Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Αντιδρούν στην κατάργηση του ΕΟΠΥΥ



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες των συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας στον ΕΟΠΥΥ Κατερίνης

Την έντονη διαμαρτυρία τους, στο ενδεχόμενο κατάργησης του ΕΟΠΥΥ, εξέφρασαν χθες οι Συνταξιούχοι του ΙΚΑ Πιερίας και ακόμη 22 φορείς του νομού μας, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Κατερίνης.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας κ. Τσιώτσος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις συνέπειες που θα έχει στην παροχή υπηρεσιών, αλλά και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών η σχεδιαζόμενη κατάργηση του ΕΟΠΥΥ. «Η πολιτική αυτή στηρίζει και στηρίζεται στα κέρδη, γεννάει τον παρασιτισμό στην υγεία, γεννά τη φτώχεια και την εξαθλίωση, ανεργία, μισθούς και συντάξεις πείνας. Αυτή η πολιτική στέλνει τους ασθενείς αν δεν έχουν να πληρώσουν στο Καιάδα και γεννά αρρώστιες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ζητούν να συνεχιστεί η δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ και να αναβαθμιστούν οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Επίσης, ζητούν την άμεση κάλυψη των κενών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, υπενθυμίζοντας πως η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας, όπως ανέφερε, θεωρεί οτι η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ θα σημάνει την αυτόματη κατάργηση όλων των δωρεάν παροχών, όπως η δωρεάν κλινική εξέταση, συνταγογραφία, η δωρεάν προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους για τους βαρέα πάσχοντες όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, η δωρεάν Οδοντιατρική περίθαλψη και χορήγηση οδοντοπροσθετικών ειδών (μασέλες) και Ορθοδοντική περίθαλψη σε ειδικά ορθοδοντικά ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, οι δωρεάν φυσικοθεραπείες και κατ’ οίκον και στα φυσικοθεραπευτήρια, η ενεσοθεραπεία και πολλές ακόμη παροχές.

Αυτό που επιδιώκουν οι Συνταξιούχοι του ΙΚΑ της Πιερίας, είναι να μην στερηθούν ούτε για μία ημέρα οι ασφαλισμένοι τη δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ειδικά για τις Μονάδες που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια όπως αυτό της Κατερίνης, τονίζοντας πως στο Πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Κατερίνης υπηρετεί αξιόλογος αριθμός προσωπικού (ιατρικό και υγειονομικό).

Αντίθετα, προτείνουν την ενίσχυση των στεγασμένων εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ με πλήρη λειτουργία και εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα υλικά, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν 15% συμμετοχή σε ιδιωτικά εργαστήρια, την κατάργηση των πανάκριβων πενταψήφιων αριθμών τηλεφωνικού ραντεβού και δημιουργία δυνατότητας να κλείνουν ραντεβού με την χρέωση 1 αστικής μονάδας, καθώς και τη συστέγαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ στο Πολυιατρείο, ώστε να έχουν όλοι στη διάθεση τους όλες τις Υπηρεσίες που χρειαζονται, χωρίς να ταλαιπωρούνται.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κ΄νετρο Κατερίνης και ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Αντώνης Μάντζιος