Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

«Ανοιχτά νοσοκομεία για όλους»: κινητοποίηση από τα κοινωνικά ιατρεία την Πέμπτη 17/10 σε 8 νοσοκομεία

Τα κοινωνικά ιατρεία της χώρας καλούν όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να στηρίξουν με 
την παρουσία τους τις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα σε 5 νοσοκομεία στην Αττική, αλλά 
και στη Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και τη Δράμα, την Πέμπτη 17/10. Σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας.Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στις 12.00 στο υπουργείο Υγείας, πραγματοποιούν γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Πολυκλινική, Δυτικής Αττικής, Πατησίων, Αμ. Φλέμιγκ, 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, Σισμανογλείο, Αγ.Σάββας και Αττικόν.

Αύριο,17 Οκτωβρίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης των ιατρείων αλληλεγγύης έξω από νοσοκομεία, τα κοινωνικά ιατρεία της Αττικής καλούν όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να στηρίξουν με την παρουσία τους τις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα σε 5 νοσοκομεία, στο Αλεξάνδρα, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, στο Αγία Όλγα, στο Αττικό και στο Αγία Βαρβάρα, που υπολειτουργεί μετά την απόφαση του υπουργείου για το κλείσιμό του. Την ίδια ώρα καλούν επίσης σε παρεμβάσεις έξω από τα νοσοκομεία το Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, το Ιατρείο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου και το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας.

«Η ανεργία έχει φτάσει στο 1/3 του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας, δύο στους τρείς νέους δεν έχουν δουλειά και πάνω από τρία εκατομμύρια πολιτών είναι ανασφάλιστοι. Όλοι αυτοί είναι αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ανάμεσα τους υπάρχουν χιλιάδες καρκινοπαθείς, χρόνια πάσχοντες και έγκυες γυναίκες», τονίζουν στο κάλεσμά τους τα κοινωνικά ιατρεία της Αττικής, μια ζοφερή εικόνα που συμπληρώνεται από τη βέβαιη επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία, από 5 σήμερα, που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο ίδιος που έκλεισε άρον άρον νοσοκομεία της Αττικής και δημιούργησε σκηνές πολέμου με περιφερόμενους ασθενείς.

Ο σκοπός και η προσφορά των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων
 

Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία (7 λειτουργούν ήδη στην Αττική, και πολλά ακόμη σε όλη τη χώρα) που καλούν στην αυριανή κινητοποίηση δεν έχουν ως σκοπό μονάχα την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας για την ανακούφιση ανασφάλιστων πολιτών αλλά και τη διεκδίκηση με συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και δημόσιες δράσεις, της πρόσβασης των ανασφάλιστων ασθενών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, στα δημόσια νοσοκομεία.



«Με πίστη στην κοινωνική αλληλεγγύη, με την πεποίθηση ότι η υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό,και με την κατανόηση ότι δεν προσφέρουμε φιλανθρωπικό έργο, ούτε επιθυμούμε να διαπαιδαγωγήσουμε συμπολίτες μας στη λογική της συμπόνιας και της ικεσίας, αλλά μαζί να αγωνιστούμε για το δικαίωμα μας στην δημόσια υγεία και να διεκδικήσουμε την δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους», όπως τόνισαν οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι και όλοι όσοι εθελοντικά ενεργοποιούνται και οργανώνουν τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία αλληλεγγύης στην Αττική σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα 14/10 (διαβάστε αναλυτικά), δήλωσαν: «καταγγέλλουμε τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση που προχωρούν στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και αποκλείουν άνεργους και άπορους πολίτες από το δικαίωμα στη φροντίδα υγείας»
Όπως πρόσθεσαν, απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση και τον υπ. Υγείας:
                                «Ας αναλογιστούν επιτέλους, 
Τι θα γίνουν οι άνθρωποι που εξαιτίας της ανεργίας και της τεράστιας οικονομικής κρίσης έχουν 
χάσει την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη; 
Τι θα γίνουν οι ανασφάλιστοι ογκολογικοί ασθενείς που έχουν αποκλειστεί από τις απαραίτητες 
για την ίδια τους τη ζωή χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες; 

Τι θα γίνουν οι χρόνια πάσχοντες ασθενείς που έχουν χάσει το δικαίωμα πρόσβασης στον τεχνητό νεφρό, την αιμοκάθαρση, τις απαραίτητες μεταγγίσεις ή τα φάρμακα για τις παθήσεις τους ή οι χρόνια πάσχοντες από συχνά νοσήματα (διαβήτη, ζαχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία), που έχουν διακόψει τη θεραπεία τους με τραγικές συνέπειες για την υγεία τους;

Σε πόσες εγκυμονούσες αρνούνται το δικαίωμα να γεννήσουν με αξιοπρέπεια και φροντίδα επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις ταρίφες του πρώην δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας;

Για ποιο λόγο επιβάλλονται διπλά νοσήλια στους μετανάστες;

Απέναντι στη βαρβαρότητα των πολιτικών που μας επιβάλλουν, οι άνθρωποι των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων παλεύουμε να κρατήσουμε ως κοινωνία την αξιοπρέπειά μας αλλά και την ελπίδα μας. 247 εθελοντές απλοί πολίτες στηρίζουν γραμματειακά τη λειτουργία σε 6 από τα ΚΙΦΑ που λειτουργούν στην Αττική (χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των αλληλέγγυων πολιτών που βοηθούν στη συλλογή φαρμάκων)».

Τα ραντεβού την Πέμπτη 17/10





Το κάλεσμα από το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) Αττικής καταλήγει:

Καλούμε τους πολίτες την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου σε συγκεντρώσεις σε 5 νοσοκομεία της Αττικής να φωνάξουμε όλοι μαζί:


Οι άνθρωποι πάνω από το χρήμα - Υγεία για όλους

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα στις 12:00

Νοσοκομείο Αγία Όλγα στις 12:00

Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ στις 12:00

Γενικό Κρατικό Νίκαιας στις 10:00

Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρας στις 8:00