Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Όποια πέτρα σκανδάλου κι αν σηκώσεις.. από κάτω ο συνέταιρος του Θέμου, Αναστάσιος Πάλλης


Σηκώνοντας πέτρες: από τα σκάνδαλα της Μονής Βατοπεδίου και της Μονής Τοπλού, μέχρι την 
«απάτη των dialers», τη χρηματοδότηση των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής και την παράνομη διακίνηση όπλων, όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω τον φυγόδικο χιτλερικό Αναστάσιο Πάλλη.

Τα μαφιόζικα έργα και οι ναζιστικές ημέρες του Αναστάσιου Πάλλη, συνιδιοκτήτη της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” και συνεργάτη του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη ήταν – απ' ότι φαίνεται - γνωστά για τους μυημένους αλλά και τις κρατικές αρχές. Ήταν μάλλον και εκείνο το μαχαίρι που δεν έφθανε ποτέ στο κόκκαλο κατά τη διαλεύκανση των σκανδάλων της τελευταίας 15ετίας, αφήνοντας τον Πάλλη να σουλατσάρει στη χώρα ως απόλυτος άρχων του υποκόσμου.


Διαβάστε ένα χρονικό που περιγράφει τον ρόλο του Πάλλη σε διάφορα “σκάνδαλα από τα παλιά” (πληροφορίες από δημοσίευμα της εφημερίδας “Ποντίκι” με ημερομηνία 23.10.2008)

Σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου: οικονομικός σύμβουλος του Εφραίμ


Τον Ιούνιο του 1998, ο Αναστάσιος Πάλλης παραιτήθηκε από τον Στρατό, και συγκεκριμένα από την Αεροπορία, στην οποία είχε καταταγεί ως επαγγελματίας υπαξιωματικός πενταετούς υποχρέωσης.


Το 1998 χρονολογείται η πρώτη επαφή του με τον ηγούμενο του Βατοπεδίου Εφραίμ.





Σε επιστολή του προς τον Α. Πάλλη με ημερομηνία 18/31η Δεκεμβρίου 1998 (σύμφωνα με το νέο και το παλαιό ημερολόγιο) ο Εφραίμ αναφέρει:

«Διά του παρόντος ιεροσφραγίστου και ενυπογράφου Μοναστηριακού ημών Γράμματος προαγόμεθα ίνα εκφράσωμεν Υμίν τας θερμοτάτας ημών ευχαριστίας επί τη ευστόχω προωθήσει των ανατεθεισών τη Υμετέρα Εντιμότητι οικονομολογικών και διαχειριστικών υποθέσεων της καθ’ ημάς Ιεράς Μονής». Σε άλλο σημείο αναγράφονται τα ακόλουθα: «Εκφράζοντες την πεποίθησιν ότι Θεία Προνοία συνεργαζόμεθα μετά της Υμετέρας Εντιμότητος ως Οικονομικού Συμβούλου της Ιεράς Ημών Μονής, είμεθα βέβαιοι ότι θέλετε ανταποκριθή αισίως και μέχρι τέλους εις τας ανατεθείσας Υμίν υποθέσεις της μονής μας».

Αυτό που ευκόλως συνάγεται είναι ότι η επιστολή αφορούσε τη διαπραγμάτευση με τράπεζες για κατάθεση με ελεγχόμενο επιτόκιο περίπου 6,5 δισ. δραχμών της μονής. Ο ίδιος διατείνεται ότι την απέσπασε ως συστατική επιστολή ιδιαίτερου βάρους, για να τη χρησιμοποιήσει σε κοσμικές δουλειές, ενώ δέχεται ότι μεσολάβησε σε τράπεζες, πλην όμως ανεπιτυχώς, για την έκδοση βιβλίων της μονής.

Το ίδιο διάστημα αναφέρεται ότι υπάρχει επιστολή του Εφραίμ σε διευθυντές τραπεζών, στην οποία κατονομάζει τον ηλικίας 28 χρόνων τότε νεαρό ως διαχειριστή των οικονομικών της Μονής Βατοπεδίου.


Σκάνδαλο Μονής Τοπλού: μέτοχος της εταιρείας που πήρε δωράκι 26 στρέμματα


Μερικά χρόνια νωρίτερα από την επιστολή αυτή, το 1991, στη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αρχίζει να συντίθεται στην άλλη γωνιά της μοναστηριακής Ελλάδας το περιώνυμο σκάνδαλο της Μονής Τοπλού. Τότε η μονή αποφασίζει να μεταβιβάσει σε ίδρυμα, που καλείται «Παναγία η Ακρωτηριανή», μια έκταση 25.913 στρεμμάτων. Η μονή αυτή έχει έναν ηγούμενο, τον αδελφό Φιλόθεο, ο οποίος είναι και ο μοναχός, με έναν βοηθό καντηλανάφτη. Η μονή λοιπόν δώρισε στο ίδρυμα περίπου 26.000 στρέμματα με συμβόλαιο που υπεγράφη τον Αύγουστο του 1991, αλλά επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, αφού μέχρι τότε δεν είχε γίνει ούτε καν η… σύσταση του ιδρύματος στο οποίο εκχωρήθηκε η έκταση!

Χρειάστηκε δεύτερη θεραπευτική επανάληψη του συμβολαίου 7 χρόνια αργότερα (το σωτήριον έτος 1998 δηλαδή), μήπως και καταστεί νόμιμο εκ των υστέρων, αφού δεν είχε δοθεί η προαπαιτούμενη άδεια του νομάρχη για τη μεταβίβαση της μοναστηριακής περιουσίας.


Το αίτημα υποβάλλεται στις 22 Σεπτεμβρίου 1998 από την αγγλική εταιρεία Loyalward Ltd και με μία ταχύτητα και αποτελεσματικότητα εκπληκτική για τον κρατικό μηχανισμό, δίνεται η άδεια για τη μεταβίβαση από τη μονή στο ίδρυμα την ίδια μέρα (22.9.98), κατά κατάφωρη παράβαση της νομοθεσίας, δεδομένου ότι απαιτούνται εγκρίσεις από τη Δασική, την Αρχαιολογική και μια σειρά άλλες υπηρεσίες, οι οποίες προφανέστατα αγνοήθηκαν.


Και φτάσαμε και πάλι στον κ. Πάλλη: Μέτοχος της Loyalward είναι ο Α. Πάλλης, ο οποίος την περίοδο των διαπραγματεύσεων του αδελφού Φιλόθεου ήταν διαρκώς στο πλευρό των άγγλων.


“Απάτη των dialers”


To 2004 o Αναστάσιος Πάλλης εμφανίζεται στον ΟΤΕ ως πρόξενος του Σάο Τόμε, ενός μικρού νησιωτικού κράτους που βρίσκεται ανοιχτά της Γκαμπόν στη δυτική Αφρική, και με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη υπεράκτιας εταιρείας, εξειδικευμένης στις τηλεπικοινωνίες, με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, δήλωσε δεύτερος επίσημος τηλεπικοινωνιακός πάροχος του Σάο Τόμε.



Τον Ιούλιο του 2004 υπογράφτηκε τριμερής σύμβαση ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ «ΟΤΕ Globe S.A.», τη δική του εταιρεία και μία κυπριακή εταιρεία – φάντασμα για τη δρομολόγηση στην κυπριακή off shore τηλεφωνικών κλήσεων που γίνονται στην Ελλάδα με προορισμό το Σάο Τόμε και παραλήπτη την εταιρεία του πλοιοκτήτη.




Όπως όμως διαπιστώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005, έπειτα από καταγγελία της επίσημης τηλεφωνικής εταιρείας του Σάο Τόμε, γινόταν συστηματική χρήση μη εκχωρημένου αριθμοδοτικού φάσματος με συνέπεια τις υψηλές χρεώσεις πελατών του ΟΤΕ που είναι χρήστες του Ίντερνετ.
Επρόκειτο για μια τηλεπικοινωνιακή απάτη που είναι διεθνώς γνωστή ως «απάτη των dialers». Στη διάρκεια της πλοήγησης ενός χρήστη στο διαδίκτυο εγκαθίσταται στον υπολογιστή του ο dialer, ο οποίος πραγματοποιεί διεθνείς κλήσεις σε προορισμούς υψηλής χρέωσης. «Ροζ» κλήσεις δηλαδή.

Απόρροια αυτής της απάτης ήταν ο ΟΤΕ να αποζημιώσει με ποσό 3.069.383,35 ευρώ τους πελάτες του, στους οποίους έγιναν χωρίς να ευθύνονται οι υψηλές χρεώσεις, ενώ ισόποσο κεφάλαιο καταβλήθηκε στην κυπριακή εταιρεία σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της σύμβασης που υπέγραψε έναν χρόνο νωρίτερα η «ΟΤΕ Globe S.A.».
Στις 8 Δεκεμβρίου 2005 ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγιώτης Βουρλούμης υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) εις βάρος του Αναστάσιου Πάλλη.


Διασυνδέσεις με τον κρατικό μηχανισμό



Ο Α. Πάλλης άνοιξε το 2006 στον Πειραιά γραφεία υπεράκτιας ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα τη Λιβερία εκμεταλλευόμενος τις διατάξεις του ειδικού άρθρου 89, το οποίο προβλέπει υποχρέωση ετήσιας εισαγωγής συναλλάγματος τουλάχιστον 50.000 δολαρίων προκειμένου να παραμένουν σε λειτουργία.

Το 2006 πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή του αναγκαίου ποσού, όμως το 2007 και το 2008 δεν τηρήθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να γίνει εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος για κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών και σφράγισμα του γραφείου.

Η εισήγηση διαβιβάστηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου, όπως τουλάχιστον φημολογείται, υπήρξε παρέμβαση τότε υψηλά ιστάμενου στην ιεραρχική κλίμακα του κρατικού μηχανισμού, με ανάμιξη στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου, ο οποίος τώρα παρέχει τις νομικές γνώσεις του στον Α. Πάλλη.

Σημειώστε ακόμη ότι ο Πάλλης είναι μέλος στο Δ.Σ. μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία μετονομάστηκε πριν από λίγα χρόνια εξ αιτίας των κλυδωνισμών που δέχτηκε για λόγους οικονομικούς, αλλά και από μία αυτοκτονία.

Φυσικά δεν παρέλειψε να γίνει μέτοχος και στη μετεξέλιξη της Loyalward Ltd, την αγγλική εταιρεία ΜΙΝΟΑΝ, που από ένα σημείο και μετά παρουσιάζεται ως μητρική εταιρεία μιας αλυσίδας εταιρειών-φαντάσματα, αλλά αυτή πλέον διαχειρίζεται επενδυτικά προγράμματα για τη χερσόνησο Κάβο Σίδερο.


Ο Αναστάσιος Πάλλης σχετίζεται με πρώην και νυν αξιωματικούς της αστυνομίας, οι οποίοι υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και πράκτορες της ΕΥΠ και στελέχωσαν κάποτε το γραφείο που χειρίστηκε στα εκκλησιαστικά θέματα τον θεοσεβέστατο Απόστολο Βαβύλη!

Μετά τις σημερινές εξελίξεις και τα παράνομα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του Α. Πάλλη, καθίσταται παραπάνω από προφανής ο βαθμός διείσδυσής του και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.



Οι διασυνδέσεις του κ. Πάλλη φθάνουν μέχρις σημείου, να ανταλλάσει χειραψίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια




Η συνεργασία με τον κομιστή Θέμο - Συνιδιοκτήτης στο Πρώτο Θέμα

Στις 18/01/2011 ο Θέμος Αναστασιάδης ανακοινώνει:





«Η εταιρεία "Πρώτο Θέμα" ανακοινώνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία συμμετέχει ο εφοπλιστής κ. Αναστάσιος Πάλλης ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ναυτιλίας μεταξύ άλλων και σε συνεργασία με τον όμιλο Ρέστη. Από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της "Πρώτο Θέμα Α.Ε." προκύπτει συμμετοχή των νέων μετόχων κατά 40% στο ποσοστό της εταιρείας. Η αύξηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της εφημερίδος, ενώ έτσι συνεχίζει να διατηρείται η απόλυτη δημοσιογραφική ανεξαρτησία. Το 60% κατέχουν οι δημοσιογράφοι Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος.»



Φτάνοντας στο 2012: Η απαγωγή του κ. Πρινγκλ Στέισι στο Ελ. Βενιζέλος



Ο βρετανός Έντουαρντ Πρινγκλ Στέισι είναι ο άνθρωπος που με επιστολή του προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων είχε προχωρήσει σε λεπτομερή περιγραφή του οπλισμού που είχε στις εγκαταστάσεις του ο Πάλλης. Ο κ. Στέισι προχώρησε σε αυτές τις καταγγελίες μετά από την αρπαγή του από ανθρώπους του Πάλλη στο Ελ. Βενιζέλος.


Ο Εντουαρντ Πρινγκλ Στάισι εξιστορεί στην «Κ.Ε.» όσα έζησε στο «Ελ. Βενιζέλος» το πρωί της 27ης Νοεμβρίου του 2012 από ανθρώπους -όπως λέει- του πρώην συνεργάτη του και ιδρυτή του ιδρύματος «ΠΑΛΙΣ», κατονομάζοντάς τον ως υπεύθυνο της παράνομης κράτησής του. Τα ίδια έχει καταθέσει στους αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, από τους οποίους διενεργείται σχετική έρευνα, καθώς και στην εκτενή αναφορά που έκανε στη βρετανική πρεσβεία στις 28 Νοεμβρίου 2012.



Ο Βρετανός -ο οποίος ασχολείται με την παροχή ασφάλειας σε πλοία για την αντιμετώπιση της πειρατείας- περιγράφει ότι την περίοδο εκείνη συνεργαζόταν με τον Βίκτωρα Ρέστη και τον Αναστάσιο Πάλλη στην εταιρεία IMS Enterprises S.Α. Οι δύο πρώτοι κατείχαν το 65% της εταιρείας και ο Εντουαρντ Πρινγκλ Στάισι με έναν, επίσης Βρετανό, συνεργάτη του το υπόλοιπο 35%. Η καθυστέρηση των πληρωμών των ίδιων και των υπαλλήλων του ήταν -σύμφωνα με τον κ. Στάισι- η αιτία για την οποία έγιναν όλα.



«Η απληστία του τον κάρφωσε. Αν μας είχε πληρώσει, δεν θα είχαμε αντιληφθεί τι γινόταν. Ο κ. Πάλλης μού είχε κάνει σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να επικοινωνώ με τον κ. Ρέστη. "Είναι πολύ απασχολημένος και όχι ιδιαίτερα καλός άνθρωπος", μου είπε και ζήτησε να επικοινωνώ αυστηρά μαζί του για ό,τι χρειάζεται. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις μου στον κ. Πάλλη να μάθω γιατί το προσωπικό (15 άτομα) δεν πληρώνεται, δεν έπαιρνα απάντηση», αναφέρει ο κ. Στάισι.


Στις 23 Νοεμβρίου, όπως περιγράφει, επικοινώνησε με τον Βίκτορα Ρέστη. Ηταν η πρώτη φορά που μιλούσαν. «Με ρώτησε αν γνωρίζω τι συμβαίνει. Του απάντησα πως δεν ξέρω. Και τότε μου ζήτησε να τον συναντήσω στην Ελλάδα». Θεωρεί ότι το e-mail που του εστάλη, με τα στοιχεία της πτήσης του, γνωστοποίησε στους «απαγωγείς» του την άφιξή του. «Αργότερα» -συμπληρώνει- «έμαθα πως ο κ. Ρέστης κατέβαλε κανονικότατα τις πληρωμές και μάλιστα είχε δώσει το υπέρογκο ποσό των 6,4 εκατ. δολαρίων για την αγορά όπλων που προορίζονταν για τους φρουρούς των πλοίων».


Οταν ο Εντουαρντ Πρινγκλ Στάισι έφτασε στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στο χώρο των αφίξεων, τον πλησίασαν τρεις άνθρωποι. Δεν ήταν όμως άνθρωποι του Βίκτορα Ρέστη. «Ηταν ο Γ.Σ., ένας δικηγόρος που συστήθηκε ως Χ. Ζ. και ένας άνδρας ντυμένος στα μαύρα, τον οποίο μου παρουσίασαν ως αστυνομικό. Ο πρώτος με ρώτησε "τι κάνεις εδώ;". Του απάντησα ότι ήρθα στην Ελλάδα για να μάθω τι συμβαίνει στην εταιρεία, καθώς κανείς δεν απαντούσε στις ερωτήσεις μου. Ο τόνος της φωνής του άλλαξε. "Θα γυρίσεις στην Αγγλία με την επόμενη πτήση", μου είπε αυστηρά. Επιχείρησα να φύγω, αλλά δεν με άφησαν. Τον ρώτησα ποιος και γιατί θα με σταματήσει και μου απάντησε "εγώ". Τους είπα ότι ήθελα να ενημερώσω το συνεργάτη μου στην Αγγλία, τηλεφώνησα στον κ. Ρέστη και του εξήγησα τι συνέβαινε. Αλλά το κατάλαβαν και μου πήραν το τηλέφωνο».



Οπως εξηγεί, του έκλεισαν αμέσως εισιτήριο για να επιστρέψει στο Λονδίνο με την πρώτη πτήση. Αλλά όταν έφτασαν στο check in, η πτήση είχε ήδη κλείσει. «Μας ενημέρωσαν ότι η επόμενη πτήση ήταν περίπου πέντε ώρες αργότερα. Με οδήγησαν στο ασανσέρ. Φοβήθηκα πολύ. Ευτυχώς, μαζί μας μπήκε και μία γυναίκα. Με οδήγησαν στο εστιατόριο των "McDonalds". Μου είπαν ότι θα περιμέναμε μέχρι να έρθει η ώρα να φύγω. Ο δικηγόρος έβγαλε από την τσέπη του ένα κομμάτι χαρτί και μου ζήτησε να υπογράψω συμφωνία τήρησης απορρήτου. Αρνήθηκα. Τσακωθήκαμε. Ολα αυτά έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Ο δικηγόρος σηκώθηκε και κάθισε σε άλλο τραπέζι. Το τηλέφωνό του χτύπησε, ήταν ο κύριος Πάλλης. Με ζήτησε. Μου είπε: "Κάνεις λάθος και βάζεις σε κίνδυνο την εταιρεία. Του είπα πως έπειτα από όσα συνέβησαν τους τελευταίους δύο μήνες, η εταιρεία δεν μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί. Εξήγησα πως μου απέκρυψε ουσιώδεις πληροφορίες, δεν έδωσε απαντήσεις και πως δεν ήταν σωστός απέναντι σε μένα και στο συνεργάτη μου. "Υπόγραψέ το, αν θες να μπουν 20.000 λίρες στο λογαριασμό σου", μου είπε. Εκλεισα το τηλέφωνο και είπα ψέματα ότι συμφωνήσαμε με τον κ. Πάλλη να τα υπογράψω τις επόμενες ημέρες. Η ώρα πέρασε και με οδήγησαν στην αίθουσα αναχωρήσεων. Μόλις πέρασα εκεί, ζήτησα βοήθεια από την αστυνομία. Με πήγαν σε ένα χώρο στο αεροδρόμιο και μετά ήρθε και με πήρε συνεργάτης του κ. Ρέστη», καταλήγει.



Τονίζει ότι τον κράτησαν παρά τη θέλησή του. «Σκέφτηκα ότι κρύβουν κάτι πολύ σοβαρό και αυτό με έκανε πιο αποφασιστικό για να μάθω τι συμβαίνει», λέει.



Παράνομη διακίνηση όπλων και Χρυσή Αυγή



Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις συλλήψεις χρυσαυγιτών, ο πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού ζήτησε μέσω του συνηγόρου του, Χρήστου Παπαγρηγορίου, να συσχετιστεί η δικογραφία του Αρείου Πάγου για τη Χρυσή Αυγή με την κατάθεσή του στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών αναφορικά με διακίνηση μεγάλης ποσότητας πολεμικών όπλων από τον Αναστάσιο Πάλλη. Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλιο, ο Έντουαρντ Στέισι είχε καταθέσει στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών ότι ο Αναστάσιος Πάλλης είχε αποθηκεύσει σε χώρο στο Κορωπί 4.000 αυτόματα πολεμικά τυφέκια, τύπου G3, AK47 (καλάσνικοφ) κ.ά.



Στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Βρετανός πρώην συνεργάτης του καταζητούμενου Αν. Πάλλη ανέφερε: «Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων της επικαιρότητας στην Ελλάδα και των ερευνών που διενεργούνται από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές για την ανακάλυψη κρυμμένου παράνομου οπλισμού, παρακαλώ όπως συσχετισθεί η κατάθεσή μου που περιέχεται στην άνωθεν δικογραφία, κατά την οποία ασκήθηκαν διώξεις, με τα οποιαδήποτε ευρήματα των ερευνών προκειμένου να προσδιοριστεί η ύπαρξη ή διαδρομή του παραπάνω οπλισμού».


***Σημειώνεται ότι το περιοδικό HOT DOC είχε προχωρήσει σε πολλές αποκαλύψεις σχετικά με το ποιόν του κ. Πάλλη από τις αρχές του έτους.
left.gr