Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Δεκάδες Σύροι πρόσφυγες εξαφανίστηκαν στον Έβρο





Περίπου 150 Σύροι πρόσφυγες αγνοούνται στον Έβρο από τις 12 Νοεμβρίου, όπως καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία, με τις αρχές να δηλώνουν πλήρη άγνοια. Το περιστατικό συνέβη στο Πραγγί Διδυμοτείχου την Τρίτη το βράδυ. Κάτοικος του χωριού αναφέρει στο tvxs.gr πως «ήρθε η Αστυνομία τους πήρε και έφυγε», ενώ ο Νασίμ Λαμανί, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, μιλώντας στο tvxs.gr εκφράζει τις ανησυχίες του για το που βρίσκονται. «Τους κήρυξαν πρόσφυγες ή τους έστειλαν πίσω;», διερωτάται. Το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου,η Ύπατη Αρμοστεία δέχτηκε πληροφορίες ότι περίπου 150 Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά, κρατούνταν από αστυνομικές δυνάμεις σε περιοχή του βόρειου Έβρου, μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα το πρωί της ίδιας μέρας. «Οι πληροφορίες, οι οποίες προήλθαν από μέλη της ομάδας των νέο-εισερχομένων καθώς και φερόμενους ως συγγενείς τους, ανέφεραν ειδικότερα την ύπαρξη 70-80 ατόμων στον περίβολο εκκλησίας του χωριού Πραγγί, κοντά στην Ορεστιάδα, καθώς και άλλων 80-90 ατόμων σε παρακείμενη δασική περιοχή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται «παρά τις επανειλημμένες επαφές της Ύπατης Αρμοστείας με τις αστυνομικές αρχές σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, δεν κατέστη δυνατό για τον Οργανισμό να εντοπίσει τις δυο ομάδες Σύρων». Αν και οι αρχές δηλώνουν άγνοια, κάτοικοι της περιοχής, αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας στο tvxs.gr επιβεβαιώνουν την παρουσία των Σύρων προσφύγων, αλλά και τη σύλληψή τους από την αστυνομία. «Ήρθε η Αστυνομία τους πήρε και έφυγε... Είχαμε δει και το καλοκαίρι μετανάστες, αλλά δεν ξέρουμε τι έγιναν...». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, δέχτηκε τηλεφώνημα το βράδυ της Τρίτης από Σύρο πρόσφυγα ο οποίος είπε: «Είμαστε πρόσφυγες, 70 άτομα από τη Συρία, στον Εβρο, περικυκλωμένοι από την αστυνομία που θέλει να μας απελάσει».

Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία που καταγγέλλει το περιστατικό «μέχρι σήμερα, οι εν λόγω ομάδες δεν έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής του Φυλακίου Ορεστιάδας, για τους σκοπούς της καταγραφής και ταυτοποίησης, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για νεο-εισερχόμενους αλλοδαπούς». Αργότερα έγινε γνωστό ότι 13 Σύροι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο κέντρο πρώτης υποδοχής χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίζεται αν πρόκειται για πρόσφυγες από την ομάδα των 150 ή άλλους. Μιλώντας στο tvxs, ο Νασίμ Λαμανί, μέλος του Δίκτυου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επαναπροώθησης και αυτή είναι η δική μας ανησυχία. Τους κήρυξαν πρόσφυγες ή τους έστειλαν πίσω;».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3907/2011, οι νεο-εισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να παραπέμπονται στις διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής, για την ορθή καταγραφή και ταυτοποίησή τους, την εξακρίβωση της κατάστασής τους και την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, προτού αποφασιστεί η περαιτέρω διοικητική τους μεταχείριση.



Ειδικά όσον αφορά στα άτομα που εγκαταλείπουν τη Συρία, η Ύπατη Αρμοστεία έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στα Κράτη να διευκολύνουν την πρόσβαση των προσφύγων στην ασφάλεια, και να αποφεύγουν την επιστροφή τους σε γειτονικές με τη Συρία χώρες, οι οποίες φέρουν σήμερα το κύριο βάρος της φιλοξενίας πάνω από 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά τη διερεύνηση επειγόντως από τις ελληνικές αρχές της υπόθεσης αναφορικά με την τύχη των 150 Σύρων και την άμεση παραπομπή τους στις κρατικές διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο.
tvxs