Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Εν μέσω αποδοκιμασιών και από την πίσω πόρτα η τρόικα στο ΥΠΟΙΚ


Eν μέσω αποδοκιμασιών έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Τους εκπροσώπους των δανειστών «υποδέχθηκαν θερμά» απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου. Τελικώς εισήλθαν στο κτίριο από άλλη κι όχι από την κεντρική είσοδο.

Αυτήν την ώρα πάντως είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με «όρους Μνημονίου», οι παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών – η λεγόμενη «εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ» - οι παρεμβάσεις στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν τα κρίσιμα πεδία της διαπραγμάτευσης.

Στην συνάντηση που έχει σήμερα ο Γ.Στουρνάρας με τους Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) εξετάζονται τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και ζητήματα σχετικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις αλλαγές που εξετάζονται στο μέτωπο της φορολογίας, των τραπεζών και των μεταρρυθμίσεων. Δεν αποκλείεται να εξετασθούν και ζητήματα που σχετίζονται με το Επικαιροποιημένο Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς της περιόδου 2014-2017, επί των βασικών σημείων του οποίου θα πρέπει να συμφωνήσουν κυβέρνηση και τρόικα για να προσδιορίσουν το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2014 αγγίζει τα 835 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 415 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013 και στόχου για πλεόνασμα 955 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφεται υπολείπεται του στόχου ενώ άσχημα είναι και τα νέα που έρχονται από τον Όλι Ρεν ο οποίος σε απάντηση του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, επισημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αρκετό για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα παρουσιάσει η Ελλάδα και τονίζει ότι οι δανειστές απαιτούν την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.
tvxs