Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ανοιχτή Πόλη: Πολιτικές οι ευθύνες για το καθεστώς των ληξιαρχείων

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης

Να μη μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε εξιλαστήρια θύματα.



Ο νόμος 344/76 προβλέπει ότι ένα παιδί που γεννήθηκε εκτός νοσοκομείου μπορεί να δηλωθεί στο ληξιαρχείο από τον γονέα με μόνη προϋπόθεση μια υπεύθυνη δήλωση ενός παραστάτη μάρτυρα κατά τη γέννηση. Είναι προφανές ότι αυτό το καθεστώς εγγραφών στα Δημοτολόγια των Δήμων είναι σαθρό και διάτρητο, το οποίο δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια για να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα του ένοχου πολιτικού συστήματος, των αυτοδιοικητικών ανταγωνισμών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και μάλιστα όταν εφαρμόζουν το νόμο!

Συνεπώς, δεν μπορούν να δικαιολογηθεί η ενέργεια του Δημάρχου Αθηναίων να προβεί σε μέτρα εναντίον των εργαζομένων, πριν γίνει διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων από τα αρμόδια όργανα, όπως και η συμμετοχή του στο διασυρμό τους από τα ΜΜΕ. Η κατάργηση από τον πρώην «Συνήγορο του Πολίτη» του τεκμηρίου της αθωότητας, παραβιάζει κατάφορα τη δημοκρατική ηθική και νομιμότητα, που τόσο συχνά ο κ. δήμαρχος επικαλείται. Καμιά πολιτική σκοπιμότητα, καμιά πίεση από αναρμόδιους παράγοντες και ΜΜΕ δεν μπορεί να δικαιολογήσει την στάση του.

Η «Ανοιχτή Πόλη» θεωρεί ότι η διασφάλιση της νομιμότητας είναι υπόθεση της πολιτείας. Χρειάζονται να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, νομοθετικά, και διοικητικά (ολοκλήρωση του Εθνικού Δημοτολογίου και του Εθνικού Ληξιαρχείου). Η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, των Δήμων και του Υπουργείου Εσωτερικών είναι απαραίτητη, ώστε να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.


Τέλος η «Ανοιχτή Πόλη» ζητά να προχωρήσει γρήγορα και σε βάθος η σχετική έρευνα και να γίνουν σεβαστά, σε κάθε περίπτωση, τα δημοκρατικά δικαιώματα των υπαλλήλων.