Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τσίπρας: Περισσότερο από βέβαιο ότι θα γίνουμε κυβέρνηση


Την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψει νέο μνημόνιο, απαντώντας 
προκαταβολικά στην τρόικα, προανήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. «Ψάξτε αλλού για συνενόχους στο έγκλημα», τόνισε. Παράλληλα, υπογράμισε πως «ο κ. Σαμαράς είναι κατώτερος των περιστάσεων και των απαιτήσεων του ελληνικού λαού», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι το κόμμα του σύντομα θα αναδειχθεί στην κυβέρνηση. Για το εσωτερικό του κόμματος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με συμπεριφορές που δεν συνάδουν «με το ήθος της Αριστεράς», στον απόηχο της αναταραχής που προκλήθηκε από τις τοποθετήσεις του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου καθώς και το θέμα που προέκυψε με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Αναφερόμενος στις παραδοχές των λαθών της τρόϊκας από τον Όλι Ρεν και της Ανγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «με κυνισμό αλλά και ειλικρίνεια παραδέχτηκαν, όσα καταγγείλαμε από χρόνια, ότι αν η Ελλάδα αποχωρούσε, η ευρωζώνη θα διαλυόταν». Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν αποδέχονταν την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν σωστή από την πρώτη στιγμή.

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήθελαν να σώσουν το τομάρι τους και οι προστάτες τους καταμαρτύρησαν ότι όσα έγιναν στην Ελλάδα είχαν στόχο όχι τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας αλλά την σωτηρία των ισχυρών ευρωπαικών κρατών και των τραπεζών τους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟ με επίκεντρο τα επισφαλή τραπεζικά δάνεια προς επιχειρηματίες, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.

Σχετικά με τη σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως «ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν παραδέχτηκε το λάθος του μνημονίου αλλά δεν είπε κουβέντα και γι’ αυτό». Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε κάνοντας λόγο για «φιέστες επικοινωνιακού χαρακτήρα».

«Η κυβέρνηση δεν φθείρεται απλώς, είναι υπό κατάρρευση και οι συσχετισμοί αλλάζουν καθημερινώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μεγαλώνουν οι δικές μας ευθύνες», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εντός του έτους θα γίνουν εκλογές και ο ελληνικός λαός θα έχει ξανά την τύχη του στα χέρια του «για να ανατρέψει αυτό το φαύλο πολιτικό σκηνικό». «Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθούμε σε πρωτόγνωρα καθήκοντα και απαιτήσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε συνείδηση, πόσο δύσκολη είναι η αποστολή μας. Είμαστε όλοι εθελοντές, κανένας δεν επιστρατεύεται με το ζόρι», συμπλήρωσε.

Ψάξτε αλλού για συνενόχους στο έγκλημα

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ζητηθεί ή ασκηθεί πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση να συνυπογράψει ένα νέο μνημόνιο, απαντώντας προκαταβολικά σε μία ενδεχόμενη αξίωση της τρόικας.

Σχολιάζοντας τα σενάρια που γράφονται στον γερμανικό Τύπο ότι το Βερολίνο θα ζητήσει και τη δική του υπογραφή για τη συνέχιση των μνημονίων, ανέφερε χαρακτηριστιά : «Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά: ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα». «Εμείς», πρόσθεσε, «αν δεσμευόμαστε κάπου, δεσμευόμαστε και υποχρεωνόμαστε μονάχα απέναντι στον ελληνικό λαό».

Το ΤΤ είναι η κορυφή του παγόβουνου

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Τ.Τ. ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να γίνει έλεγχος στα επισφαλή δάνεια όλων των τραπεζών. Όπως είπε, «υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπόθεση του Τ.Τ. είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

«Οι απαξιωμένες κυβερνήσεις δίνουν δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος στις τράπεζες, αλλά αυτές συντηρούν στις θέσεις τους τις διοικήσεις των μετόχων που χρεοκόπησαν και αυτοί με τη σειρά τους, ανοίγουν την κάνουλα των δανειακών ροών, μόνο στις επιχειρήσεις της αρεσκείας τους, μεταξύ των οποίων και σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις των ΜΜΕ», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ότι «τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί» και ότι «θα διερευνηθούν όλες οι αποφάσεις και θα κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι να δώσουν λόγο για τις ενέργειες αυτές που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές για το ελληνικό δημόσιο».

Όχι σε εκφυλιστικά φαινόμενα

Διατυπώνοντας μια έμμεση προειδοποίηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι το γεγονός πως «είμαστε κόμμα δημοκρατικό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έννοια της συλλογικής προστασίας της προσπάθειάς μας». «Φαινόμενα εκφυλιστικά, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Συμπεριφορές που ζημιώνουν και είναι αναντίστοιχες με το ήθος της Αριστεράς, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές και να μην αποδοκιμάζονται. Είμαι βέβαιος ότι όλοι και όλες θα ανταποκριθούμε στα πιο δύσκολα, που είναι μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί την ελπίδα μίας καινούργιας μέρας», σημείωσε, δηλώνοντας βέβαιος θα «θα κάνουμε το καθήκοντα μας με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου μας».

Φιέστες επικοινωνιακού χαρακτήρα

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες της προεδρίας της ΕΕ και ότι περιορίζεται σε «φιέστες επικοινωνιακού χαρακτήρα». Όπως επεσήμανε, ο ίδιος θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του προσφέρονται από την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Επιτροπής, εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σχέδιο ανακούφισης και προστασίας

Αναφερόμενος στο θέμα της υποβάθμισης των θεσμών της Υγείας τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας «που δεν θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».

Σημείωσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα σχέδιο «άμεσης ανακούφισης και προστασίας, το οποίο δεν θα τεθεί προς διαπραγμάτευση.

Τέλος, μίλησε για ένα ακόμη «εν εξελίξει έγκλημα», αναφερόμενος στη ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητoυ Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο και τους βουλευτές «να μην συνεργήσουν με την ψήφο τους στο έγκλημα».
tvxs