Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Εκτός Γερουσίας ο Μπερλουσκόνι


Η Γερουσία της Ιταλίας, όπως αναμενόταν, υπερψήφισε την αποπομπή του πρώην 
πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Σώμα λόγω της καταδίκης του για φοροδιαφυγή. 
Υπέρ της αποπομπής του Μπερλουσκόνι ψήφισαν το σύνολο των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και οι βουλευτές του κινήματος των Πέντε Αστέρων.Την ίδια ώρα που η Γερουσία αποφάσιζε την αποπομπή του Μπερλουσκόνι, ο ίδιος είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την οικία του στη Ρώμη. «Είναι μια πικρή ημέρα, ημέρα πένθους για την ιταλική Δημοκρατία», τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους. Όπως είπε δικαστές και εισαγγελείς προετοιμάζουν τη χώρα για «μια σοσιαλιστική επέλαση μέσω της εξόντωσής μου».

Ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης της Κεντροδεξιάς τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε πως θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματός του και της παράταξης και σαν εξωκοινοβουλευτικός. Σημειώνεται πως πλέον ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο σύλληψης σε σχέση με άλλες ποινικού χαρακτήρα υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται, καθώς δεν καλύπτεται πλέον από βουλευτική ασυλία.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε πως το κόμμα του «Forza Italia» αποχωρεί οριστικά από την κυβέρνηση συνεργασίας με την Κεντροαριστερά βάζοντας τέλος στον μεγάλο συνασπισμό της Ιταλίας που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου. «Από σήμερα είμαστε στην αντιπολίτευση και ο μεγάλος συνασπισμός έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της ομάδας των μπερλουσκονικών στην Κάτω Βουλή.

Η κυβέρνηση Λέτα έχει την πλειοψηφία αυτήν την στιγμή για να μπορέσει να συνεχίσει ακόμη και χωρίς την υποστήριξη του Μπερλουσκόνι, καθώς στηρίζεται από τη «Νέα Κεντροδεξιά» του Αντζελίνο Αλφάνο. Συνολικά η κυβέρνηση Λέτα στη Γερουσία έχει 168 έδρες, επτά περισσότερες από αυτές που απαιτούνται για την πλειοψηφία (161). Στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντίστοιχα η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη 381 βουλευτών, ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 316.
tvxs