Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

Συνεργασίες για τις εκλογές



Η συγκρότηση επταμελούς επιτροπής για την σύνταξη διακήρυξης και την διοργάνωση ανοικτής συνέλευσης στην Εκάβη για την μετεξέλιξη, διεύρυνση της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης» με στόχο όπως τονίστηκε, την ανατροπή στο Δήμο Κατερίνης, αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της παράταξης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο επικεφαλής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μάνζιος ξεκίνησε με τον απολογισμό και τις δραστηριότητες της δημοτικής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως είπε έφεραν στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων για συζήτηση μεγάλα πολιτικά θέματα όπως ο πόλεμος στη Λιβύη, το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, η δολοφονία Φύσσα, αλλά και τοπικά θέματα όπως η προστασία του Ολύμπου, η διαχείριση νερού, η ανακύκλωση, η εφεδρεία των εργαζομένων του Δήμου. Επιπλέον ζητήματα δημοκρατίας, διαφάνειας και συμμετοχής του πολίτη, και ζητήματα αλληλεγγύης και βοήθεια προς τους άπορους δημότες.

«Ακυρώσαμε αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και πετύχαμε την μη πρόσληψη από το παράθυρο στις δημοτικές επιχειρήσεις και τις αιτιολογημένες διαγραφές προστίμων» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνζιος, ο οποίος έκανε λόγο για υστέρηση ή και ανυπαρξία των άλλων παρατάξεων τόσο όσον αφορά τις πρωτοβουλίες στο δημοτικό συμβούλιο όσο και σε τοποθετήσεις σε αυτό.

Από την άλλη όπως είπε υστέρησαν στο πλάτεμα της λειτουργίας της παράταξης ( Γραμματεία, επιτροπές, συμμετοχή των μελών ) και στην ανάπτυξη αυτοδιοικητικού κινήματος σε επίπεδο γειτονιάς και χωριού που είναι και το ζητούμενο για μια ουσιαστικά αλλαγή στο Δήμο. «Με αυτά συνοπτικά θεωρούμε ότι κλείσαμε με επιτυχία έναν κύκλο και πρέπει να ετοιμαστούμε για μια νέα πορεία» υπογράμμισε ο κ. Μάνζιος.

………………………………………………………………………………………

Καλλικράτης και μνημόνιο

«Όπως επεσήμανε ο κ. Μάτζιος, με το μνημόνιο και την βοήθεια του Καλλικράτη καταργήθηκε κάθε αυτοτέλεια των δήμων, διαλύθηκε ο θεσμός της «κοινότητας», αποκόπηκε η δημοτική αρχή από τους δημότες και οι δήμοι αποτελούν έναν συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό μηχανισμό, μακρύ χέρι της κυβέρνησης, δοκιμαστήριο για την άσκηση των μνημονιακών πολιτικών.

«Μέσα σε αυτό το γενικό πολιτικό πλαίσιο κινήθηκε και ο Δήμος Κατερίνης με την δημοτική αρχή του κ. Χιονίδη να αποδέχεται τις μνημονιακές πολιτικές να υπακούει στις μνημονιακές κυβερνήσεις, χωρίς αγωνιστικές διεκδικήσεις, χωρίς ενημέρωση των δημοτών, χωρίς να αποκαλύπτει τις ευθύνες των μνημονιακών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αξιοποιώντας τον συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό Καλλικράτη και το δημαρχοκεντρικό σύστημα για να διοικεί ετσιθελικά, μέσα από μια κλειστή παρέα, με διακοσμητικό τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους δημότες στο περιθώριο.

Φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να μην εφαρμόζει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις του όπως η ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης, οι λαϊκές συνελεύσεις στις τοπικές κοινότητες, ο συμπαραστάτης του δημότη, το συμβούλιο ένταξης των μεταναστών κλπ.

Θεωρώντας απόλυτα θετική την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα και με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, με τις αδυναμίες όμως συγκρότησης ενός αυτοδιοικητικού κινήματος που θα διατυπώσει και θα επιβάλλει λύσεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη σήμερα της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων για την ανατροπή στο Δήμο της Κατερίνης, είμαστε σε θέση σήμερα να δηλώσουμε ότι έκλεισε ένας κύκλος και ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε έναν νέον μεγάλο ελπιδοφόρο κύκλο μια νέα διευρυμένη δημοτική παράταξη που με δημοκρατικές διαφανείς συλλογικές διαδικασίες με όρους κοινωνίας θα οδηγήσει στην ανατροπή στο Δήμο μας.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει πρώτα απ όλα να δώσουμε τον αγώνα για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια να την επαναπροσδιορίσουμε σε νέα βάση. Δεν επιδιώκουμε τον εξωραϊσμό αλλά ανατροπή της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής, την ανατροπή των συσχετισμών στο Δήμο μας.

Έτσι θα πρέπει τα χαρακτηριστικά της (νέας ) παράταξης να είναι αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, με βάση και την πλούσια εμπειρία της παράταξής μας, με αιχμή την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και του Καλλικράτη.

Το πρόγραμμά μας πρέπει να αποτελέσει τον άξονα για πλατειά εκλογική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να αφορά ούτε φθαρμένα κόμματα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα, ούτε μνημονιακού τύπου πολιτικές.

Συνεργασίες σε επίπεδο υποψηφιοτήτων

Ο κ. Μάντζιος σημείωσε ακόμη πως ειδικό βάρος θα πρέπει να δώσουν για συνεργασία σε προγραμματικό και σε επίπεδο υποψηφιοτήτων με τα κινήματα πόλης και τις εθελοντικές ομάδες που αναπτύσσουν πλούσια δράση στο δήμο.

«Θα πρέπει να επιδιώξουμε συμμετοχή στο σχήμα μας με όσους αποδέχονται τις βασικές αρχές, προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, δεν αποτελούν φθαρμένα πρόσωπα στην κοινωνία και δεν έχουν διαχειριστεί δημόσιες δοτές θέσεις ή δημόσιο χρήμα και θα ακολουθήσουν τις συλλογικές επεξεργασίες του αυτοδιοικητικού μας σχήματος.

Επιδιώκουμε τη συμμετοχή πολιτών με κοινωνική δράση, με αξιοπιστία, ηθική και ανιδιοτέλεια. Πρόσωπα καθαρά που θέλουν και μπορούν να δρουν συλλογικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια, που θα αντιτάξουν στην ιδιοτέλεια, το ψέμα, τους εκβιασμούς και τους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά.

Θεωρούμε ότι η επιλογή του υποψηφίου δημάρχου όπως και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειάς με όρους αξιοκρατίας, διαφάνειας, δημοσιότητας.

Όσο λάθος είναι να καθυστερούμε άλλο τόσο λάθος είναι να κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Νομίζουμε ότι μετά την ανοικτή σύσκεψη στην Εκάβη, (οι με προϋποθέσεις και σε αυτήν ) θα μπορούσε με ανοικτές διαδικασίες να επιλεγεί δημοκρατικά ο υποψήφιος δήμαρχος.

Συναντήσεις για διερεύνηση συνεργασίας

Στις επόμενες κινήσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συνάντηση με όλα τα κινήματα πόλης και τις εθελοντικές ομάδες για την διερεύνηση δυνατότητας συμβουλής τους στο εγχείρημά τους.

Άμεσα συνάντηση για τη διερεύνηση δυνατότητας συνεργασίας με πρόσωπα άλλων πολιτικών χώρων ( πρώην ΠΑΣΟΚ, Ανεξ. Ελλ. Κλπ) που έχουν δηλώσει πρόταση συνεργασίας.