Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ

Τέσσερα βήματα για την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ προτείνει ομάδα ειδικών, με τη συμμετοχή στελεχών του Οργανισμού και της Εθνική Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). 

Η πρόταση, η οποία παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας Αδ.Γεωργιάδη από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό σήμερα, Τρίτη, δεύτερη ημέρα από την έναρξη του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προβλέπει, μεταξύ άλλων, διατήρηση του αυξημένου ρόλου του ΕΟΠΥΥ, να είναι δηλαδή αγοραστής και πάροχος, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές διευθύνσεις.

Ο υπουργός αφού παρέλαβε και την τρίτη πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ (έχουν προηγηθεί οι 
προτάσεις της «ομάδας Σουλιώτη» και της Task Force) δήλωσε ότι τίποτα δεν είναι 
προαποφασισμένο και κάλεσε όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν στην τελική απόφαση να συμμετάσχουν στη διαδικασία του διαλόγου. Επανέλαβε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση μέσα σε έναν μήνα.

«Δεν είμαστε εδώ απλά για να εκφέρουμε άποψη. Και ό,τι αποφασίσουμε, πρέπει να το υποστηρίξουμε» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Έχουμε δύο μεγάλους λόγους να πετύχουμε. Ο πρώτος είναι να δώσουμε στον έλληνα πολίτη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που του αξίζει, η οποία όλοι συμφωνούμε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να δουλεύει σωστά, αλλιώς αν πέσει -που δεν πρόκειται να τον αφήσουμε- θα μας πλακώσει όλους. Αυτό είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα που πρέπει όλοι μας να κερδίσουμε».

Τα τέσσερα βήματα-άξονες για την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ

Ενοποίηση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Ανάπτυξη Δικτύων ΠΦΥ.
Χρηματοδότηση και προϋπολογισμός ΠΦΥ.
Εισαγωγή εργαλείων ελέγχου της δαπάνης και διασφάλισης της ποιότητας.
Στην πρόταση των ειδικών περιλαμβάνονται επίσης η ελευθερία επιλογής γιατρού αναφοράς (γενικός γιατρός, παθολόγος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος), η ολοήμερη λειτουργία των μονάδων υγείας και η εισαγωγή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.
Newsroom ΔΟΛ