Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οργισμένες αντιδράσεις από πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος»


Το Πρώτο Θέμα κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο φωτογραφία του Παύλου Φύσσα να ξεψυχά στα χέρια της κοπέλας του, στο σημείο της δολοφονίας, και με τίτλο «Δεν ξεχνώ τον φασισμό», προκαλώντας την αντίδραση της οικογένειας του Π. Φύσσα, της ΕΣΗΕΑ, αλλά και μέσων ενημέρωσης και της διαδικτυακής κοινότητας. 
Η οικογένεια στην ανακοίνωσή της με αποδέκτη την ΕΣΗΕΑ και κοινοποίηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Κατ' ασφαλείας πληροφορίες μας, στο φύλλο της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2013 της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, πρόκειται να δημοσιευτούν φωτογραφίες του δολοφονημένου παιδιού μας που ελήφθησαν από άγνωστο φωτογράφο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2013.

Επειδή η δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών συνιστά κάταφωρη και χυδαία προσβολή μνήμης νεκρού. Επειδή ως οικογένεια απαιτούμε να σεβαστούν όλοι το βαρύτατο πένθος μας και να μας αφήσουν επιτέλους να βιώσουμε με σιωπή και αξιοπρέπεια το χαμό του Παύλου.

Σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που το δημοσιογραφικό καθήκον σας επιτάσσει για την προάσπιση της μνήμης του Παύλου Φύσσα και την ασφάλεια και ηρεμία των οικείων του που απεικονίζονται επίσης στα σχετικά δημοσιεύματα. Άλλωστε η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη έχει πλέον τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».

Στο twitter έχει δημιουργηθεί hashtag με κάλεσμα για μποϊκοτάρισμα του Πρώτου Θέματος, ενώ και η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη δημοσίευση στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τονίζοντας πως πρόκειται για «κατάφωρη προσβολή των κανόνων δεοντολογίας και των πανανθρώπινων αξιών». Ο ραδιοφωνικός σταθμός "Στο Κόκκινο" σε μια συμβολική κίνηση ανακοίνωσε πως «αφαιρεί για πάντα από το σώμα των εφημερίδων προς ενημέρωση ή μετάδοση το Πρώτο Θέμα».

Ο Δημήτρης Τρίμης πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, τόνισε: «Αυτοί που έστησαν με τα δημοσιεύματά τους το προφίλ των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τώρα, σε μια τραγική στιγμή, "πουλάνε" αναίσχυντα το αίμα του νεκρού». Πολλοί χρήστες στο Twitter, μέσα από τα μηνύματά τους, υπενθυμίζουν τα πρωτοσέλιδα του Πρώτου Θέματος που διαφήμιζε τη Χρυσή Αυγή μέσα από lifestyle άρθρα.
tvxs