”.

Είναι η φράση που χρησιμοποίησε και ο Γ. Ασμουσεν της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Η συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση κορυφής που θα επιχειρήσει ο κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα θα μεταβεί στις ΗΠΑ, προσλαμβάνει δραματικά χαρακτηριστικά καθώς στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας που σκοπεύουν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να ανοίξουν το ασφαλιστικό ζήτημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά από συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Λιθουανία, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις από το εξωτερικό για τη λήψη νέων μέτρων. Αλλά αυτή είναι μια δέσμευση που μπορεί να μεταφραστεί διασταλτικά ως άρνηση της ελληνικής πλευράς να αποδεχτεί πιέσεις για νέα μέτρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει ικανοποίηση για την επιστροφή του ρωσικού ενδιαφέροντος σε σχέση με τη ΔΕΠΑ και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, αφού ένας από τους λόγους της απόσυρσης της Gazprom από το διαγωνισμό ήταν οι κοινοτικές πιέσεις που ασκήθηκαν.

Εκπληξη προκάλεσε η πρόβλεψη του πρωθυπουργού ότι θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει η χώρα στην προ κρίσης κατάσταση, κατά την ομιλία του σε ημερίδα της «Herald Tribune» χθες το απόγευμα στην Στοά του Αττάλου. Γιατί έξι και όχι πέντε ή δέκα; Κάτι μπορεί να ξέρει που δεν το είπε ή και απολύτως τίποτα.

Το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες

- Στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) ο Αντώνης Σαμαράς συνάντηση με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

- Ακολουθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στις 15:45 (ώρα Ελλάδος), οι δύο άνδρες θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

- Για τις 16:00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

- Δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον Επίτροπο Ανταγωνιστικότητας Χοακίν Αλμούνια.

tvxs