Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης

(Ενημερωτικό  σημείωμα του δημοτικού συμβούλου
Αντώνη Δ. Μάντζιου)


Με 37 θέματα στην ημερήσια διάταξη και 7 θέματα προ ημερήσιας διάταξης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης προχθές την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου.


Πριν την ημερήσια διάταξη ζητήσαμε να συζητηθεί σε αυτό ή σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο το πρόβλημα που δημιουργείται με την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις του Δήμου όπως το πρόσφατο μνημόσυνο για τους 40 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στην Κατερίνη μεταξύ των οποίων και το τότε δήμαρχο Αιμίλιο Ξανθόπουλο.


Παρατηρήσαμε ότι ανεξάρτητα από την ύπαρξη Πρωτοκόλλου υπάρχει η δυνατότητα να μην καλείται η Χρυσή Αυγή γιατί με την παρουσία της αναιρείται αυτή η ίδια η απόδοση τιμής στα θύματα του Ναζισμού. Δεν γίνεται να τιμάται η μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού με την παρουσία και συμμετοχή των υμνητών του Χίτλερ των σημερινών ναζιστών οι οποίοι παράλληλα αποτελούν και μέλη εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο των Ελλήνων Δικαστών. Από την άλλη αποτελεί και προσβολή για τους συγγενείς και τους απογόνους των θυμάτων η κατάθεσης στεφάνου εκ μέρους αυτών που έχουν την ίδια ιδεολογική προσέγγιση με τους ναζιστές εκτελεστές.


Δυστυχώς δεν επεκτάθηκε η συζήτηση ενώ ο δήμαρχος στην ομιλία του επέμενε στην τήρηση του Πρωτοκόλλου για λόγους δήθεν νομιμότητας αναιρώντας όμως στην πράξη τους λόγους για τους οποίους γίνεται το μνημόσυνο που είναι η απόδοση τιμής στα θύματα του Ναζισμού και η καταδίκη του Ναζισμού.


Στη συνέχεια στα προ ημερησίας διάταξης θέματα ψηφίσαμε όχι στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού με δίμηνη σύμβαση για την καθαριότητα και το περιβάλλον γιατί από τη μια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να προσληφθούν μόνιμοι από την άλλη αυτές οι προσλήψεις θα γίνουν εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και μάλιστα προεκλογικά και μιλάμε για 150 περίπου άτομα. Οι προσλήψεις αυτές μπορεί και να επαναληφθούν αφού σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μέχρι την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής την 1η του Σεπτέμβρη.


Όσον αφορά την επίσκεψη του δημάρχου και αντιδημάρχου στην Αθήνα για την αρχαιολογική προστασία του Ολύμπου να σημειώσουμε ότι παρά τις από καιρού παρεμβάσεις μας αρνήθηκε η δημοτική αρχή να γίνει μια ευρεία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα με αποτέλεσμα οι όποιες απόψεις εκφραστούν από τον δήμαρχο να είναι απόψεις μιας μικρής και κλειστής ομάδας και όχι του δημοτικού συμβουλίου πόσω μάλλον της κοινωνίας του δήμου μας.


Στα θέματα Ημερήσιας Διάταξης ψηφίσαμε παρών στις κατανομές της ΣΑΤΑ γιατί μας δόθηκαν με την έναρξη της συνεδρίασης χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα μελέτης και κατάθεσης αντιπροτάσεων.


Καταψηφίσαμε την αμοιβή για δικηγόρους σε διάφορες υποθέσεις του Δήμου σε μια προσπάθεια άσκησης πολιτικής πίεσης για την ύπαρξη νομικού συμβούλου στο Δήμο για την καλύτερη οργάνωση και προστασία των συμφερόντων του Δήμου.


Διαφωνήσαμε για την ανάκληση απαλλοτρίωσης ρυμοτομούμενης ιδιοκτησίας στον Καπνικό Σταθμό που προβλεπόταν χώρος αθλητισμού γιατί υπήρχε και άλλη δικαστική οδός ενώ από την άλλη με την μη καταβολή αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής οδηγούμαστε σε ανακλήσεις απαλλοτριώσεων με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάνει κοινόχρηστους χώρους με βλάβη στις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών.


Καταψηφίσαμε την ένατη! Παράταση προθεσμίας περαίωσης για τους βυθιζόμενους κάδους ενώ ψηφίσαμε υπέρ των πρακτικών επίλυσης φορολογικών διαφορών με συμβιβασμό αφού πλέον το πρακτικό είναι αιτιολογημένο η δε μείωση των προστίμων δεν ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τα οριζόμενα από το νόμο.


Στη συζήτηση που έγινε υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά μας και την υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου να ψηφίζει σύμφωνα με το νόμο, υπενθυμίσαμε ότι με προηγούμενες αποφάσεις με χαριστικές αναιτιολόγητες και μη νόμιμες αποφάσεις χαριζόταν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αποφάσεις για τις οποίες κάναμε δύο προσφυγές στην αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση και δικαιωθήκαμε πλήρως. Με την πλήρη αιτιολόγηση των αποφάσεων και την μείωση των προστίμων σύμφωνα με το νόμο προστατεύσαμε τόσο τα συμφέροντα του Δήμου όσο και τα ίδια τα μέλη της σχετικής επιτροπής αλλά και του δημοτικού συμβουλίου από παράνομες αποφάσεις.


Παρατηρήσαμε ότι κενά του νόμου, επαναληπτικά και υπέρογκα πρόστιμα δεν αντιμετωπίζονται με παράνομες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αποτελούν πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα αλλά με την αλλαγή του νόμου αλλά και των κυβερνήσεων που επιβάλλουν τέτοια παράλογα πρόστιμα χιλιάδων ευρώ κυβερνήσεις όμως που κατά τα άλλα υπερασπίζεται η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.