Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να γνωρίζουν πριν αποφασίσουν

Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

 Με αφορμή τα πρόστιμα για τα τραπεζοκαθίσματα
        
     Με αφορμή κάποια σχόλια που δεχτήκαμε ότι τάχα φταίμε εμείς και οι παρεμβάσεις μας  σε σχέση  με τα πρόστιμα στα καταστήματα που καταλαμβάνουν χώρο με τα τραπεζοκαθίσματα, να διευκρινίσουμε τα εξής:
      Αρμόδια όσον αφορά για την επιβολή των προστίμων είναι η δημοτική αρχή  και τα συντεταγμένα της όργανα.  Για την μείωση ή διαγραφή των τελών και των προστίμων υπάρχει η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών το πρακτικό της οποίας έρχεται για έγκριση στο δημοτικό  συμβούλιο. Εκεί ο κάθε δημοτικός σύμβουλος οφείλει να ψηφίσει αν συμφωνεί με το πρακτικό της επιτροπής ή όχι αν διαφωνεί και γιατί.

      Η  παράταξή μας με τον δημοτικό της σύμβουλος Αντώνη Μάντζιο από την πρώτη στιγμή επεσήμανε στο δημοτικό συμβούλιο ότι για να αποφασίσει αν συμφωνεί ή όχι με το πρακτικό θα πρέπει κατά το νόμο  πρώτα από όλα στο πρακτικό να υπάρχει η αιτιολογία, οι λόγοι δηλαδή αναλυτικά για τους οποίους  μειώνονται οι καταργούνται πρόστιμα και τέλη από την χρήση των τραπεζοκαθισμάτων και μετά οφείλει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος  να εξετάσει αν αυτοί οι λόγοι είναι νόμιμοι.
      Δηλαδή τα δούμε αν τα τέλη και τα πρόστιμα αφορούν αυθαίρετη κατάληψη χώρου, ή υπέρβαση κατάληψης χώρου, ή αδυναμία πληρωμής  για λόγους π.χ. υγείας ή εκτάκτου γεγονότος ή  μόνιμη άρνηση πληρωμής των τελών σε βάθος χρόνου  κλπ.
     Τόσο όμως στο πρακτικό της επιτροπής όσο και προφορικά ο εισηγητής αρνείται κάθε φορά στο δημοτικό συμβούλιο να αναφέρει αναλυτικά τους λόγους  της διαγραφής τελών ή προστίμων μέχρι που καταθέσαμε Προσφυγή – αναφορά στην αποκεντρωμένη Διοίκηση.
     Προσφυγή που ακυρώθηκε λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος ενώ η αναφορά μας έγινε δεκτή και  κατέληξε στην ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με την οποία διαγραφόταν τέλη ή πρόστιμα ύψους 27.000 ευρώ.
      Παρ όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο συνέχισε να αποφασίζει την διαγραφή τελών ή προστίμων χωρίς αιτιολογία ( κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον )  χωρίς δηλαδή να μπορούμε σαν δημοτικοί σύμβουλοι να αξιολογήσουμε το νόμιμο ή μη της διαγραφής και έτσι μας υποχρέωσε  να προσφύγουμε ξανά στην αποκεντρωμένη διοίκηση, προσφυγή  η οποία ακόμα εκκρεμεί γιατί  καθυστέρησε η δημοτική αρχή δια των υπηρεσιών της να απαντήσει πάνω από μήνα,  για θέμα το οποίο το είχε ήδη αντιμετωπίσει και υποτίθεται ότι ήταν νομικά ασφαλής στις απόψεις της.
     Παρ όλα αυτά και παρόλη τη δημοσιότητα που δώσαμε και δίνουμε στις πράξεις μας δεχτήκαμε πρόσφατα διαμαρτυρίες από επαγγελματίες συμπολίτες μας ότι δήθεν εμείς τους «κρατούμε ομήρους» με τις προσφυγές μας, δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα κλπ,   πληροφορίες που εύλογα συμπεραίνομαι ότι κατευθύνονται από την δημοτική αρχή.
      Εμείς να τονίσουμε και πάλι ότι έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον, τη  νομιμότητα, τα έσοδα του Δήμου  αλλά και την αξιοπιστία μας και την νομιμότητα των πράξεων μας.
     Ως εκ τούτου έχουμε υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εκ του νόμου δικαιώματά μας όπως η προσφυγή, η αναφορά, η καταγγελία στον τύπο κλπ. Άλλωστε κάθε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων μας μπορεί να μας οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες που για μερικούς άλλους συναδέλφους είναι πρόσφατες και εκκρεμούν.
    Η  δημοτική αρχή επίσης οφείλει να αιτιολογεί πλήρως τις αποφάσεις των οργάνων της, να προστατεύει τα συμφέροντα του δήμου και  των δημοτών στα πλαίσια πάντα του νόμου, να απαντά εγκαίρως στις αρμόδιες υπηρεσίες, να μην μεταθέτει το βάρος των ευθυνών της και να δρα σε πλήρη διαφάνεια.
       Σαν παράταξη είμαστε αλληλέγγυοι στους συνδημότες μας επιχειρηματίες που αδυνατούν να προπληρώσουν τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα ειδικά τώρα στην οικονομική κρίση και μάλιστα όταν δεν είναι εποχιακοί χρήστες, όταν καλούνται για καθυστέρηση ημερών να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα, με  αυτούς που η λειψή επάνδρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών δεν τους χορηγεί έγκαιρα την άδεια ενώ κάνουν χρήση χώρου για  τραπεζοκαθίσματα, με αυτούς που ζητούν ρύθμιση των οφειλών τους που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητές τους,  και για όλους αυτούς το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να αναζητήσει νόμιμες λύσεις.
      Θεωρούμε όμως ότι  μέσα στο δίκαιο των παραπάνω επαγγελματιών  δεν μπορών να κρύβονται όσοι παράνομα κάνουν χρήση ή υπέρβαση χρήσης χώρων σε μόνιμη βάση για τραπεζοκαθίσματα, όσοι κατά παράδοση αρνούνται στην καταβολή των τελών, όσοι έχουν υπέρογκα και επί μακρόν χρέη στο Δήμο χωρίς να στερούνται οικονομικής δυνατότητας, ειδικά τώρα που ο Δήμος έχει περιορισμό πόρων από την κεντρική διοίκηση και χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ.
  Καλούμε λοιπόν τους φίλους επιχειρηματίες μαζί με όλους τους δημότες να παλέψουν μαζί μας για πλήρη διαφάνεια  στο Δήμο , για χρηστή διοίκηση, για την νομιμότητα των πράξεων του Δημοτικού Συμβούλου και παραπέρα σε αγώνα  κατά των δυσβάστακτων προστίμων, για τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών στους δήμους ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε επιχειρηματία δεδομένων των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
       Κατερίνη  14/10/2013

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης