Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Θερμή υποδοχή του καραβανιού αλληλεγγύης στην Κατερίνη



Το καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης της Χαλκιδικής για τις εξορύξεις χρυσού συνεχίζει σήμερα για δεύτερη μέρα την πορεία του περνώντας από πόλη σε πόλη με προορισμό την Αθήνα. Χθες 

περισσότεροι από 200 κάτοικοι όλων των ηλικιών από τα χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής (Ιερισσός, Μ. 


Παναγιά, Ν, Ρόδα, Ορμύλια, Μουδανιά, Πολύγυρος) ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη, με πανό, σημαίες, χαμόγελα και συνθήματα προκειμένου όπως λένε να δείξουν στον κόσμο όχι μόνο το πρόβλημά τους αλλά και τα πρόσωπά τους.

Πρώτος σταθμός η Κατερίνη. Εκεί συλλογικότητες της πόλης (Εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας, Μητέρα γη, Συλλογική Κουζίνα κ.α) και δεκάδες αλληλέγγυους στον αγώνα της Χαλκιδικής απέδειξαν με την θερμή τους υποδοχή ότι το πρόβλημα της Χαλκιδικής κάθε άλλο παρά κάτι που κάτι "μακρινό" για τον τόπο τους είναι.



«Εμείς ήρθαμε να στείλουμε σε εσάς ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνον τον δικό μας αγώνα αλλά και το δικό σας μέλλον. Αν αύριο αποφασίσουν να καταστρέψουν τον Όλυμπο δεν θα σας ρωτήσουν, όπως δεν ρώτησαν και εμάς. Αν επίσης σκεφτείτε να αντιδράσετε θα σας χτυπήσουν εκεί που πονάτε» είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Γ. Δουλάκης κάτοικος Νέων Ρόδων. Στόχος του καραβανιού είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να σπάσουν τα διαστρεβλωτικά γυαλιά των κυρίαρχων ΜΜΕ σχετικά με το εικόνα των αγωνιστών της Χαλκιδικής τους οποίους συχνά αποκαλούν, όπως χαρακτηριστικά είπε «τρομοκράτες». Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους πολίτες της Κατερίνης να γνωριστούν από κοντά γιατί από μακριά …δεν γίνεται!

«Θα αναρωτηθείτε γιατί να απασχολεί το πρόβλημα της Χαλκιδικής την Κατερίνη;» δήλωσε εμφατικά ο Γ. Ζουμπάς κάτοικος Ιερισσού για να απαντήσει «Η μόλυνση δεν είναι πολύ μακριά. Αν η τοξική σκόνη μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα από την Σαχάρα δεν είναι απίθανο να φτάσει από την Χαλκιδική στην Κατερίνη! Εκτός από την μόλυνση όμως, αυτό που ήρθαμε να σας μεταφέρουμε είναι ότι στην Χαλκιδική γίνεται ένα πείραμα που αν πετύχει η κυβέρνηση και οι εταιρείες θα το εφαρμόσουν σε όλη την Ελλάδα»


Ο κ. Ζουμπάς αναφέρθηκε σε όλες τις  καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης στο περιβάλλον και την υγεία . Δεκατέσσερα χιλιάδες στρέμάτα δάσους θα αποξηρανθούν,  3.000 τόνοι τοξικής σκόνης θα παράγονται την ώρα από το ανοιχτό όρυγμα που θέλει να δημιουργήσει η εταιρεία,  τα βιομηχανικά απόβλητα των εξορύξεων θα μείνουν για πάντα στην Χαλκιδική και θα λειτουργούν ως περιβαλλοντική ωρολογιακή βόμβα, είμαι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα της «επένδυσης με κάθε κόστος» που θέλουν να επιβάλλουν. Ο ίδιος πρόσθεσε «Μπορεί η εταιρεία να λέει ότι προσφέρει θέσεις εργασίας, αλλά και εμείς παλεύουμε για αυτές. Όχι όμως για αυτές  που εννοεί η εταιρεία… Εμείς διεκδικούμε να μην χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας που ήδη υπάρχουν» σημείωσε ακόμη.
Τέλος ο κ. Ζουμπάς διηγήθηκε ένα περιβαλλοντικό ατύχημα που έγινε το 2010 στο Στρατώνι όταν από μία εγκαταλελειμμένη στοά υπερχείλισε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλο το χωριό με μεταλλικά μπάζα. «Τότε κανένας φορέας δεν ήρθε να πάρει δείγματα. Πήραμε όμως εμείς και τον Απρίλιο τα καταθέσαμε στο ΥΠΕΚΑ. Τα αποτελέσματα έδειχναν ότι επρόκειτο για βιτριόλι καθώς το ph του δείγματος ήταν 2,4 . Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ήρθαν τον Μάιο να δουν τι συμβαίνει και τον Ιούλιο αυτό που έκαναν ήταν να στείλουν ένα non paper στην εταιρεία με συμβουλές σχετικά με το τι να μην ξανακάνει» δήλωσε

Η Λένα  Παναγιωτοπούλου είναι μία από τους 14 συλληφθέντες της πορείας στις Σκουριές στις 21 Οκτώβρη.  Ήταν συγκινημένη σε όλη την διάρκεια της συγκέντρωσης στην Κατερίνη και κάποιες φορές έβαζε τα κλάματα όταν έβλεπε τον κόσμο να αγκαλιάζει στην κυριολεξία το κίνημα της Χαλκιδικής. «Κατηγορούμενοι είμαστε ο συζυγός μου, ο ανηψιός μου και εγώ , όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση!»
«Με αντιμετώπισαν  σαν τρομοκράτη! Την μέρα που μας συλλάβανε κατά την διάρκεια μιας μαζικότατης πορείας στο βουνό , τα παιδιά μου αναρωτήθηκαν τι είχε συμβεί. Τους απάντησα «Αυτό συνέβη γιατί ζούμε στην Χαλκιδική και αντιστεκόμαστε. Εμένα οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες, πρόσφυγας εγώ δεν θα ξαναγίνω για τα κέρδη μιας εταιρείας!» δήλωσε ακόμη η κ. Παναγιωτοπούλου απευθυνόμενη στον κόσμο της Κατερίνης που ξέσπασε σε χειροκροτήματα στο άκουσμα των ονομάτων των τεσσάρων κατοίκων της Χαλκιδικής που μέχρι και πριν λίγο καιρό βρίσκονταν προφυλακισμένοι στις φυλακές Διαβατών κατηγορούμενοι για την υπόθεση των Σκουριών.
«Είμαστε μαζί σας» έλεγαν από τα μικρόφωνα αλληλέγγυοι από την Κατερίνη ενώ πολλοί αναφέρθηκαν στον αγώνα που έδωσαν και εκείνοι πριν μερικούς μήνες να μην επιτραπεί σε μία εταιρεία να αφήνει τα βιομηχανικά της απόβλητα στον Όλυμπο.
Μετά τις ομιλίες και τις συζητήσεις ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν σταμάτησαν να φωνάζουν «Και στην Κατερίνη ήρθαν οι Γαλάτες είμαστε αγωνιστές και όχι τρομοκράτες»! Στη συνέχεια η Συλλογική Κουζίνα της Κατερίνης προσέφερε σε όλους φαγητό ενώ μία ντόπια μουσική μπάντα γλύκανε την ατμόσφαιρα με τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.
Δείτε δήλωση του Α. Μάντζιου δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών" για την χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης και τον αγώνα των κατοίκων