Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

«Ξαδέρφια» μας σε ποσοστό 30% είναι οι Πολωνοί

«ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΡΟΣΜΕΙΞΕΩΝ»
Το DNA των σημερινών Ελλήνων και άλλων λαών του πλανήτη αποκωδικοποιεί ο πρώτος 
«Γενετικός Ατλας της Ιστορίας των Ανθρώπινων Προσμείξεων» που κατήρτισαν επιστήμονες από δύο πανεπιστήμια της Αγγλίας.
Οι ειδικοί καταρρίπτουν για ακόμη μια φορά τη θεωρία της φυλετικής καθαρότητας εξηγώντας ότι «η πλειονότητα των ανθρώπινων πληθυσμών συνιστά προϊόν μείξης διαφορετικών φυλετικά ομάδων που αναμειγνύονται μεταξύ τους τα τελευταία 4.000 χρόνια».Για τη χώρα μας, και ύστερα από εξέταση δειγμάτων DNA, διαπίστωσαν ότι το γονιδιακό αποτύπωμα του σύγχρονου Ελληνα προσομοιάζει κατά 30% με αυτό του σημερινού πολωνικού πληθυσμού, κατά 15,1% με των Ιταλών του Νότου, κατά 11,8% με αυτό των Κυπρίων και κατά 10,1% με το DNA του ιρανικού πληθυσμού.

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημίου UCL της Αγγλίας δρ Γκάρετ Χέλενθολ εξηγεί στο «Εθνος» ότι «την περίοδο της πρόσμειξης, στις αρχές του 10ου αιώνα, μετακινήθηκαν στον ελλαδικό χώρο σλαβικά φύλα από την Κεντρική Ευρώπη τα οποία αναμείχθηκαν με τους ντόπιους πληθυσμούς. Αυτό δικαιολογεί και τις ομοιότητες του σύγχρονου ελληνικού DNA με το αντίστοιχο πολωνικό».

Ο ερευνητής του UCL θεωρεί καθοριστική την κάθοδο των Σλάβων στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού DNA, και θεωρεί βέβαιο ότι ακόμα παλαιότερα είχαν προηγηθεί και άλλες προσμείξεις. «Δεν εννοούμε ότι ο σημερινός Ελληνας είναι κατά 30% Πολωνός αλλά ότι το γενετικό υλικό του μοιάζει κατά 30% με αυτό του πληθυσμού που συναντάται σήμερα στην Πολωνία», διευκρινίζει ο δρ Χέλενθολ.

Το σημερινό ελληνικό DNA συναντάται σε σημαντικά ποσοστά στο DNA άλλων λαών: Στους Κύπριους (22,7%), στους Βούλγαρους (14,8%), στους Ιταλούς του Νότου (12,8%) και στους Τούρκους (11,1%).

Ενδιαφέρον για τους ερευνητές είχε η περίπτωση της φυλής των Καλάς στο Πακιστάν, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η εξέταση του DNA τους έδειξε ότι έχουν στοιχεία από λαούς της Βόρειας Ευρώπης και της Μικράς Ασίας, κάτι που ταιριάζει με το προφίλ της στρατιάς του Αλεξάνδρου, αλλά δεν απάντησε με βεβαιότητα στο ερώτημα αν όντως κατάγονται από αυτούς. «Απάντηση θα είχαμε μόνο αν μπορούσαμε να εξετάσουμε το DNA του Μ. Αλεξάνδρου» τονίζει ο δρ Χέλενθολ.

Το δείγμα που αναλύθηκε περιελάμβανε γενετικό υλικό 1.490 ατόμων από 95 φυλετικές ομάδες. Η έρευνα εκπονήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και University College of London (UCL) και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας. Ο «Γενετικός Ατλας» είναι διαθέσιμος, μαζί με επεξηγηματικά ιστορικά γεγονότα, στο http://admixturemap.paintmychromosomes.com/

Στέλιος Βογιατζάκης, Κατερίνα Ροββά, ΕΘΝΟΣ