Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πόσα λίτρα νερού χρειάζονται για την παραγωγή αυγών




Μάθετε το «υδατικό αποτύπωμα» διάφορων τροφίμων

Οτιδήποτε τρώμε περιέχει νερό ή τουλάχιστον νερό έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του. Στην πραγματικότητα, το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης πόσιμου νερού ανήκει στην αγροτική βιομηχανία, με αποτέλεσμα η ανάγκη για νερό να έχει φτάσει το ένα τρισ. λίτρα το χρόνο.

Το ίδρυμα Grace Communications δημοσίευσε μία έρευνα που παρουσιάζει το μέσο παγκόσμιο υδατικό αποτύπωμα για μερικά από τα πιο αγαπημένα μας τρόφιμα

Ένα κομμάτι πίτσα = 158 λίτρα νερό



- 68 λίτρα για το αλεύρι, 79 λίτρα για το τυρί και κοντά στα 11 λίτρα για τη σος. Φυσικά αυτά αποτελούν παγκόσμιο μέσο όρο και το νερό για κάθε κομμάτι ενδέχεται να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η γαλλική πίτσα για παράδειγμα έχει σχεδόν το μισό υδατικό αποτύπωμα, ενώ στην Κίνα το αποτύπωμα είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο.

Μια ντουζίνα αυγά = 2.407 λίτρα νερό



Για κάθε αυγό χρειάζονται 200 περίπου λίτρα νερού. Ειδικότερα, το νερό χρησιμοποιείται στα σιτηρά για τα κοτόπουλα καθώς και για την ενυδάτωσή τους.

Μισό κιλό μαρούλι = 110 λίτρα νερό



Τα λαχανικά γενικά χρειάζονται αρκετά λιγότερο νερό στην παραγωγή συγκριτικά με τα ζωικά προϊόντα. Για αυτό και το ίδρυμα Grace Communications μας προτείνει ημέρες που δεν θα περιέχει κρέας η διατροφή μας, ως ένα μέτρο για την προστασία του υπερπολύτιμου αγαθού που είναι το νερό. Ακόμα καλύτερα νέα για τους χορτοφάγους των ΗΠΑ, καθώς στην Αμερική το υδατικό αποτύπωμα στο μαρούλι είναι το μισό σε σχέση με το μέσο όρο.

Μια φέτα ψωμί = 1100 λίτρα νερό



Από το 1996 μέχρι το 2005, το παγκόσμιο υδατικό αποτύπωμα για το σιτάρι αντιστοιχούσε στο 15% του αποτυπώματος για όλες τις καλλιέργειες.

Μία μπάρα σοκολάτας = 1200 λίτρα νερό



Ουσιαστικά, στην περίπτωση της σοκολάτας το ίδρυμα μέτρησε μισό κιλό σοκολάτας, αλλά σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από το γλυκό που τρώτε μετά το φαγητό ή μια… ολόκληρη εβδομάδα. Πάντως, ένα κιλό σοκολάτα έχει υδατικό αποτύπωμα στα 12.000 λίτρα νερό, το οποίο προκύπτει από την καλλιέργεια κόκων κακάο.
newsbeast.gr