Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Με τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη η Ανοιχτή Πόλη στον Δήμο Θεσσαλονίκης



Με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα μετά από τη 
συνέλευση της, κατεβαίνει στη μάχη για τη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτική παράταξη, "Ανοιχτή Πόλη".

Ο Τ. Μηταφίδης κατά την ομιλία του ζήτησε να υπάρξει μια αγωνιστική πανστρατιά μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, ώστε να γίνει πράξη η ανατροπή στον δήμο ενώ κατηγόρησε ως "πολιτικά αφερέγγυο" τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, χαρακτηρίζοντάς τον "υποταγμένο" στις μνημονιακές επιταγές. Επίσης δήλωσε ότι θα υπάρξει μέτωπο απέναντι στη Χρυσή Αυγή, τον εθνικισμό και τον φασισμό."Παραμένουμε επαναστάτες, θα τους κάνουμε τον βίο αβίωτο", διεμήνυσε και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης με την εγκληματική, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική της κυβέρνησης.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα με έντονο αίσθημα της αισιοδοξίς συγκεντρώθηκαν δεκάδες μέλη της παράταξης, μέλη συνελεύσεων γειτονιάς, κινημάτων υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών και των ελεύθερων χώρων, καλλιτέχνες και πολίτες που χρόνια τώρα βρίσκονται στο πλευρό της δημοτικής κίνησης. Στις τοποθετήσεις τους, μέλη της παράταξης άσκησαν κριτική στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, λέγοντας ότι κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς συγκρούσεις με τις μνημονιακές πολιτικές, και στον υποψήφιο δήμαρχο, με τη στήριξη της Ν.Δ., Σταύρο Καλαφάτη, για τη στάση του ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Πρότειναν να γίνει συνάντηση με τους Οικολόγους Πράσινους, με στόχο την κοινή κάθοδο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυναν ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος, η Ελευθερία Φαραντάκη εκ μέρους των εργαζομένων στην ΕΡΤ 3, εκπρόσωποι των σχολικών φυλάκων και των υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση έδωσαν το "παρών" o αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη που είχε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ελευθεριάδης, ο οποίος αποχώρησε από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος και Γιάννης Παντής, οι καθηγητές Αρις Καζάκος, Κώστας Χρυσόγονος, ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο υποψήφοι δήμαρχοι που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, αντιπροσωπεία των Ρομά, οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαμανίδης και Χρήστος Ρώσσιος.

Οι άξονες στους οποίους στηρίζεται η διακήρυξη της Ανοιχτής Πόλης είναι οι εξής:




"Πρώτος άξονας: Θέσπιση δημοτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Η εγκληματική μνημονιακή πολιτική σε συνδυασμό με την απροθυμία και την αβελτηρία της σημερινής δημοτικής αρχής να προστατεύσει ουσιαστικά τους πολίτες, έχει καταδικάσει και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης στην ανέχεια και την απόγνωση. Η «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, υλοποιώντας τα 12 μέτρα ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Δεσμεύεται να μην υπάρξει κάτοικος χωρίς στέγη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, τροφή και πρόσβαση στην Υγεία. Η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλη Αξιοπρέπειας, Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης".




"Δεύτερος άξονας: Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των βασικών κοινωνικών αγαθών και υποδομών της πόλης: νερό, ενέργεια, λιμάνι. Οδηγός μας οι αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ, στην κατασκευή ΣΜΑ στην Ν. Ευκαρπία και στη χρήση θανατηφόρων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων (όπως η καύση τους στο ΤΙΤΑΝ), στην περιβαλλοντική καταστροφή στις Σκουριές. Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους και την απόδοση των πρώην στρατοπέδων στους κατοίκους. Προτείνουμε την ίδρυση της Τράπεζας Γης, ώστε να απαλλαγούν οι Δήμοι από τις δυσβάσταχτες αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις".


"Τρίτος άξονας: Ποιότητα ζωής στο κέντρο και στις γειτονιές με σύγχρονα, «πράσινα» σχολεία, αξιόπιστες και πολύμορφες συγκοινωνίες - δημόσιες αστικές αλλά και διαδημοτικές μητροπολιτικής εμβέλειας. Βασικές επιδιώξεις μας: η άνετη προσπέλαση όλων των πολιτών στους δημόσιους χώρους, η ανάδειξη της προσβασιμότητας σε κυρίαρχο στοιχείο στην ανάπλαση της πόλης, η στήριξη εναλλακτικών διαδρομών και βιώσιμης κινητικότητας για ποδήλατα, πεζοπορία, skating, θαλάσσια συγκοινωνία, μέσα σταθερής τροχιάς. Επαναλειτουργία των Λουτρών Θέρμης (Σέδες) που ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης."


"Τέταρτος άξονας: Προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια πόλη με θλιβερά πρωτεία στην ατμοσφαιρική ρύπανση και με το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, όρος για την περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι: η προστασία-ανάδειξη των ανοιχτών χώρων και ρεμάτων, η ανάκτηση της ακτογραμμής του Θερμαϊκού και των οικοσυστημάτων του, η αντιμετώπιση των πηγών της ρύπανσης, η προστασία και αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού πρασίνου, η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, η στήριξη της αστικής γεωργίας, η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, η ανταλλακτική οικονομία, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η οικολογική διαπαιδαγώγηση των νέων"


"Πέμπτος άξονας: Ανάδειξη του Πολιτισμού, της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Επιστημονικής Παραγωγής ως πρωταρχικών συντελεστών για το μέλλον της πόλης. Μια πόλη πρέπει τιμά την ιστορία και τα μνημεία της, όπως το βυζαντινό σταυροδρόμι στη Βενιζέλου. Υλική στήριξη-αξιοποίηση του πλούσιου πνευματικού και καλλιτεχνικού της δυναμικού και των θεσμών, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα".


"Έκτος άξονας: κριτήριο ποιότητας για την Τοπική Δημοκρατία η συμμετοχή των πολιτών. Σύνταξη Χάρτας Δικαιωμάτων του Δημότη, τοπικά δημοψηφίσματα, ενεργοποίηση και αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου σε δράσεις αλληλεγγύης, με δημοκρατικό προγραμματισμό και συμμετοχικό προϋπολογισμό."





"Θέλουμε μια ανοιχτή, αλληλέγγυα, πολυπολιτισμική και δημοκρατική Θεσσαλονίκη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Μία πόλη που σέβεται και αναδεικνύει χωρίς «λευκές σελίδες» το ιστορικό της παρελθόν.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή πραγματικότητα. Απορρίπτουμε την καλλιέργεια αισθήματος συλλογικής ευθύνης και συνενοχής για τα δεινά του τόπου.

Μοιραζόμαστε το όραμά μας για μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις και να μάχεσαι γι’ αυτήν.

Απέναντι στο δημαρχοκεντρικό αντιτάσσουμε το συλλογικό, απέναντι στο λαμπερό αντιτάσσουμε το αυθεντικό, το έντιμο και το αγωνιστικό. Ο δήμος είναι θεσμός λαϊκής έκφρασης και όχι «του πρώτου ανδρός αρχή»." τονίζεται στην διακήρυξη η οποία καταλήγει ότι "Το δικαίωμα στην πόλη δεν μπορεί να υποτάσσεται στην αγοραία λογική της συγκυβέρνησης." "Αντίθετα" , σύμφωνα με την Διακήρυξη" οι πολίτες πρέπει να υψώσουν τείχη απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η «άλλη Θεσσαλονίκη», η Θεσσαλονίκη της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανατροπής, είναι και αναγκαία και εφικτή! "







Φωτογραφίες: Γιώργος Γιακουμίδης
www.alterthess.g