Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Μαζικές διαδηλώσεις στην Ισπανία κατά των μέτρων στην εκπαίδευση



Δεκάδες χιλιάδες γονείς, μαθητές και φοιτητές έλαβαν μέρος σε μαζικές διαδηλώσεις σε 50 ισπανικές πόλεις κατά των μέτρων της κυβέρνησης στην εκπαίδευση κάνοντας λόγο για «οπισθοδρόμηση 30 χρόνων». Σημειώνεται ότι 25.000 θέσεις καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια, 4.600 στα πανεπιστήμια και 1.600 διοικητικών υπαλλήλων καταργήθηκαν μόνο σε ένα χρόνο.
Τα συνδικάτα ζητούν και την παραίτηση του υπουργού ΠαιδείαςΧοσέ Ιγνάθιο Βερτ καθώς μόνο στον τομέα δικαιοδοσίας του έχουν γίνει περικοπές 7% μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα δύο μεγαλύτερα από αυτά, το UGT και το CCOO, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ανήλθε κατά μέσο όρο στο 83%, αγγίζοντας το 91% στα δημόσια πανεπιστήμια και το 35% στα ημιδημόσια σχολεία.

Μάλιστα, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Μαριάνο Ραχόι, του Ισπανού πρωθυπουργού, αμφισβητείται και από τα συντηρητικά συνδικάτα FSIE και AMPE, που κυριαρχούν στην ημιδημόσια εκπαίδευση και συμμετείχαν στην κινητοποίηση θεωρώντας ότι τα σχολεία αυτά έχουν «ξεχαστεί από τον νομοθέτη».

Η γενική γραμματέας της φοιτητικής συνδικαλιστικής παράταξης SE, Άνα Γκαρσία, υποστήριξε ότι «με τις ρυθμίσεις που προτείνονται η χώρα θα επιστρέψει στην εποχή της δικτατορίας του Φράνκο, καταγγέλλοντας κυρίως την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια».

«Ο νόμος αυτός ευνοεί όσους έχουν χρήματα για να σπουδάσουν», είπε και μια 19χρονη φοιτήτρια προσθέτοντας πως «τα δίδακτρά της αυξήθηκαν κατά 600 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια».

«Δεν μου αρέσουν οι περικοπές. Δεν μ' αρέσει που εισάγουν τα θρησκευτικά ως σχεδόν υποχρεωτικό μάθημα», τόνισε μια μητέρα δύο παιδιών, σύμφωνα με την οποία στις τάξεις όπου φοιτούσαν 28 μαθητές σήμερα μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 40.
tvxs