Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ποιος είναι ο αντιμνημονιακός συνδικαλιστής που εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο καυσίμων

ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Με έντονη αντιμνημονιακή δράση εμφανιζόταν με γραπτή του δήλωση τον Ιούνιο του 2012 στον «Ριζοσπάστη» ο συνδικαλιστής Μανόλης Χατζόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη χθες, με την κατηγορία για συμμετοχή σε λαθρεμπορία καυσίμων.
Ο κ. Χατζόπουλος είναι τμηματάρχης στη διεύθυνση Εποπτείας και Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ. Η υπηρεσία αυτή ανήκε πριν από τρία χρόνια στο υπουργείο Ανάπτυξης, όταν, τον Μάρτιο του 2009, οι γενικές γραμματείες Ενέργειας και Βιομηχανίας μεταφέρθηκαν στο ΥΠΕΚΑ. Κάτω από τη συγκεκριμένη διεύθυνση βρίσκεται η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων. «Με εντολή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη ενεργοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να προβούν στις νόμιμες ενέργειες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας», σημείωσαν κύκλοι του υπουργού, με αφορμή την, κατά πληροφορίες, σύλληψη του ανώτατου υπαλλήλου.

Ο κ. Χατζόπουλος είναι επί 27 χρόνια συνδικαλιστής στον σύλλογο και την ομοσπονδία των εργαζομένων του υπουργείου. Για οκτώ χρόνια ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας και για τέσσερα πρόεδρος του συλλόγου.

Ο τομέας στον οποίο ήταν υπεύθυνος είχε να κάνει με τις αδειοδοτήσεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και με τους ελέγχους των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ). Ο κ. Χατζόπουλος συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ και σε συσκέψεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, ενώ ήταν γνωστός σε όλη την πετρελαϊκή αγορά.

Ανεξάρτητα από τη θέση του τμηματάρχη, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πολλές φορές πρατηριούχοι ήταν σε θέση να γνωρίζουν πότε τα ΚΕΔΑΚ θα έβγαιναν για έλεγχο καθώς και σε ποια πρατήρια θα πήγαιναν για έλεγχο νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων. Η εντολή ελέγχου έβγαινε, σύμφωνα με πληροφορίες από πρατηριούχους, μέρες πριν την εκτέλεσή της. Υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν. Δεν είχαν όμως τη δυνατότητα οι ελεγκτές, που λαμβάνουν την εντολή την τελευταία στιγμή.

Ο κ. Χατζόπουλος συνδικαλιζόταν για χρόνια με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ στις γενικές γραμματείες Ενέργειας και Βιομηχανίας. Για τους συναδέλφους του συνδικαλιστές αποτέλεσε «έκπληξη» η φερόμενη εμπλοκή του στο κύκλωμα λαθρεμπορίας που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία. «Ηταν μαχητικός και δεν έδινε δικαιώματα. Πέφτουμε από τα σύννεφα...», σχολιάζουν για τον πρόεδρο του συλλόγου των υπαλλήλων, σημειώνοντας πως τα τελευταία δύο με τρία χρόνια η συνδικαλιστική του δράση διαφοροποιήθηκε από την ΠΑΣΚΕ και ο ίδιος δήλωνε αντιμνημονιακός.

Μάλιστα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχε στείλει επιστολή στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» με την οποία τασσόταν με το ΚΚΕ καθώς: «Νιώθω αηδιασμένος, απογοητευμένος και προδομένος από αυτά που έζησα και τη [...] ζοφερή πραγματικότητα που μας επέβαλαν οι μνημονιακές - καπιταλιστικές - νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Η πολιτική τοποθέτηση του συνδικαλιστή στην εφημερίδα ξεκινούσε μάλιστα με τη φράση του: «Επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας, της νιότης και των αγώνων με ιδανικά...».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ,  Έθνος