Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ο Κάμερον μοιράζει πενταροδεκάρες για να ξεμπλοκάρει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου


Οπαδός της θεωρίας που θέλει τα πάντα να «έχουν την τιμή τους»… δηλώνει εμμέσως ο 
Ντέιβιντ Κάμερον. Αυτό, θα πείτε, δεν αποτελεί και καμία έκπληξη. Το ζητούμενο είναι εάν, στη 
συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση, θα δικαιωθεί ή όχι.
Πριν από λίγες ημέρες, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει μια «διαφορετική» προσέγγιση των κατοίκων που αντιστέκονται σθεναρά στα σχέδια εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου δίπλα στα σπίτια τους: θα προσπαθήσει να τους εξαγοράσει (στην ουσία με πενταροδεκάρες).
Αφού πρώτα υποσχέθηκε ένα άνευ προηγουμένου προνομιακό φορολογικό καθεστώς στις εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα, τώρα δεσμεύεται στα μελλοντικά θύματα των δραστηριοτήτων αυτών την εξ ολοκλήρου καταβολή των λεγόμενων «επαγγελματικών φορολογικών παρακρατήσεων» στις κοινότητές τους. Παραδοσιακά, οι δήμοι δικαιούνται το 50% αυτού του φόρου, ο Κάμερον όμως προσπαθεί να τους γλυκάνει τάζοντάς τους ολόκληρο το (κουρεμένο λόγω «προνομιακού καθεστώτος) ποσό.
Βέβαια, δεδομένου του ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για κάθε εργοτάξιο – ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε καιρό κρίσης –, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα επηρεαστούν οι κάτοικοι των κοινοτήτων στις οποίες έχει πέσει ο κλήρος. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δεσμεύσεις του Κάμερον δεν μειώνουν με κανέναν τρόπο ούτε τους γεωλογικούς κινδύνους που ενέχει η μέθοδος εξόρυξης του σχιστολιθικού αερίου ούτε και την απειλή για τη δημόσια υγεία που προκαλεί η απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων τοξικών χημικών στα υπόγεια ύδατα.
Πάντως, οι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν ήδη σηκώσει τα μανίκια και περιμένουν το τελικό οκ για να πέσουν με τα μούτρα στα βρετανικά κοιτάσματα. Πρώτη και καλύτερη, η γαλλική Total (η οποία δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάμψει τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης στη Γαλλία) που φέρεται να έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κεντρική Βρετανία, στο Λινκολνσάιν.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ