Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ο Σαμαράς με άδεια χέρια, η κυβέρνηση σε νευρική κρίση


Ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να φέρει από τις Βρυξέλλες το πολυπόθητο δώρο, το οποίο θα ανακούφιζε το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε σχετική ερώτηση που της έγινε, για το αν συζήτησε με τον κ. Σαμαρά το “ελληνικό πρόβλημα”, η Αγκελα Μέρκελ  έσπευσε να ξεκαθαρίσει αυτό που είχε αφήσει αδιευκρίνιστο ο Έλληνας πρωθυπουργός: «με τον κ. Σαμαρά η συνάντηση κράτησε 5 λεπτά», απάντησε η σιδηρά κυρία στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής «και δεν ήταν αυτό το θέμα της συζήτησης».
Στην κυβέρνηση διατηρούσαν την ελπίδα, στις αρχές της εβδομάδας, ότι οι σχετικές συζητήσεις στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής θα κατέληγαν σε κάποιεςσυγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των δανειστών. Πριν την κυρία Μέρκελ η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε την Τετάρτη, όταν ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς πολυετούς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης για πολλά χρόνια, μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη και τονΕυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Διευκρίνισε ακόμη ότι το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προϋπολογισμού θα εξεταστεί το Δεκέμβριο - Ιανουάριο ενώ το ζήτημα του χρέους το καλοκαίρι, μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές. Αυτά, όταν ακόμη και ο πιο πιστός στην τρόικα Έλληνας υπουργός, ο κ. Γ. Στουρνάρας, είχε παραπονεθεί την προηγούμενη εβδομάδα για την αδιαφορία των δανειστών,με την φράση: «έχουμε και εμείς ευρωεκλογές».

Όταν πληροφορήθηκε ότι δεν επρόκειτο στις Βρυξέλλες να γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση, το πρωθυπουργικό επιτελείο έκανε την ανάγκη... μεταναστευτικό:ανακοίνωσε μερικά σημεία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τα οποία η ελληνική πλευρά προτείνει για κοινή δράση στους Ευρωπαίους, με την διαφορά ότι και σε αυτό το θέμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιορίστηκαν τελικώς σε ευχολόγια που δεν βοηθούν ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου, που δέχονται τα μεταναστευτικά κύματα.

Όλα αυτά γίνονται την στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ έχουν μπερδέψει... τιςσυνιστώσες τους. Οι βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται σχεδόν σε κατάσταση νευρικής κρίσης, τόσο για τα νομοσχέδια για το φορολογικό και τα αγροτεμάχια, τα οποία πολλοί διαμηνύουν ότι δεν θα ψηφίσουν όσο και για το σχεδόν πρωθυπουργικό στιλ που έχει εγκαινιάσει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μιλάει στον πρώτο ενικό για τις δραστηριότητες του ίδιου και της κυβέρνησης.

Πολλοί νεοδημοκράτες βουλευτές, ιδίως από το σαμαρικό στρατόπεδο, αναρωτιούνται αν δεν έχει μεταβληθεί το κόμμα σε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, αλλα χαρακτηριστικό για την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι το αντίστροφο ερώτημα που θέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην Χαριλάου Τρικούπη, την ευφορία της ηγεσίας του κόμματος μετά την ανακοίνωση της προγραμματικής συμφωνίας με την ΝΔ, έχουν διαδεχθεί γκρίνιες, δυσφορία και ερωτηματικά για το αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον παρά συνιστώσα... της ΝΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, το όλο κλίμα ήρθαν να φορτίσουν και διαρροές από καραμανλικούς κύκλους, σύμφωνα με τις οποίες οι βουλευτές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα, ανεξάρτητα αν ο κ. Στουρνάρας θα τα ονομάσει οριζόντια ή όχι. Οι διαρροές αυτές ενίσχυσαν τις υποψίες συνεργατών του πρωθυπουργού, ότι δηλαδή υπάρχουν σχέδια για την αντικατάσταση του από την θέση του πρωθυπουργού, χωρίς την πραγματοποίησηπρόωρων εκλογών.

Το ερώτημα που κυριαρχεί σε όλο το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι γιατί η κυρία Μέρκελ δεν θέλησε να συζητήσει καθόλου το ελληνικό θέμα, ούτε να δώσει την παραμικρή υπόσχεση στον κ. Σαμαρά, στην διάρκεια της σύντομης συνάντησης τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr οι δανειστές φαίνεται να επενδύουν όλο και λιγότερο στον σημερινό συνασπισμό εξουσίας τον οποίο θεωρούν πλέον ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση. Μάλιστα, όταν η ελληνική πλευρά θέτει θέμα πρόωρων εκλογών, οι δανειστές παρουσιάζονται να απαντούν: «προχωρήστε αν θέλετε. Θα τα πούμε τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ».
tvxs