Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αν δεν υπήρχε το ΕΣΠΑ…




Εγκρίθηκε (κατά πλειοψηφία) ο προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης για το ‘14

Στα 89,4 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης για το 2014, στον οποίο «αποτυπώνεται» ο οικονομικός «στραγγαλισμός» της αυτοδιοίκησης από το κράτος.

Σε συζήτηση επί του γενικότερου πλαισίου, πάνω στο οποίο κινείται ο δήμος Κατερίνης, εξελίχθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμού του Δήμου Κατερίνης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε κατά πλειοψηφία (όπως συνηθίζεται) τον τελευταίο προϋπολογισμό της πρώτης «4ετίας» του Καλλικρατικού Δήμου της Κατερίνης.

Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 89,4 εκατομμύρια ευρώ, με τα τακτικά έσοδα να προϋπολογίζονται σε 30 εκατομμύρια, τα έκτακτα σε 24,4 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα παρελθόντων ετών σε 13 εκατομμύρια, νούμερο που χαρακτηρίστηκε πολύ αισιόδοξο από την αντιπολίτευση. Στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του 2014, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 29 εκατομμυρίων, ενώ σ’ αυτόν περιλαμβάνονται και τα έργα από το ΕΣΠΑ των οποίων το ύψος ανέρχεται σε 26 εκατομμύρια ευρώ.


Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω των περικοπών αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κατερίνης, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι ο προϋπολογισμός του 2014 αποτυπώνει «καθαρά τι πετύχαμε» μέσα από το ΕΣΠΑ, το οποίο χαρακτήρισε ως τον μοναδικό παράγοντα άντλησης πόρων για το δήμο. Ο κ. Χιονίδης, υπενθύμισε ότι το 2009 οι τότε έξι Καποδιστριακοί δήμοι (Κατερίνης, Πιερίων, Πέτρας, Παραλίας, Ελαφίνας και Κορινού) που μετέπειτα συγκρότησαν τον Καλλικρατικό Δήμο Κατερίνης, είχαν λάβει από τη ΣΑΤΑ 5,5 εκατομμύρια ευρώ. «Το 2013 ο Καλλικρατικός Δήμος Κατερίνης έλαβε 1,4 εκατομμύρια και για το 2014 προβλέπεται να λάβει κάτι περισσότερο από 750 χιλιάδες ευρώ», είπε ο δήμαρχος, θέλοντας να τονίσει το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο δήμος Κατερίνης και η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα.


Εφ’ όλης κριτική σε όλες τις δημοτικές αρχές των τελευταίων δεκαετιών άσκησε στην τοποθέτησή του, ο Νίκος Μηλιώτης, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο το κεφάλαιο «πολιτική» ολοκληρώνεται με την λήξη της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Μηλιώτης, έκανε λόγο για «πολλές αδυναμίες του συστήματος», σημειώνοντας πως «διαχρονικά» δεν είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση που έκαναν οι δημοτικές αρχές.

Όσον αφορά την διοίκηση Χιονίδη, έκανε λόγο για «αδυναμία ή ανικανότητα» να εισπράξει από εκείνους που χρωστάνε στο δήμο, υπογραμμίζοντας πως «αν δεν εισπράξεις δεν μπορείς να προσφέρεις και έργο». Συνεχίζοντας και μιλώντας γενικά, άσκησε κριτική, μιλώντας για «ευθύνες που μας βαραίνουν όλους», για αδιαφάνεια, αναθέσεις έργων και γενικά για κακή διαχείριση.

Ο κ. Μηλιώτης, επικέντρωσε κυρίως στην «αδυναμία της διοίκησης» να προστατέψει το περιβάλλον, για το οποίο όπως είπε «ελάχιστα κάναμε». Συγκεκριμένα, μίλησε για την περιφερειακή τάφρο («βρωμάει κάθε βράδυ», ανέφερε), αλλά και για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. («Η Κατερίνη έχει καμιά δεκαριά, ενώ κάθε χωριό έχει και από μία τουλάχιστον», είπε)

Από την κριτική του κ. Μηλιώτη, δεν γλίτωσε και η ΔΕΥΑΚ, σημειώνοντας πως δεν «γίνεται σωστή διαχείριση του νερού», ενώ η επιχείρηση κατασκευάζει «επιπόλαια» έργα.


Για μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Οφίδης, εκπροσωπώντας την παράταξη του κ. Καραφουλίδη. Ο κ. Οφίδης, υποστήριξε πως και από τον προϋπολογισμό φαίνεται ότι ο δήμος δεν κάνει τίποτα σε μια σειρά σημαντικών τομέων, όπως η τουριστική προβολή του δήμου και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Επίσης μίλησε για απουσία μελέτης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως «αυτό που έχει ανάγκη ο δήμος είναι να αλλάξει πλεύση».



Ο Νίκος Σαλπιστής, προτίμησε να κάνει τοποθέτηση επί του γενικότερου πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται η τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο όπως είπε έχει τεθεί από τον «Καλλικράτη» που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και την τοπική φορολογία. Ο κ. Σαλπιστής χαρακτήρισε την «τοπική διοίκηση» τροχονόμο του μεγάλου κεφαλαίου, επισημαίνοντας πως φέρνει έναν προϋπολογισμό πλασματικό.

Τέλος, εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που γίνεται η επιλογή των έργων, αφού αυτά καθορίζονται, όπως είπε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.



Για «πτωχευτικό προϋπολογισμό συντήρησης» έκανε λόγο ο Αντώνης Μάντζιος, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη γενικότερη πολιτική του κράτους έναντι της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η οικονομική κρίση επηρεάζει την χρηματοδότηση του Δήμου και είναι λογικό όταν μια χώρα αιμορραγεί να έχουμε και έναν δήμο που δεν ευημερεί», είπε χαρακτηριστικά. «Ο Δήμος έγινε μια υπηρεσία που ακούει στα κελεύσματα του μνημονίου», υποστήριξε ο Αντώνης Μάντζιος, ο οποίος ζήτησε να από το συμβούλιο να καταλήξει σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης πόρων και διασφάλισης της βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών.



Για προϋπολογισμό «άστοχο» που δεν δίνει καμιά προοπτική στην πόλη, μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκούνας. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για κάποιους από τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός του 2014 όπως το κομμάτι είσπραξης οφειλών παλαιότερων ετών, σημειώνοντας πως μόνο το 2,5% του προϋπολογισθέντος για το 2013 ποσού, εισέπραξε ο Δήμος μέχρι σήμερα. «Αν δεν τα καταφέραμε το 2013, τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουμε το 2014», είπε χαρακτηριστικά.