Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

3η Πανελλαδική Συνάντηση «Χωρίς Μεσάζοντες»




Στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες» από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Λάρισα, η Βέροια, η Κέρκυρα ή το Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε χθες στην Κατερίνη η 3η Πανελλαδική συνάντηση των πρωτοβουλιών.



Η συνάντηση, η προετοιμασία της οποίας είχε ξεκινήσει πριν δύο περίπου μήνες, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν θέματα όπως η πανελλαδική δικτύωση των ομάδων, η νομική θωράκιση του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες» και η αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται το τελευταίο διάστημα.

Αναλυτικά, μεταξύ των θεματικών που συζητήθηκαν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση και τη λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Κοινωνικών Ιατρείων/Φαρμακείων, καθώς και στη Συμβολαιακή Γεωργία.



Ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας παρουσίασε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου «Αλέκος Φτίκας» και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ο κ. Τσολακίδης εξήγησε τον τρόπο που γίνεται η διαλογή, η ταξινόμηση και η ηλεκτρονική καταγραφή των φαρμάκων βάσει ενός λογισμικού, το οποίο, όπως διευκρίνισε, είναι ιδιαίτερα εύχρηστο.

Το ίδιο λογισμικό, τόνισε, μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιηθεί και από άλλες ομάδες για την οργάνωση των δικών τους κοινωνικών φαρμακείων και παράλληλη σύνδεση όλων σε ένα ενιαίο δίκτυο, το οποίο θα προσφέρει αλληλοκάλυψη ώστε να μην πάνε χαμένα τα φάρμακα.



Παράλληλα με τις εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκε και έκθεση αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς σε χώρο του Καπνικού Σταθμού που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα.