Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ύπουλη διάλυση του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν οι γιατροί


«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει στον ελληνικό λαό και στην ιατρική επιστημονική κοινότητα την αιφνιδιαστική συνεδρίαση της επιτροπής για την διάλυση του ΕΟΠΥΥ και καλεί τον υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει σε καμία σχετική κίνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο και χωρίς να θέσει τις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης σε δημόσιο διάλογο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο υπουργός Υγείας ανοίγει πόλεμο με το σύνολο των ιατρών της χώρας, αλλά και τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».
Την οργή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προκάλεσαν το απόγευμα της Παρασκευής πληροφορίες ότι ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συγκάλεσε αιφνιδιαστικά την επιτροπή αξιολόγησης για τις δομές και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποφασίσει για τον αριθμό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα απολυθούν, τον αριθμό των εργαζομένων και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα, την μετακίνηση των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην αρμοδιότητα των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας και τελικά την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και την άμεση δημιουργία νέου φορέα - αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο σύστημα Υγείας και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να έχει άμεση εφαρμογή, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας NEWSBOMB, η διάλυση του ΕΟΠΥΥ, πάντως, φαίνεται προκαθορισμένη, είτε είναι θέμα 24ώρων είτε λίγων εβδομάδων. Ο υπουργός Υγείας επίσης έχει στην ουσία προαναγγείλει τις απολύσεις γιατρών και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, παρόλο που αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα.

Από τη μια, δηλώνει με κυνικότητα πως δεν θέλει να του κλέψει τη «δόξα» ο Τόμσεν, συνεχίζει τις προκλήσεις προς τους γιατρούς λέγοντας ότι «οι χειρουργοί της Πρωτοβάθμιας μόνο συνταγογραφούν και ξέχασαν να χειρουργούν...», αλλά όταν έρχεται η ώρα να μιλήσει για τις απολύσεις χωρίς «εξυπνακίστικα επιχειρήματα», κρύβεται πίσω από τη διαδικασία της αξιολόγησης και υποστηρίζει ότι αυτή θα δείξει ποιοι θα απολυθούν.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει απέναντί του το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας, ενώ πληθαίνουν οι ιατρικές ενώσεις που σκοπεύουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον του.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

Όπως ανέφερε η NEWSBOMB, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά επιφυλάσσεται «να ασκήσει άμεσα τα δέοντα για τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του κ. Γεωργιάδη ο δήμαρχος Τήνου, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, λόγω των σοβαρών ελλείψεων στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Ο δήμαρχος στη μηνυτήρια αναφορά, που συνυπογράφει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου, κάνει λόγο για σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάποια στιγμή το μοιραίο. Τις εκκλήσεις της δημοτικής αρχής, ο κ. Γεωργιάδης έχει χαρακτηρίσει «υπερβολικές». «Εμείς όμως δεν κοιμόμαστε ήσυχοι», είναι η απάντηση του δημάρχου.

ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ NEWSBOMB - ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Το σχέδιο εκχώρησης των δημόσιων δομών υγείας της περιφέρειας σε ιδιώτες, που πρώτη αποκάλυψε η NEWSBOMB, συζητήθηκε στη Βουλή και προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Εβδομήντα Κέντρα Υγείας που κτίστηκαν και εφοδιάστηκαν με ιατρικό εξοπλισμό για τις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειας, αλλά παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, θα μπουν σε «πλειστηριασμό» προκειμένου να αναλάβουν τη λειτουργία τους ιδιώτες ή οι Δήμοι.

Η αποκάλυψη του σχεδίου από την NEWSBOMB, προκάλεσε ήδη την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή και τ. Υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο, στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το σχέδιο μετατροπής τους σε ιδιωτικά Κέντρα Υγείας.

Το ζήτημα απασχόλησε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του καθηγητή Δ. Κρεμαστινού, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υγείας, Α. Μπέζα, του Διοικητή της 1ης Υ.ΠΕ., Β. Κοντοζαμάνη, του Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ., Γ. Ευδοκιμίδη και των υποδιοικητών των δύο υγειονομικών περιφερειών. Αντικείμενό της ήταν η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τα πεπραγμένα και τις προοπτικές των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής (1η Υ.ΠΕ.) και Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.).

Σύμφωνα με τον κ. Δ. Κρεμαστινό, «υπάρχουν πάνω από 70 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δεν λειτουργούν, διότι κτίστηκαν και εξοπλίστηκαν με μηχανήματα, χωρίς να έχουν οργανισμούς λειτουργίας, χωρίς δηλαδή να μπορούν να προσλάβουν προσωπικό».
«Ορισμένοι, είπε, έχουν προτείνει είτε να τα πάρουν ιδιώτες, είτε να λειτουργούν υπό την εποπτεία των Δήμων, με ιδιώτες γιατρούς, δηλαδή να μετατραπούν σε ένα είδος ιδιωτικών κέντρων υγείας που να δουλεύουν με όρους αγοράς και όχι με όρους ΕΣΥ», επισήμανε.



Η επισήμανση του Δ. Κρεμαστινού

Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, «η λειτουργία των Κέντρων Υγείας με όρους ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των Δήμων, θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Εάν οι Δήμοι λειτουργούσαν τα Κέντρα Υγείας σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΥ, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Όμως φοβάμαι ότι τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν ως ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και αυτό είναι απαράδεκτο, πολύ περισσότερο υπό τις οικονομικές συνθήκες που σήμερα βιώνει ο κόσμος».

Η επιβεβαίωση

Στις 5 Νοεμβρίου η NEWSBOMB αποκάλυψε το θέμα μετατροπής των Κέντρων Υγείας σε ιδιωτικά ιατρεία και ανέδειξε τις ιδιαίτερες διαστάσεις του για τις τοπικές κοινωνίες. Η εφημερίδα μας αποκάλυψε ΠΡΩΤΗ τη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Υγείας και του Δήμου της Κω για την παραχώρηση στον Δήμο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

Αυτή είναι η θριαμβευτική επιβεβαίωση του αγώνα μας να λέμε την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος.