Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΜακΚάρτνεϊ, Κοτιγιάρ και Γαβράς υπέρ των 30 της Greenpeace





Η ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ και προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής μπήκαν την Παρασκευή σε ένα κλουβί στο Παρίσι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους 30 ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, οι οποίοι κρατούνται εδώ και δύο μήνες στην Ρωσία μετά την προσπάθειά τους να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην θάλασσα. Επίσης, το πρώην «σκαθάρι», Πολ Μακ Κάρτνεϊ, απέστειλε επιστολή στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ζητώντας την απελευθέρωση των ακτιβιστών.Στο Παρίσι, η Μαριόν Κοτιγιάρ έμεινε για ώρα μέσα στο κλουβί κρατώντας ένα πλακάτ στο οποίο αναφερόταν: «Είμαι υπέρμαχος του κλίματος».

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το θάρρος να υπερασπίζονται τον πλανήτη μας, τον οποίο πραγματικά καταστρέφουμε. Οι κυρώσεις που αντιμετωπίζουν είναι απολύτως παράλογες. Θα έπρεπε μάλλον να ευχαριστούμε αυτούς τους ανθρώπους», είπε η ηθοποιός.

Την γνωστή ηθοποιό διαδέχθηκαν οι πρώην υπουργοί Περιβάλλοντος Κορίν Λεπάζ, Σαντάλ Ζουανό και Ντελφίν Μπατό, όπως και ο τραγουδιστής Σανσεβερινό, ο κινηματογραφιστής Ζαν-Πολ Ζοντ και ο φωτορεπόρτερ Ρεζά.

Ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας Φιλίπ Μαρτέν πήρε, επίσης, μέρος στην συγκέντρωση, σημειώνοντας ότι ανησυχεί για την τύχη των ακτιβιστών. Ωστόσο, ο ίδιος δεν μπήκε μέσα στο κλουβί.

Παρών στην διαμαρτυρία ήταν και ο κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τους ακτιβιστές λέγοντας ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να πειστεί ο κ. Πούτιν και η κυβέρνησή του να τους αφήσουν ελεύθερους».

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, πρώην μέλος των Beatles, στην επιστολή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο, γράφει ότι «ελπίζει οι ακτιβιστές να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τους δικούς τους», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται ότι τα 28 μέλη της Greenpeace και 2 δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, κρατούνται από τον Σεπτέμβριο στην Ρωσία, αφού συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην Θάλασσα Μπάρεντς για να καταγγείλουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική. Κατηγορούνται για «πειρατεία» και για «χουλιγκανισμό», αδικήματα που επισύρουν ποινές κάθειρξης έως 15 και 7 ετών αντίστοιχα.
tvxs