Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Να που υπάρχουν δικαστές!


Πειθαρχική δίωξη για τις φωτογραφίες αλλά όχι για τις συνθήκες




Πειθαρχική δίωξη εναντίον του κρατουμένου που «διέρρευσε» μέσω κινητού στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού άσκησε η αρμόδια εισαγγελέας.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων η εισαγγελέας παρήγγειλε την πειθαρχική δίωξη η οποία θα εξεταστεί στις 10 Μαρτίου. «Οι κρατούμενοι είναι αγανακτισμένοι από αυτή την εξέλιξη ενώ η διευθύντρια μας καθησύχασε ότι δεν θα υπάρξει ποινή για τον εν λόγω κρατούμενο» σημειώνει στο tvxs.gr, η Ρόζα Κοβάνη, από την οργάνωση, τονίζοντας πάντως ότι: «αυτό δεν εξαρτάται από τη διευθύντρια αλλά από την εισαγγελέα».

Την ίδια ώρα πάντως καμία κίνηση δεν έχει γίνει για τις ίδιες τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών. «Η εισαγγελέας δεν συγκινήθηκε από το τίποτα παρά μόνο από το γεγονός ότι υπάρχει κινητό στη φυλακή. Τα γεγονότα φαίνεται δεν την επηρέασαν. Το πειθαρχικό αυτό είναι από τα σοβαρότερα στη φυλακή και οι ποινές για κινητό από τις βαρύτερες. Νόμιμο είναι. Δεν λέει κανείς ότι δεν είναι αλλά υπάρχει μια αντίθεση. Οι άνθρωποι εκεί έχουν φυματίωση και ψώρα. Εκτός από τη δική τους ασθένεια για την οποία πήγαν στο νοσοκομείο έχουν αποκτήσει άλλες δέκα» τονίζει η κ. Κοβάνη.


Διαβάστε επίσης:
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «κολαστήριο του Κορυδαλλού»
Μαρτυρία από οροθετικό κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού


Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων σήμερα υπήρξε απόπειρα αυτοκτονίας στο δεύτερο όροφο του νοσοκομείου. Ένας κρατούμενος επιχείρησε να κρεμαστεί αλλά ευτυχώς τον πρόλαβαν και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται εκτός κινδύνου.

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Με μια εφάπαξ τροπολογία που δεν αποτελεί ούτε καν παυσίπονο για την κατάσταση που επικρατεί στο «νοσοκομείο» των φυλακών Κορυδαλλού επιχειρεί να κουκουλώσει όπως το θέμα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη Βουλή, μάλιστα, ο υπουργός κ. Αθανασίου διαφημίζοντας την τροπολογία του, δεν αναφέρθηκε καν στην κινητοποίηση των κρατουμένων του κολαστήριου του Άγιου Παύλου, σαν να μην υπάρχουν 190 ασθενείς που εδώ και δέκα ημέρες δεν σιτίζονται και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, χρησιμοποιώντας το ίδιο τους το σώμα ως ύστατη μορφή διαμαρτυρίας. Οι κραυγές των απελπισμένων δεν φτάνουν φαίνεται ως την Κατεχάκη. Ούτε στα αυτιά του υπουργού Υγείας που δεν υπογράφει εδώ και μήνες τις τοποθετήσεις των γιατρών. Ούτε καν στ' αυτιά της εισαγγελέα της φυλακής, η οποία έχει να πατήσει δυο μήνες στο νοσοκομείο (επειδή φοβάται για την υγεία της!), κι ενώ όλοι παρακολουθούν με φρίκη τις φωτογραφίες και τα βίντεο από το κολαστήριο του Αγίου Παύλου, εκείνη χτες διέταξε την πειθαρχική τιμωρία των κρατουμένων που μίλησαν και έστειλαν φωτογραφίες μέσω κινητών τηλεφώνων. Οι κρατούμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, ευρισκόμενοι όσο περνούν οι μέρες σε όλο και χειρότερη κατάσταση, και μόνο η αλληλεγγύη όλων μας μπορεί να αναγκάσει τον ανάλγητο κρατικό μηχανισμό να υποχωρήσει μπροστά στα δίκαια αιτήματά τους» αναφέρει η Πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της.

πηγή: tvxs