Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Καζάνι που βράζει η ΔΗΜΑΡ


Ήδη μια ομάδα από τη ΔΗΜΑΡ, που θεωρεί ότι ο Φώτης Κουβέλης στεγανοποιεί όσο μπορεί το κόμμα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει τη συμμετοχή της στις διεργασίες των «58», με τον τέως εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο να δηλώνει μόλις προχθές στον ΣΚΑΪ ότι «ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν έχει την πολυτέλεια να διαφωνεί, αφού η χώρα έχει άμεση ανάγκη από εναλλακτική πολιτική πρόταση».
Ο ίδιος φέρεται να προτείνεται από πολλές πλευρές ως υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση στην ΠΑΣΟΚικής χροιάς ευρωλίστα, όπου από τα φαβορί θεωρείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ακούγονται τα ονόματα των Γιώργου Παγουλάτου, Τάσου Γιαννίτση, Χ. Καρακωστάκη, Αφροδίτης Αλ Σάλεχ και Νιόβης Παυλίδου.
Αν όντως ο πρώην έμπιστος του Φώτη Κουβέλη ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, η εύθραυστη ισορροπία της σχέσης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον Σπύρο Λυκούδη, τον Γρηγόρη Ψαριανό και τη φιλοΠΑΣΟΚική πτέρυγα υπονομεύεται. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα πάνω από 70 στελέχη συγκεντρώθηκαν και συμφώνησαν να ενταθεί η πίεση, ενώ πολλοί δεν δίστασαν να κάνουν λόγο και για μαζική έξοδο και συσπείρωση με τους «58» αν η ηγετική ομάδα εμμείνει στην άρνηση οποιασδήποτε επαφής.
Η κατάσταση μοιάζει έκρυθμη στη ΔΗΜΑΡ όχι μόνο από τις δυνάμεις που πιέζουν για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον «εισοδισμό» πρώην ΠΑΣΟΚων που επιχειρεί ο Κουβέλης. Η πρόσφατη συνάντηση με τον Πάνο Μπεγλίτη, τον Χάρη Καστανίδη, τον Στέφανο Μανίκα και τους καθηγητές Γιάννη Τσαμουργκέλη και Γιώργο Σωτηρέλη έχει δημιουργήσει εντάσεις, αφού πολλά στελέχη αντιδρούν στην εκ νέου «ΠΑΣΟΚοποίηση» – και μάλιστα πολυτασική – της ΔΗΜΑΡ.
Ήδη στελέχη όπως ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος δεν κρύβει τη συγκρουσιακή τροχιά του με την ηγετική ομάδα, διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις για τις συνεργασίες κορυφής.
Ζήτημα υπάρχει και με το «ημιτελές» φλερτ με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος φαίνεται να παλαντζάρει μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, αν και με το δεύτερο οι πιθανότητες συνεργασίας είναι πολύ λίγες. Υποτίθεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού δοθεί η δυνατότητα στον Κουβέλη να διαχειριστεί την εσωκομματική κατάσταση, θα ανακοινωθεί και η συνεργασία με τη «Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου.
Πολιτικό φλερτ στο παρασκήνιο υπάρχει και με τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει υπόγειες επαφές με τη ΔΗΜΑΡ μέσω των άλλοτε νεολαίων «Π 80», τους οποίους επηρεάζει. Ο ίδιος ο Κουβέλης φρόντισε, μέσω του πιστού του συνεργάτη Θ. Μαργαρίτη, να εξάρει τον μεταρρυθμιστικό οίστρο και την υπουργική πορεία του Ραγκούση από το βήμα του φόρουμ της «Δράσης». Ο Ραγκούσης, απ’ την άλλη, μοιάζει να έχει μετακινηθεί από την πλήρη αποστασιοποίησή του και να βλέπει πιο ζεστά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κουβέλη.
Παράθυρο συνεργασίας έχει ανοίξει και μια ομάδα στελεχών που αποχώρησαν από τους Οικολόγους Πράσινους και ιδρύουν άμεσα την κίνηση «ThinkΠ» («Σκέψου Πράσινα») και αναζητούν κεντροαριστερή πολιτική έκφραση.
Στο πλαίσιο όλων αυτών των ανοιγμάτων της ΔΗΜΑΡ έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση να υπάρξει ένα άλλο όνομα στο εγχείρημα, όπως το «Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά», το οποίο παραλλάσσει το αρκτικόλεξο ΔΗΜΑΡ, ή «Δημοκρατική Αριστερά - Σοσιαλιστική Συμπαράσταση», το οποίο δίνει πιο αριστερό χρώμα στο εγχείρημα.
Εκτός πλαισίου μέχρι στιγμής βρίσκονται ο Γιώργος Φλωρίδης, που πιστεύει στην αυτοδιάλυση όλων των κομμάτων και των κινήσεων και στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κόμματος με άλλα χαρακτηριστικά, αλλά και η εσχάτως δραστήρια Άννα Διαμαντοπούλου, που παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας τα τεκταινόμενα παίζοντας ακόμα το χαρτί της πολιτικής εφεδρείας.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, θα φτάσουμε στις ευρωεκλογές με κάτι από «ΠΑΣΟΚ και φίλοι» και «ΔΗΜΑΡ plus» και τη ζοφερή εικόνα τους στις δημοσκοπήσεις...

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ