Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Μαζική διαδήλωση στις ΗΠΑ ενάντια στις παρακολουθήσεις


Χιλιάδες αμερικανοί συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον ενάντια στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας Έντουαρν Σνόουντεν ζητώντας την κατάργηση του νόμου «Patriot» που αφορά στις παρακολουθήσεις για «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και τον οποίο επικαλείται η αμερικανική κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών. Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό της Μέρκελ δέκα χρόνιαΗ εκστρατεία «Stop Watching Us» ζητά αλλαγές στον εν λόγω νόμο και τη σύσταση μιας ερευνητικής επιτροπής με στόχο να εξεταστεί το μέγεθος των παρακολουθήσεων, προωθώντας παράλληλα νομοσχέδια για την προστασία των πολιτών. Ζητούν ακόμη να τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για τις αντισυνταγματικές παρακολουθήσεις.

Κρατώντας ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Σνόουντεν σε Ευχαριστούμε» οι διαδηλωτές άκουσαν μια δήλωση του πρώην πράκτορα της NSA. «Σήμερα δεν υπάρχει τηλέφωνο στην Αμερική που δεν καταγράφεται από την NSA. Σήμερα καμιά επικοινωνία στο διαδίκτυο δεν γίνεται χωρίς να περάσει μέσα από το φίλτρο της NSA. Οι εκπρόσωποι των πολιτών στο Κογκρέσο υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για παρακολούθηση. Κάνουν λάθος», ανέφερε ο Σνόουντεν σε δήλωσή του που διαβάστηκε στους διαδηλωτές και συνέχισε:

«Πρόκειται για αντισυνταγματική και ανήθικη πράξη του σύγχρονου κράτους επιτήρησης και όλοι πρέπει να δράσουν από κοινού ώστε η κυβέρνηση να το σταματήσει. Είναι δικαίωμά μας να γνωρίζουμε και να επικοινωνούμε ελεύθερα, να ζήσουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία».
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Σταματήστε τις μαζικές παρακολουθήσεις» και «Βγάλτε από την πρίζα τον Μεγάλο Αδελφό». Διεθνή μέσα σημειώνουν πως οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους. «Θεωρώ τον εαυτό μου συντηρητικό και κανένας συντηρητικός δεν θέλει η κυβέρνησή του να συλλέγει πληροφορίες για τους πολίτες και να τις χρησιμοποιεί», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

«Τους τελευταίους μήνες έχουν βγει στη δημοσιότητα τόσες πληροφορίες σχετικά με τις καταχρήσεις (των προσωπικών δεδομένων) που λαμβάνουν χώρα και τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που βλέπουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Και πρέπει να απαιτήσουμε από το Κογκρέσο να κάνει κάτι», είπε μια άλλη διαδηλώτρια.

Το κίνημα «Σταματήστε να μας παρακολουθείτε», που αποτελείται από περίπου 100 οργανώσεις, θα παραδώσει στο Κογκρέσο ένα επίσημο αίτημα για το οποίο είχαν μαζέψει 570.000 υπογραφές για αλλαγή του νομικού πλαισίου. Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης και μέλη του Κογκρέσου, πρώην και νυν, αλλά και άλλοι πολιτικοί των πολιτειακών θεσμών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρεται σε διεθνή μέσα, είναι ελάχιστο το ποσοστό που συμφωνεί με τις παρακολουθήσεις πολιτών στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, όπως έχει υποστηρίξει σε διάφορες δηλώσεις του ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ.

«Ζητούμε από το Κογκρέσο να αναλάβει άμεση δράση για να σταματήσει αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης και να αποκαλύψει δημόσια τα προγράμματα συλλογής πληροφοριών τόσο της NSA όσο και του FBI», αναφέρει η ομάδα σε επιστολή της προς μέλη του Κογκρέσου.
tvxs